Δευτέρα 17 Μαϊ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Προς ανακωχή ΕΕ και AstraZeneca-Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση

  27/01/2021 14:11
Προς ανακωχή ΕΕ και AstraZeneca-Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση

Προς ανακωχή ΕΕ και AstraZeneca-Θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση

  27/01/2021 14:11

H AstraZeneca αναφέρει ότι δεν έχει αποσυρθεί από τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει να συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ αργότερα σήμερα στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το Associated Press.

Τα σχόλια προέκυψαν όταν αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν ότι η εταιρεία αποχώρησε από τη συνάντηση για να συζητήσει τις καθυστερήσεις στις δεσμεύσεις της για εμβόλια στο μπλοκ.

Υπενθυμίζεται, ότι λίγο νωρίτερα, αξιωματούχος της Κομισιόν είχε δηλώσει πως οι προγραμματισμένες για το απόγευμα επαφές της AstraZeneca με την ΕΕ, ακυρώθηκαν. Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας, Ρούντολφ Άνσομπερ, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η AstraZeneca ανέβαλε κατά μία ημέρα το ραντεβού με την ΕΕ. «Η AstraZeneca ανέβαλε μέχρι αύριο τον αποψινό γύρο των διαπραγματεύσεων. Κατά την άποψή μου αυτό δεν είναι μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας ότι η φαρμακευτική εταιρεία πρέπει να παραδώσει τον αριθμό των δόσεων που είχε συμφωνήσει αρχικά με την ΕΕ.

Η τελευταία διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ήρθε όταν η AstraZeneca απέρριψε την κατηγορία της ΕΕ ότι η εταιρεία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για την παράδοση του εμβολίου κορωνοϊού. Η εταιρεία αναφέρει ότι τα στοιχεία της σύμβασης με την ΕΕ ήταν στόχοι που δεν μπορούσαν να επιτευχθούν λόγω προβλημάτων στην ταχέως αναπτυσσόμενη παραγωγική ικανότητα.

Η AstraZeneca είπε σε δήλωση ότι «κατανοεί και συμμερίζεται την απογοήτευση ότι οι αρχικοί όγκοι εφοδιασμού του εμβολίου μας που παραδόθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι χαμηλότεροι από τις προβλέψεις».

Ο διευθύνων σύμβουλος Πασκάλ Σοριό έκανε τα σχόλια αυτά σε συνέντευξη του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, μετά από μέρες κριτικής από ηγέτες της ΕΕ για την είδηση πως οι αρχικές αποστολές από την AstraZeneca θα ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες. Ο αγγλο-σουηδικός φαρμακοποιός είπε την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδίαζε να μειώσει τις αρχικές παραδόσεις στην ΕΕ σε 31 εκατομμύρια δόσεις από 80 εκατομμύρια λόγω της μειωμένης απόδοσης στη διαδικασία παρασκευής.

«Το συμβόλαιό μας δεν είναι συμβατική δέσμευση», δήλωσε ο Soriot. «Είναι μια καλύτερη προσπάθεια. Βασικά είπαμε ότι θα δοκιμάσουμε το καλύτερό μας, αλλά δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα πετύχουμε. Στην πραγματικότητα, φτάνοντας εκεί, καθυστερούμε λίγο ».

Τη Δευτέρα, η ΕΕ απείλησε να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στις εξαγωγές εντός ημερών σε εμβόλια COVID-19 που κατασκευάστηκαν στο μπλοκ.

Η ΕΕ, η οποία έχει 450 εκατομμύρια πολίτες, υστερεί σε μεγάλο βαθμό από χώρες όπως το Ισραήλ και η Βρετανία για τη διάθεση εμβολίων για τον κορωνοϊό για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και τους πιο ευάλωτους ανθρώπους. Αυτό, παρά το γεγονός ότι έχουν επιβεβαιωθεί περισσότεροι από 400.000 θάνατοι από ιούς από την έναρξη της πανδημίας.

Το έλλειμμα των προγραμματισμένων παραδόσεων του εμβολίου AstraZeneca έρχεται ταυτόχρονα με μια επιβράδυνση στη διανομή των εμβολίων Pfizer-BioNTech, καθώς η εταιρεία αναβαθμίζει τις εγκαταστάσεις παραγωγής σε εργοστάσιο στο Βέλγιο βάζοντας τα κράτη της ΕΕ υπό βαριά πολιτική πίεση.

Πηγή: iefimerida.gr 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας