Ο πόλεμος για τα εμβόλια, οι υποψίες για Astra και η οργή Βρετανών για τη Στέλλα

«Πόλεμο» μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας, πυροδότησε η ανακοίνωση της AstraZeneca, ότι θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μόλις 31.000.000 δόσεις του εμβολίου της έως τα τέλη Μαρτίου, αντί των 80.000.000, που είχαν αρχικά συμφωνηθεί.

Οι χθεσινές δηλώσεις της Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου περί σύστασης μηχανισμού διαφάνειας εξαγωγών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την ΕΕ προς τρίτες χώρες, θεωρήθηκαν ως έμμεση απειλή από τους Βρετανούς. Λάδι στη φωτιά, έριξαν δε δημοσιεύματα στο γερμανικό τύπο ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι αποτελεσματικό για άτομα άνω των 65 ετών.

Στον αέρα το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Ευρώπης

Η απόφαση της AstraZeneca, το εμβόλιο της οποίας αναμένεται να αδειοδοτηθεί την Παρασκευή από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, στην ουσία ανατρέπει ολόκληρο τον εμβολιαστικό σχεδιασμό της Ε.Ε για το πρώτο τρίμηνο του 2021, που θεωρείται κομβικής σημασίας, αφού μετά το Μάρτιο, ήταν προγραμματισμένες και οι πιο πολλές χαλαρώσεις. Υπενθυμίζεται ότι και η Pfizer ανακοίνωσε πρόσφατα προσωρινή επιβράδυνση στις προμήθειες, επικαλούμενη αναβάθμιση.

Οι αντιδράσεις της Κομισιόν για την απόφαση της AstraZeneca ήταν σφοδρές και σε όλους τους τόνους και δεν πρέπει να θεωρούνται άσχετες με την έντονη κριτική που δέχεται εδώ και μήνες, για την απόφαση της όπως τα περισσότερα εμβόλια για τα κράτη μέλη παραγγελθούν από την AstraZeneca.  

Βρετανικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποψιάζονται ότι ποσότητες εμβολίων της AstraZeneca που προορίζονταν για την ΕΕ έχουν σταλεί στη Βρετανία, λόγω της καθυστέρησης στην έγκριση του σκευάσματος από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Όπως έγραψαν οι βρετανικές εφημερίδες «The Guardian» και «Daily Mail», η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει την παράδοση εμβολίων της Pfizer -που παράγεται στο Βέλγιο- προς το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από την αποτυχία της AstraZeneca να καλύψει τις απαιτήσεις για 80.000.000 εμβόλια έως το τέλος Μαρτίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φαίνεται μάλιστα ζήτησε από τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους, να την ειδοποιούν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ.

Μετά τη βροχή δημοσιευμάτων, Ευρωπαίοι και Βρετανοί αξιωματούχοι, αντάλλαξαν κατηγορίες με την Κομισιόν να συνεχίζει να διαμηνύει σε όλους τους τόνος προς τη AstraZeneca, πως πρέπει να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Μήνυμα ότι οι εταιρείες παραγωγής εμβολίων έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ και οφείλουν να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα, έστειλε εν τω μεταξύ το μεσημέρι της Τρίτης η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν από το φόρουμ του Νταβός.

«Η ΕΕ και άλλοι βοήθησαν με χρήματα για τη δημιουργία ερευνητικών ικανοτήτων και εγκαταστάσεων παραγωγής. Η Ευρώπη επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει στην ανάπτυξη των πρώτων εμβολίων COVID-19 στον κόσμο. Για να δημιουργήσει ένα πραγματικά παγκόσμιο κοινό αγαθό. Και τώρα, οι εταιρείες πρέπει να παραδώσουν επί των συμφωνηθέντων. Πρέπει να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Γι' αυτό θα δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό διαφάνειας κατά την εξαγωγή εμβολίων. Η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συμβάλει. Αλλά δεν παίζει», διεμήνυσε η Φον Ντερ Λάιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζητά από τις εταιρείες εμβολίων να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα η Φον Ντερ Λάιεν

Η προσφορά της AstraZeneca

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις η AstraZeneca, προσφέρθηκε να επισπεύσει ορισμένες παραδόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Ε.Ε, ενώ οι Βρυξέλλες ζήτησαν να κατευθύνει παρτίδες δόσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο για να επανορθώσει το έλλειμμα τροφοδοσίας, όπως ανέφεραν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η πρότασή της είναι να επισπεύσει για τις 7 Φεβρουαρίου τις παραδόσεις που ξεκινούσαν σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα στις 15 Φεβρουαρίου. Μία από τις πηγές, που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες, δήλωσε ότι η AstraZeneca αναθεώρησε προς τα επάνω τους στόχους παράδοσης για τον Φεβρουάριο σε σχέση με τις περικοπές που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, δεν έδωσε διευκρινήσεις για τις παραδόσεις του Μαρτίου.

Η οργή για τη Στέλλα

Σφοδρές αντιδράσεις από Βρετανούς αξιωματούχους συνεχίζουν να προκαλούν, εξάλλου οι χθεσινές δηλώσεις της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου για τη σύσταση μηχανισμού διαφάνειας εξαγωγών των εμβολίων κατά του κορωνοϊού από την ΕΕ προς τρίτες χώρες.

Στο Λονδίνο οι δηλώσεις έχουν εκληφθεί από ορισμένους βουλευτές ως προειδοποίηση προς τη Βρετανία για επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων που παρασκευάζονται σε εγκαταστάσεις στις χώρες-μέλη.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ είπε ότι οι μεγαλύτερες ποσότητες του εμβολίου της εταιρείας που προορίζονται για τη Βρετανία παρασκευάζονται πλέον σε εγκαταστάσεις επί βρετανικού εδάφους, στις κομητείες Όξφορντσιρ και Στάφορντσιρ. Αντιθέτως, πιθανά εμπόδια στην εξαγωγή εμβολίων της Pfizer θα δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα και καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Βρετανίας, καθώς η χώρα εισάγει το σκεύασμα της αμερικανικής εταιρείας από μονάδα παραγωγής στο Βέλγιο.

Ο Ντέιβιντ Τζόουνς, αναπληρωτής πρόεδρος της ευρωσκεπτικιστής ομάδας Συντηρητικών βουλευτών ERG, δήλωσε στην Telegraph ότι η ΕΕ έχει προφανώς προβλήματα στην εξασφάλιση εμβολίων και συμπεριφέρεται με τρόπο «παιδιάστικο» και «κακεντρεχή» θέλοντας να δημιουργήσει προβλήματα στη Βρετανία.

Ο πρώην Υπουργός Υγείας Τζέρεμι Χαντ σχολίασε ότι ενδεχόμενη μονομερής δράση από την ΕΕ που θα εμπόδιζε την παράδοση εμβολίων για τα οποία η Βρετανία έχει πληρώσει θα δηλητηρίαζε την οικονομική σχέση των δύο πλευρών και θα συνιστούσε «εμβολιαστικό εθνικισμό».

Τα γερμανικά δημοσιεύματα

Την κόντρα των Βρυξελλών με το Λονδίνο ήρθαν να ενισχύσουν δύο γερμανικά δημοσιεύματα στην Handelsblatt και την Bild που γράφουν, επικαλούμενες πηγές από το Βερολίνο, ότι Βρετανοί ειδικοί ανακάλυψαν πως το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό μόλις 8% στους ανθρώπους άνω των 65 ετών. Η απάντηση της εταιρείας, που διέψευσε τις πληροφορίες, ήταν άμεση και οργίλη.

«Τα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία η αποτελεσματικά του εμβολίου των AstraZeneca και της Οξφόρδης είναι μόλις 8% στους ενήλικες άνω των 65 ετών, είναι εντελώς αναληθή» ανέφερε εκπρόσωπος της φαρμακοβιομηχανίας σε ανακοίνωση προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εν τω μεταξύ ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, υποστήριξε με δηλώσεις του τις προτάσεις των Βρυξελλών για τη θέσπιση περιορισμών στις εξαγωγές εμβολίων κατά της Covid-19 από την ΕΕ. «Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν προβλήματα στην παραγωγή, όμως πρέπει να επηρεάζουν όλους με τον ίδιο τρόπο» δήλωσε ο Σπαν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. «Δεν λέμε πρώτα η Ευρώπη, αλλά να έχει η Ευρώπη το δίκαιο μερίδιό της» τόνισε, προσθέτοντας πως είναι ως εκ τούτου λογικό να έχουμε περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων.

Ο Σπαν πάντως αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι πολύ αποτελεσματικό σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, λέγοντας πως αναμένει από τις ευρωπαϊκές αρχές να εγκρίνουν την Παρασκευή το τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19. Η AstraZeneca απέρριψε τις πληροφορίες αυτές.

 

*Με πληροφορίες απο ΚΥΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δειτε Επισης

Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα
Πρόστιμο σε παρουσιάστρια της ρωσικής τηλεόρασης που επέκρινε την επίθεση στην Ουκρανία-Είχε οργανώσει γυμνό πάρτι
Πεδίο μάχης η Βενετία για το εισιτήριο των 5 ευρώ-Αντιδρούν οι κάτοικοι, συγκρούστηκαν με την αστυνομία
Ένταλμα σύλληψης για τον Γκάρι Κασπάροφ από τη Ρωσία-Τον κατηγορούν για τρομοκρατία
Η Σουηδία στέλνει τάγμα στη Λετονία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ
Οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα για υποστήριξη της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας-«Παρέχετε όπλα, δεν είστε ουδέτεροι»
Ανατροπή στο Ανώτατο της Ν. Υόρκης-Ακύρωσε την καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινστιν γιατί «δεν είχε δίκαιη δίκη»
Χάος στα αεροδρόμια της Βρετανίας, εξαιτίας τεχνικού προβλήματος-Ατελείωτες ουρές