Παρασκευή 5 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης άνοιξαν και σε ποιες παραμένουν κλειστά τα σχολεία

  23/01/2021 14:56
Σε ποιες χώρες της Ευρώπης άνοιξαν και σε ποιες παραμένουν κλειστά τα σχολεία

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης άνοιξαν και σε ποιες παραμένουν κλειστά τα σχολεία

  23/01/2021 14:56

Την στιγμή που στην Κύπρο ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το σκηνικό, όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων, με τις συζητήσεις να παίρνουν και να δίνουν, στην Ελλάδα φαίνεται ότι οι σκέψεις έχουν ωριμάσει. Πιθανότερη ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων φαίνεται να είναι η 1η Φεβρουαρίου, διότι απαιτείται και το περιθώριο κάποιων ημερών, ώστε όλοι οι εκπαιδευτικοί να παρουσιαστούν στα σχολεία τους. Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης παραμένουν σε καθεστώς Lockdown. O γραμματέας Εκπαίδευσης δήλωσε πρόσφατα πως «σίγουρα ελπίζει» ότι τα σχολεία θα μπορούσαν να ανοίξουν ξανά πριν από το Πάσχα. Ο Γκάβιν Ουίλιαμσον είπε ότι «δεν μπορεί να πει ακριβώς» πότε οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία, αλλά διαβεβαιώνει ότι τα σχολεία θα ειδοποιηθούν δύο εβδομάδες πριν για την επαναλειτουργία τους. Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παραμένουν κλειστά εδώ και μήνες και οι μαθητές κάνουν μαθήματα με τηλεκπαίδευση.

Από τη «Ντάουνινγκ Στριτ» ξεκαθαρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός θέλει τα σχολεία να ανοίξουν το συντομότερο δυνατόν, αλλά θα περιμένουν θετικά στοιχεία με την εξέλιξη της πανδημίας. «Αν μπορέσουμε να τα ανοίξουμε πριν από το Πάσχα τότε προφανώς θα το κάνουμε, αλλά αυτό καθορίζεται από τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία και δεδομένα», δήλωσε ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Στη Σκωτία, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για την πλειονότητα των μαθητών έως τουλάχιστον τα μέσα Φεβρουαρίου.  Η κατάσταση θα επανεξεταστεί στις 2 Φεβρουαρίου και ελπίζεται ότι θα είναι δυνατή η σταδιακή επιστροφή από τα μέσα του μήνα. Στην Ουαλία, η πλειονότητα των μαθητών θα συνεχίσουν μαθήματα εξ αποστάσεως μέχρι τουλάχιστον τις 29 Ιανουαρίου. Στη Βόρεια Ιρλανδία, οι περισσότεροι μαθητές δεν θα επιστρέψουν στο σχολείο παρά μόνο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.

Στη Γερμανία, τα σχολεία έκλεισαν στα μέσα Δεκεμβρίου και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τουλάχιστον τις 14 Φεβρουαρίου. Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, η οποία έχει εντοπιστεί και στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει σημάνει συναγερμό: «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά τον κίνδυνο από αυτή τη μετάλλαξη», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους. «Η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να ανοίξει τα πάντα ταυτόχρονα όταν τελειώσει το lockdown, αλλά τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν πρώτα», επισήμανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Στη Δανία και στις Κάτω Χώρες το «λουκέτο» στα σχολεία αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον και κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Ωστόσο, τα σχολεία στη Γαλλία, που βρίσκονται σε lockdown, είναι ανοιχτά, ενώ διεξάγονται περισσότερα τεστ Covid καθημερινά. Τα σχολεία είναι επίσης ανοιχτά στην Πορτογαλία και την Ισπανία.

Οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων στην Ιταλία έχουν επιστρέψει πρόσφατα στα σχολεία τους με αυστηρά μέτρα αποστάσεων. Να σημειώσουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν στη Ρώμη για να απαιτήσουν περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας και καλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση. Έπειτα από σχεδόν 10 μήνες μαθημάτων εξ αποστάσεως, ήταν η πρώτη μέρα επιστροφής στις τάξεις για τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων, αλλά πολλοί επέλεξαν να διαδηλώσουν αντί να επιστρέψουν στα θρανία.

Πηγή: Έθνος

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας