Εξόρισαν από το Καπιτώλιο 5.000 μέλη της Εθνοφρουράς σε γκαράζ στην Ουάσιγκτον (pics)

Σάλο προκάλεσε στις ΗΠΑ η είδηση ότι χιλιάδες μέλη της Εθνοφρουράς υποχρεώθηκαν να κοιμηθούν μέσα στο δριμύ ψύχος στο ύπαιθρο και σ’ ένα γκαράζ, αφού τους είπαν να εγκαταλείψουν τους χώρους του Καπιτωλίου που είχαν περιφρουρήσει επιτυχώς στη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Έως και 5.000 στρατιώτες στοιβάχτηκαν σ’ ένα γκαράζ με μόλις ένα μπάνιο, δύο τουαλέτες και μία πρίζα, μόλις ένα 24ωρο μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ με πρώτο το Politico, ενώ το γύρο του κόσμου έκαναν φωτογραφίες με τα μέλη της εθνοφρουράς να κοιμούνται στο πάτωμα του γκαράζ. Οι Αρχές είχαν φροντίσει, βέβαια, να νοικιάσουν δωμάτια ξενοδοχείων για τους στρατιώτες, οι οποίοι όμως δεν μπορούσαν να πάνε σ’ αυτά με τις κυλιόμενες βάρδιες τους.

Μέλη της εθνοφουράς: «Νιώθουμε απίστευτα προδομένοι»

«Δεκάδες γερουσιαστές και μέλη του κογκρέσου ήλθαν χθες μπροστά στις κάμερες να σφίξουν τα χέρια μας, να ποζάρουν μαζί μας για φωτογραφίες και να μας ευχαριστήσουν για τις υπηρεσίες μας. Μέσα σε 24 ώρες δεν μας χρειάζονταν πια και μας εξόρισαν στη γωνιά ενός γκαράζ. Νιώθουμε απίστευτα προδομένοι», είπε ένα μέλος της εθνοφρουράς. «Αφού όλα κύλισαν ομαλά, έκριναν ότι δεν μας χρειάζονται πλέον», είπε ένας συνάδελφός του κι ένας τρίτος συμπλήρωσε: «Αφήσαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες τις οικογένειές μας για να έλθουμε εδώ. Σίγουρα ήταν μια σημαντική, ιστορική περίσταση, αλλά την επομένη της ορκωμοσίας μας πετάτε στο καλάθι των αχρήστων; Ελάτε, τώρα».

Οι εικόνες των στοιβαγμένων μελών της Εθνοφρουράς πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις πολιτικών και των δύο μεγάλων κομμάτων με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς να απαιτούν εξηγήσεις γιατί δόθηκαν εντολές στους στρατιώτες να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις του Καπιτωλίου, ενώ ορισμένοι τους πρόσφεραν τα γραφεία τους για να ξεκουράζονται. 

Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ έκανε λόγο για «εξοργιστική» ενέργεια, ενώ ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπογράμμισε ότι τα μέλη της Εθνοφρουράς «θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό».

Μετά την κατακραυγή επετράπη στα μέλη της Εθνοφρουράς να επιστρέψουν στο Καπιτώλιο και να ξεκουραστούν σε ειδικούς χώρους του, ενώ η αστυνομία του ναού της αμερικανικής δημοκρατίας υποχρεώθηκε να ζητήσει συγνώμη. Σύμφωνα με το Γραφείο της Εθνοφρουράς από τα σχεδόν 26.000 μέλη της που αναπτύχθηκαν στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία του Μπάιντεν, μόλις 10.600 παραμένουν στην πόλη και γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για να επιστρέψουν στις Πολιτείες τους.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή της διάσωσης σκύλου από αυτοκίνητο εν μέσω καύσωνα
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»