Αυτή είναι η σύνταξη που δικαιούται για την προεδρία του o Ντόναλντ Τραμπ

Από σήμερα το μεσημέρι, ο Ντόναλντ Τραμπ δικαιούται ετήσια σύνταξη ύψους 221.400 δολαρίων, αλλά και διάφορα προνόμια. Είναι πιθανό - αλλά όχι βέβαιο- ότι θα μπορούσε να τα χάσει αν καταδικαστεί στην επερχόμενη δίκη μετά την πρόταση μομφής της Γερουσίας.

Ο νόμος δεν χορηγεί σύνταξη στους προέδρους, των οποίων ο χρόνος στην εξουσία τελειώνει μέσω της απομάκρυνσης υπό τη διαδικασία μομφής. Παρόλο που ο Τραμπ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν ορατό κίνδυνο, μια καταδίκη δεν μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνσή του από το αξίωμα, αφού η θητεία του έληξε πριν από τη δίκη.

Έτσι, αν η Γερουσία τον καταδικάσει, θα χρειαστεί πιθανώς μια δεύτερη ψηφοφορία για να καταστήσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ μη επιλέξιμο για τη σύνταξή του και τα οφέλη του, σύμφωνα με τον Μάικλ Γκέρχαρντ, καθηγητή νομικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Αυτή η δεύτερη ψηφοφορία θα τον απομακρύνει από το αξίωμα του πρώην προέδρου, με αποτέλεσμα να χάσει τα οφέλη αυτού του αξιώματος, σύμφωνα με τον Γκέρχαρντ. Ωστόσο, άλλοι εμπειρογνώμονες αμφισβητούν εάν ακόμη και μια δεύτερη ψηφοφορία θα μπορούσε να του αφαιρέσει τη σύνταξη και τα προνόμια.

Τα άλλα οφέλη που θα λάβει ο Τραμπ, εκτός από τη σύνταξή του, μπορεί να είναι σημαντικά: επιδόματα ταξιδιού, χώρος γραφείων και ένας μισθός που μπορεί να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως. Σύμφωνα με ανάλυση του Εθνικού Ιδρύματος Ένωσης φορολογουμένων, από το 2000 δόθηκαν συνολικά 56 εκατομμύρια δολάρια σε προνόμια και παροχές στους τέσσερις εν ζωή πρώην προέδρους: Τζίμι Κάρτερ, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Μπαράκ Ομπάμα.

Ένα από τα πιο ακριβά προνόμια για τους πρώην προέδρους είναι η ενοικίαση χώρου γραφείων, η οποία δεν έχει όρια. Το κόστος ενδέχεται να υπερβαίνει τις 500.000 δολάρια, με εξαίρεση το νοίκι του Τζίμι Κάρτερ, το οποίο ανερχόταν σε 118.000 δολάρια.

Ένα προνόμιο που ο Τραμπ δεν θα λάβει είναι η ασφάλιση υγείας, καθώς ένας πρόεδρος πρέπει να είναι σε ομοσπονδιακό γραφείο για τουλάχιστον πέντε χρόνια για να πάρει αυτό το προνόμιο, οπότε ούτε ο απερχόμενος πρόεδρος ούτε και ο Κάρτερ πληρούν τις προϋποθέσεις. Ο ίδιος ο Τραμπ και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν ότι επέστρεψαν τον ετήσιο προεδρικό μισθό των 400.000 δολαρίων σε διάφορα κυβερνητικά τμήματα ενώ ήταν στην εξουσία.

Ο νόμος για τις προεδρικές συντάξεις ψηφίστηκε το 1958, όταν ο Χάρι Τρούμαν, τότε ένας από τους δύο ζωντανούς πρώην προέδρους, αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Όμως, υπήρξαν σκέψεις για τερματισμό ή μείωση της σύνταξης και των προνομίων για τους πρώην προέδρους, ειδικά επειδή οι περισσότεροι έχουν σημαντικές δυνατότητες κέρδους από βιβλία και διαλέξεις.

Πηγή: reader.gr

Δειτε Επισης

Ο δράστης της σφαγής στο εμπορικό κέντρο ήταν οργισμένος επειδή «δεν μπορούσε να βρει κοπέλα»
Η ανάγκη του Νετανιάχου για πολιτική επιβίωση στο επίκεντρο της κρίσης Ισραήλ-Ιράν
ΒΙΝΤΕΟ: Αγνώριστο το Ντουμπάι-Πλημμύρισαν δρόμοι από την κακοκαιρία
Σοκ στην Κοπεγχάγη με τη φωτιά στο Παλιό Χρηματιστήριο-«Είναι η δική μας Παναγία των Παρισίων»
Η ρίζα της αντιπαλότητας με το Ισραήλ-Οι σύμμαχοι της Τεχεράνης, τα πυρηνικά και η Χαμάς
Αραβικές ΜΚΟ στο Ισραήλ διερευνώνται για οικονομικές συναλλαγές με Χαμάς
Συνεδριάζει εκ νέου το Πολεμικό Υπουργικό του Ισραήλ και λαμβάνει αποφάσεις για τα αντίποινα στο Ιράν
Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο