Ορκίζεται 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπάιντεν-Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η αντίστροφη μέτρηση για την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, έχει αρχίσει με τις ετοιμασίες στην Ουάσιγκτον για την τελετή να βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Η σημερινή ιστορική μέρα για τις ΗΠΑ, που είναι συνάμα και ασυνήθιστη, λόγω των πολύ αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας, θα κορυφωθεί στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), οπότε ο Μπάιντεν θα αναλάβει και επίσημα την θέση του προέδρου, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παρελθόν, έπειτα από μία 4ετια που έφερε αμφισβητήσεις, εντάσεις και διχόνοια εντός των συνόρων.

Η ορκωμοσία Μπάιντεν, γίνεται υπό ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω τόσο των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία κορωνοϊού όσο και της πρόσφατης εισβολής στο Καπιτώλιο, που έχουν προκαλέσει κρίση στην πολιτική σκηνή, την δημόσια υγεία, την οικονομία και την εθνική ασφάλεια.

Οι Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να μην παραβρεθούν αλλά να παραμείνουν σπίτια τους λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ απών θα είναι και ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ετοιμάζεται να φύγει… αξημέρωτα από την πρωτεύουσα και να γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1869, που αρνείται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του.

Με την ορκωμοσία, ο Μπάιντεν θα αναλάβει και επισήμως τα καθήκοντά του, έχοντας αντιπρόεδρο την Καμάλα Χάρις, ενώ αργότερα την ίδια μέρα θα μετακομίσει στον Λευκό Οίκο, ο οποίος θα είναι το σπίτι του για την επόμενη τετραετία.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η Ουάσιγκτον έχει μετατραπεί  σε φρούριο και τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, μετά την εισβολή οπαδών του απερχόμενου προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Μεγάλα τμήματα της αμερικανικής πρωτεύουσας, έχουν κλείσει και η Μυστική Υπηρεσία έχει αναλάβει τα σχέδια ασφαλείας, τα οποία θα υποστηριχθούν από περίπου 15.000 άτομα της Εθνικής Φρουράς, συν χιλιάδες αστυνομικούς.

Οι δημοσιογράφοι κυκλοφορούν με αλεξίσφαιρα γιλέκα στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας και τα μέτρα είναι πρωτόγνωρα, με την πόλη να βρίσκεται στα άκρα.

Οι διοργανωτές προσπαθούν να διασώσουν ό,τι μπορούν από την παράδοση, και θέλουν να δώσουν εορταστικό κλίμα. Στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκαν 191.500 σημαίες στον Εθνικό Κήπο, με το θέαμα να είναι εντυπωσιακό, ωστόσο δεν υπήρχε κόσμος να το παρακολουθήσει.

Όλη η έκταση είναι αποκλεισμένη με φράχτη και δεν υπάρχει πρόσβαση για το κοινό.

Την ίδια ώρα, δεκάδες μέλη της Εθνοφρουράς που βρίσκονταν στο Καπιτώλιο έχουν απομακρυνθεί από τη φύλαξη, καθώς υπάρχουν πληροφορίες ότι είχαν σχέσεις με ακροδεξιούς.

Η τελετή

Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός του Τζιλ πέρασαν τη νύχτα στο Μπλερ Χάουζ, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.

Νωρίς το πρωί, ο Τζο Μπάιντεν θα παρακολουθήσει τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών.

Έχει προσκαλέσει στην τελετή όλα τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο: τους Δημοκρατικούς Νάνσι Πελόζι και Τσακ Σούμερ και τους Ρεπουμπλικάνους Κέβιν ΜακΚάρθι και Μιτς Μακόνελ.

Η λειτουργία αυτή «είναι ένα σημαντικό μέρος του σεβασμού στην παράδοση», εξήγησε ο γερουσιαστής Κρις Κουνς, στενός σύμμαχος του Μπάιντεν, ο οποίος είναι πιστός Καθολικός.

Ορκωμοσία με Τζένιφερ Λόπεζ και Λέιντι Γκάγκα

Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου θα κατευθυνθεί κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ  Η σταρ της ποπ Λέιντι Γκάγκα θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Τζένιφερ Λόπεζ θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.

Ο Μπάιντεν και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Κατάθεση στεφάνων στο Άρλινγκτον

Νωρίς το απόγευμα ο Μπάιντεν θα μεταβεί στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, κοντά στην Ουάσινγκτον, για να καταθέσει στεφάνι στον τάφο του Αγνώστου Στρατιώτη. Θα τον συνοδεύουν οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Ου. Μπους και Μπιλ Κλίντον, μαζί με τις συζύγους τους. Στη συνέχεια θα επιστρέψει με την αυτοκινητοπομπή του στην Ουάσινγκτον. Θα μπει όμως στον Λευκό Οίκο πεζός, με στρατιωτική συνοδεία. Εκεί αναμένεται ότι θα υπογράψει αργότερα τα πρώτα προεδρικά διατάγματα της θητείας του.

«Γιορτάζουμε την Αμερική»

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα απευθυνθούν στο έθνος σε μια ειδική τηλεοπτική εκπομπή με παρουσιαστή τον ηθοποιό Τομ Χανκς, η οποία θα ξεκινήσει στις 20.30 το βράδυ και θα μεταδοθεί από όλα τα μεγάλα αμερικανικά δίκτυα. Στο σόου, που τιτλοφορείται «Γιορτάζουμε την Αμερική», θα εμφανιστούν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες όπως οι Τζον Μπον Τζόβι, Φου Φάιτερς, Τζον Λέτζεντ, Ντέμι Λοβάτο, Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και άλλοι.

Το αντίο του Τραμπ

Το δικό του αντίο στον αμερικανικό λαό, λίγες ώρες πριν την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και την παράδοση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν,  έστειλε μέσα από βίντεο, ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Αυτήν την εβδομάδα θα ορκιστεί μια νέα κυβέρνηση και προσευχόμαστε να καταφέρει να διατηρήσει την Αμερική σε ασφάλεια και ευημερία» είπε αναφερόμενος στον Τζο Μπάιντεν, -χωρίς βέβαια να τον κατονομάσει- σε μια… έμμεση παραδοχή της ήττας του στις εκλογές.

Παράλληλα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, προχώρησε σε απολογισμό της θητείας του, υπερηφανευόμενος επειδή «ένωσε» τον κόσμο απέναντι στην Κίνα και δεν προκάλεσε κανέναν πόλεμο στα τέσσερα χρόνια που παρέμεινε στο αξίωμα.

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σκηνές που σόκαραν τον πλανήτη από την επίθεση στο Καπιτώλιο. «Όλοι τρομοκρατηθήκαμε με την επίθεση στο Καπιτώλιο. Η πολιτική βία δεν μπορεί ποτέ να γίνει ανεκτή» είπε αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα εισβολής των οπαδών του στο κτίριο.

Κατά τη διάρκεια της 20λεπτης ομιλία του, ευχαρίστησε την Μελάνια Τραμπ, όλη του την οικογένεια και τον αντιπρόεδρο Πενς. Επίσης ευχαρίστησε όλους τους συμβούλους του και τους συνεργάτες του αλλά και τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και φυσικά τον αμερικανικό λαό που τον ανέδειξε σε αυτό το προνομιακό αξίωμα.

Πηγή: In.gr

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ