Σάββατο 27 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ευελπιστεί σε νέα αρχή στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας ο Γερμανός ΥΠΕΞ

  18/01/2021 20:30
Ευελπιστεί σε νέα αρχή στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Ευελπιστεί σε νέα αρχή στις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας ο Γερμανός ΥΠΕΞ

  18/01/2021 20:30

Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε τηλεγράφημα με τίτλο «Ο Maas ποντάρει σε νέα αρχή στις σχέσεις με την Τουρκία», αναφέρει πως μετά την αποκλιμάκωση στη διαμάχη για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ελπίζει σε μια νέα αρχή όσον αφορά στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, που έχουν δεχθεί πλήγμα.

«Το θέμα τώρα είναι να βγούμε από τις δύσκολες συζητήσεις της περασμένης χρονιάς», δήλωσε ο Mάας τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Τσαβούσογλου.

Θα πρέπει τώρα να κοιτάξουμε μπροστά, είπε. «Θα ευχόμουν πολύ, πολύ, να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, να υπάρξει εμβάθυνση τους, να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα».

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συνομιλία με τον Mάας έλαβε χώρα σε «θετική ατμόσφαιρα». Και οι σχέσεις με την ΕΕ επίσης έχουν βελτιωθεί – πρόσθεσε. Ελπίζει δε ότι αυτή η ατμόσφαιρα θα έχει διάρκεια.

Ο Τσαβούσογλου όμως κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι προκαλεί την Τουρκία, μεταξύ άλλων, με στρατιωτικές ασκήσεις: «Αλλά δυστυχώς και σε αυτήν τη φάση, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις της», δήλωσε. Όταν ρωτήθηκε για πιθανές νέες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, δήλωσε: «Δεν είμαστε χώρα που φοβάται τις κυρώσεις».

Εδώ και μερικές εβδομάδες, η Τουρκία ποντάρει σε αποκλιμάκωση και άνοιξε τον δρόμο για την επανέναρξη στις 25 Ιανουαρίου των συνομιλιών με την Ελλάδα σχετικά με επίλυση της διένεξης, οι οποίες είχαν διακοπεί το 2016.

Ο Μάας δήλωσε ότι αυτό ήταν ένα πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και ένα «καλό σημάδι για τη σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή». Κατ’ αυτόν τον τρόπο – πρόσθεσε – άνοιξε και πάλι μια χαραμάδα στο παράθυρο για μια διπλωματική λύση. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας