Απόρθητο φρούριο το Καπιτώλιο, προετοιμάζονται οι ΗΠΑ για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Άρχισαν οι αναταραχές, λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, με την Αστυνομία να προβαίνει στη σύλληψη ενός ένοπλου άνδρα, στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκαν εκατοντάδες σφαίρες. Παράλληλα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας συνεχίζει τις έρευνες για την εισβολή στο Καπιτώλιο, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να μην αποδεικνύουν ότι υπήρχε σχέδιο δολοφονίας εξελεγμένων αξιωματούχων του Κογκρέσου.

Άνδρας βαριά οπλισμένος συνελήφθη στη Ουάσιγκτον καθώς προσπαθούσε να περάσει ένα από τα πολλά σημεία ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο, όπου ο Τζο Μπάιντεν θα ορκισθεί ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε η Αστυνομία.

Ο Ουέσλι Αλεν Μπίλερ από τη Βιρτζίνια παρουσιάσθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε σημείο ελέγχου κοντά στο Καπιτώλιο, αναφέρεται σε έκθεση της αστυνομίας που επιβεβαιώνει πληροφορία του CNN.

Η Αστυνομία βρήκε στην κατοχή του ένα περίστροφο και περισσότερες από 500 σφαίρες.

Έπειτα από την επίθεση κατά του Καπιτωλίου από οπαδούς του Τραμπ στις 6 Ιανουαρίου, η Ουάσινγκτον έχει μετατραπεί σε οχυρωμένο στρατόπεδο με τσιμεντένια μπλοκ και αγκαθωτά σύρματα, καθώς οι αρχές φοβούνται για την εκδήλωση νέων ταραχών στο περιθώριο της τελετής ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν.

Υπό κανονικές συνθήκες, η τελετή της ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ είναι ευκαιρία για εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς από τις τέσσερις γωνίες της Αμερικής  να συρρεύσουν στην Ουάσινγκτον για να παρευρεθούν στην τελετή.

Όμως, φέτος η γιορτή θα είναι διαφορετική: το National Mall, το Εθνικό Πάρκο της Ουάσινγκτον,  στα πόδια του Καπιτωλίου, θα είναι κλειστό. Μόνο τα άτομα που θα έχουν ειδική διαπίστευση θα έχουν την άδεια να εισχωρήσουν στην ζώνη αυτή όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρατιώτες.

Σε συναγερμό και οι 50 Πολιτείες για ένοπλες διαδηλώσεις

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται και οι 50 Πολιτείες των ηπειρωτικών ΗΠΑ για πιθανές βίαιες διαδηλώσεις ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη.

Δυνάμεις της εθνοφρουράς έχουν καταφθάσει μαζικά στην Ουάσιγκτον για να αποτρέψουν μια επανάληψη των φονικών διαδηλώσεων και της εισβολής στο Καπιτώλιο, την ώρα που το FBI προειδοποιεί για πιθανές πορείες ενόπλων υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ στα καπιτώλια και των 50 Πολιτειών των ΗΠΑ. Χιλιάδες άνδρες της εθνοφρουράς αναπτύσσονται στην πρωτεύουσα, που θα παραμείνει αποκλεισμένη ενόψει της ορκωμοσίας της 20ης Ιανουαρίου, ενώ πολλοί δρόμοι σε απόσταση χιλιομέτρων από το Καπιτώλιο έχουν αποκλειστεί με μεταλλικούς φράκτες και οδοφράγματα. Το μεγάλο, καταπράσινο πάρκο National Mall, που φιλοξενεί εμβληματικά μνημεία, όπως το Μνημείο του Λίνκολν και το Μνημείο του Ουάσινγκτον και το οποίο συνήθως κατακλύζεται από πλήθη ανθρώπων σε τελετές ορκωμοσίας, παραμένει κλειστό κατόπιν σχετικού αιτήματος της Μυστικής Υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της προστασίας του Προέδρου των ΗΠΑ. Το επιτελείο του Μπάιντεν είχε ήδη ζητήσει από τους Αμερικανούς να μην μεταβούν στην Ουάσιγκτον για την ορκωμοσία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ ντόπιοι αξιωματούχοι συνέστησαν στο κοινό να παρακολουθήσει από τους δέκτες των τηλεοράσεων και διαδικτυακά την τελετή.

Οι Αρχές είναι σε επαγρύπνηση και για τη σημερινή ημέρα μετά τις διαδικτυακές εκκλήσεις οπαδών του Τραμπ και ακροδεξιών για ένοπλες διαδηλώσεις, αν και ορισμένες τέτοιες πολιτοφυλακές κάλεσαν τα μέλη τους να αποφύγουν να παραστούν, επικαλούμενες τα μέτρα ασφαλείας ή υποστηρίζοντας ότι οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις είναι παγίδες της αστυνομίας.

Τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας έρχονται μετά την παραπομπή την περασμένη εβδομάδα για δεύτερη φορά του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τώρα αντιμετωπίζει μια δίκη στη Γερουσία κατηγορούμενος για «υποκίνηση ανταρσίας» σχετικά με την εισβολή ομάδων οπαδών του στο Καπιτώλιο με στόχο να αποτρέψουν την επικύρωση της νίκης του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Δεκάδες άτομα έχουν συλληφθεί για την έφοδο στο Καπιτώλιο και μεταξύ των τελευταίων περιλαμβάνεται και ένα προβεβλημένο μέλος ακροδεξιών ΜΜΕ, γνωστό ως “Baked Alaska”, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Άνθιμ Τζόζεφ Τζιονετ. Ο τελευταίος συνελήφθη την Παρασκευή στο Χιούστον και του απαγγέλθηκαν δύο κατηγορίες.

Πώς προετοιμάζονται οι πολιτείες

Σ’ ολόκληρες τις ΗΠΑ επικρατεί συναγερμός με τις τοπικές Αρχές να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την αποτροπή επεισοδίων σφραγίζοντας τα παράθυρα των καπιτωλίων και αρνούμενες να δώσουν άδεια για συγκεντρώσεις. Οι κυβερνήτες της Γιούτα, του Νέου Μεξικό και του Μέριλαντ κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει πιθανών διαδηλώσεων έξω από τα κτίρια των τοπικών κοινοβουλίων, ενώ στις πολιτείες του Μίσιγκαν, της Βιρτζίνια, της Ουάσιγκτον, της Καλιφόρνια, της Πενσιλβάνια και άλλες επιστρατεύτηκε η εθνοφρουρά. «Αν σχεδιάζετε να έρθετε εδώ ή να πάτε στην Ουάσιγκτον με κακές προθέσεις, γυρίστε αμέσως πίσω. Δεν είστε ευπρόσδεκτοι ούτε εδώ, ούτε στην πρωτεύουσα της χώρας μας. Κι αν έρθετε εδώ, η Βιρτζίνια θα είναι έτοιμη», προειδοποίησε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ραλφ Νόρθαμ.

Στο Τέξας το Καπιτώλιο θα παραμείνει κλειστό μέχρι την ορκωμοσία Μπάιντεν, υπό το φόρο παρείσφρησης «βίαιων εξτρεμιστών» σε διαδηλώσεις. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος βίας είναι υψηλότερος σε πολιτείες, όπου διεξήχθησαν παρατεταμένες εκλογικές μάχες, όπως το Μίσιγκαν, που σήκωσε έναν φράκτη ύψους δύο μέτρων γύρω από το Καπιτώλιό του στο Λάνσινγκ. Τον περασμένο Οκτώβριο έξι άτομα συνελήφθησαν κατηγορούμενα ότι σχεδίαζαν να απαγάγουν τη Δημοκρατική κυβερνήτη της Πολιτείας, Γκρέτσεν Ουίτμερ.

Δεν βρέθηκαν αποδείξεις για σχέδιο δολοφονίας αξιωματούχων

Ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ταραξίες που επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο την περασμένη εβδομάδα σχεδίαζαν να αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένα μέλη του Κογκρέσου.

Σε ένα δικαστικό έγγραφο που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Αριζόνα την Παρασκευή για την υπόθεση της συνέχισης κράτησης ενός από τους εισβολείς του Καπιτωλίου, του Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, ενός οπαδού θεωριών συνωμοσίας του QAnon, ομοσπονδιακοί εισαγγελείς επικαλέστηκαν προηγούμενες αξιολογήσεις ότι υποστηρικτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σχεδίαζαν να «αιχμαλωτίσουν και να δολοφονήσουν εκλεγμένους αξιωματούχους» στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου.

Ωστόσο, την Παρασκευή οι εισαγγελείς απέσυραν την εκτίμηση αυτή, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης τόνισε ότι παρά τα καλέσματα κατά τη διάρκεια της επίθεσης για αιχμαλωσία ορισμένων εκλεγμένων αξιωματούχων και για δολοφονία του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι ένα τέτοιο σχέδιο εξετάστηκε σοβαρά.

«Δεν υπάρχουν άμεσες αποδείξεις σε αυτό το στάδιο για ύπαρξη ομάδων για την αιχμαλωσία και τη δολοφονία, (εκλεγμένων αξιωματούχων)», δήλωσε ο Μάικλ Σέργουιν, γενικός εισαγγελέας της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, που επιβλέπει τις έρευνες για την επίθεση στο Καπιτώλιο.

Σειρά διαταγμάτων θα υπογράψει ο Μπάιντεν μόλις αναλάβει καθήκοντα

Ο Τζο Μπάιντεν θα υπογράψει σειρά διαταγμάτων από την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της προεδρίας του, με πρώτο εκείνο που θα ρυθμίζει την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, ανακοίνωσε σήμερα ο νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ρον Κλάιν.

Η επιλογή των προεδρικών διαταγμάτων για την επιβολή των πρώτων μέτρων αυτών θα απαλλάξει τον νέο πρόεδρο από την υποχρέωση να περάσει τις ρυθμίσεις από το Κονγκρέσο και κυρίως από την Γερουσία, η οποία είναι πιθανόν να πρέπει να αφοσιωθεί στην διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

Άλλη ρύθμιση που θα διευθετηθεί μέσω διατάγματος είναι η άρση της απαγόρευσης εισόδου στο αμερικανικό έδαφος σε πολίτες πολλών, στην πλειονότητά τους μουσουλμανικών, χωρών. Η επιβολή της απαγόρευσης αυτής ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο 2017.

Ο νέος προσωπάρχης δήλωσε ότι τα διατάγματα θα αφορούν τις τέσσερις προτεραιότητες της προεδρίας Μπάιντεν, την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη και τον αγώνα για κοινωνική και φυλετική δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά την επιδημία, ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα εκδώσει διάταγμα καθιστώντας υποχρεωτική της χρήση της μάσκας στους χώρους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς και στις μετακινήσεις μεταξύ πολιτειών, πράγμα που αρνήθηκε να κάνει ο Τραμπ.

Σε οικονομικό επίπεδο, ο Τζο Μπάιντεν προβλέπει επίσης να παρατείνει το μορατόριουμ των εξώσεων και των κατασχέσεων στέγης που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας.

Ο Ρον Κλάιν αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι ο νέος πρόεδρος θα εκδώσει μία σειρά διατάγματα κατά τις πρώτες δέκα ημέρες της θητείας του, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου.

«Αυτά τα μέτρα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια Αμερικανών που υποφέρουν από τις κρίσεις αυτές», εξηγεί ο νέος προσωπάρχης. «Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Μπάιντεν να ενεργήσει, όχι μόνο για να επανορθώσει τις σοβαρότερες ζημίες της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά επίσης για να επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα