Αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας πρόβα της ορκωμοσίας Μπάιντεν

Μια πρόβα της τελετής ορκωμοσίας του Δημοκρατικού εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία προγραμματιζόταν να γίνει μεθαύριο Κυριακή, αναβλήθηκε για λόγους ασφαλείας, ανέφερε αργά χθες Πέμπτη ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico, επικαλούμενος δύο πηγές ενημερωμένες σχετικά.
 
Η πρόβα της τελετής σχεδιάζεται πλέον να γίνει τη Δευτέρα 18η Ιανουαρίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό.
 
Τι προβλέπει το σχέδιο Μπάιντεν
 
Χθες ο  Μπάιντεν παρουσίασε το σχέδιο του για την αντιμετώπιση της διπλής, υγειονομικής και οικονομικής, κρίσης που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
 
Το σχέδιο προβλέπει κολοσσιαίες δημόσιες δαπάνες, ύψους σχεδόν 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
 
Για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο.
 
Σε γενικές γραμμές, το σχέδιο προνοεί τα ακόλουθα:

Εμβόλια, αντιμετώπιση της πανδημίας, σχολεία: 400 δισεκ. Δολάρια Θα διατεθούν 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός, σε  συνεργασία με τοπικούς φορείς και οργανισμούς, και 50 δισεκ. για να αυξηθούν τα  τεστ. Ποσό 30 δισεκ. δολαρίων θα επιτρέψει να διανεμηθούν μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες κ.ά.) και 10 δισεκ. δολάρια θα διατεθούν σε αμερικανικές βιομηχανίες για να κατασκευάσουν εξοπλισμό.
 
Προβλέπεται δαπάνη 170 δισεκ. δολαρίων για το άνοιγμα των σχολείων, τα περισσότερα από τα οποία παραμένουν κλειστά στις ΗΠΑ. Θα επιτρέψει τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη, την αγορά παραπετασμάτων προστασίας, τη βελτίωση του εξαερισμού, την αύξηση των δυνατοτήτων μεταφοράς, ούτως ώστε να μειωθούν οι μαθητές που θα μεταφέρει κάθε κίτρινο σχολικό λεωφορείο, κ.ο.κ..
 
Ο κ. Μπάιντεν θέλει να έχουν λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου τους 100 εκατομμύρια άνθρωποι σε 100 ημέρες.
 
Στήριξη οικογενειών: 1 τρισεκατομμύριο δολάρια
 
Νέες επιταγές θα σταλούν στους δικαιούχους, ύψους 1.400 δολαρίων κατ` άτομο, ενώ τα επιδόματα ανεργίας, που θα αυξηθούν ξανά σε 400 δολάρια την εβδομάδα, θα παραταθούν ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2021.
 
Προβλέπονται βοηθήματα για την πληρωμή ενοικίων και λογαριασμών ύδρευσης και ενέργειας, ύψους 25 δισεκ. δολαρίων. Οι εξώσεις θα ανασταλούν ως την 30ή Σεπτεμβρίου.
 
Ο εκλεγμένος πρόεδρος θέλει να αυξηθεί η επισιτιστική βοήθεια που χορηγείται στις φτωχότερες οικογένειες.
 
Μέτρο που υποσχόταν προεκλογικά: η αύξηση του κατώτερου μισθού, που επιδιώκει να υπερδιπλασιαστεί, στα 15 δολάρια την ώρα.
 
Ένα ειδικό ταμείο θα δημιουργηθεί με κεφάλαια 25 δισεκ. δολαρίων για να χρηματοδοτηθούν βρεφονηπιακοί σταθμοί για παιδιά οικογενειών που πλήττονται από την πανδημία και με ποσό άλλων 15 δισεκ. δολαρίων για στηριχθούν τα νηπιαγωγεία.
 
Για να καλυφθούν οι ανάγκες των βετεράνων για περίθαλψη υγείας προβλέπεται δαπάνη 20 δισεκ. δολαρίων
 
Στήριξη κοινοτήτων που πλήττονται: 440 δισεκ. Δολάρια
 
Για να βοηθηθούν οι μικρές επιχειρήσεις, θα δαπανηθούν 50 δισεκ. δολάρια ώστε να τους προσφερθεί η ρευστότητα που χρειάζονται.
 
Τα κεφάλαια για τις πολιτείες, τις πόλεις και τις τοπικές κοινότητες είναι ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας ανάμεσα στους Ρεπουμπλικάνους και στους Δημοκρατικούς. Ο Τζο Μπάιντεν θέλει να τους διατεθούν 350 δισεκ. δολάρια για να καταβάλλουν μισθούς στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στους πυροσβέστες, στους αστυνομικούς, στους εκπαιδευτικούς και άλλους.
 
Για να προσφερθεί βοήθεια στον τομέα των μεταφορών, που πλήττει βαριά η κρίση, προβλέπεται δαπάνη 20 δισεκ. δολαρίων.
 
Ισόποση βοήθεια προβλέπεται να προσφερθεί σε κοινότητες Αμερινδιάνων.
 
Σχεδόν 10 δισεκ. δολάρια θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό των ψηφιακών εργαλείων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την αποτροπή κυβερνοεπιθέσεων όπως αυτές που έπληξαν πολλά υπουργεία και υπηρεσίες τον Δεκέμβριο.
 
Νάνσι Πελόσι και Τσακ Σούμερ υπόσχονται άμεση κοινοβουλευτική δράση
 
Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ δήλωσαν χθες, Πέμπτη, ότι το Κογκρέσο  θα πιάσει αμέσως δουλειά για το πακέτο κινήτρων της οικονομίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.
 
"Το πλαίσιο έκτακτης βοήθειας που ανακοινώθηκε σήμερα (χθες, Πέμπτη) το βράδυ από την επερχόμενη κυβέρνηση Μπάιντεν-Χάρις, είναι η σωστή προσέγγιση" ανέφεραν η Πελόσι και ο Σούμερ σε μία κοινή ανακοίνωσή τους.
 
"Θα πιάσουμε δουλειά αμέσως για να μετατρέψουμε το όραμα του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν σε νομοθεσία, που θα ψηφιστεί και από τα δύο νομοθετικά σώματα και θα υπογραφεί για να γίνει νόμος".

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης