Η Γερμανία θα λάβει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer-Εκτός της συμφωνίας της ΕΕ

Περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, εκτός από εκείνες του κοινού προγράμματος της ΕΕ, θα λάβει η Γερμανία, ωστόσο, η Κομισιόν αρνείται να αναγνωρίσει ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, το οποίο παραθέτει τις δηλώσεις του Hanno Kautz, εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Υγείας. Η Γερμανία «θα λάβει περίπου 60 εκατ. δόσεις εμβολίου από την BioNTech από συμβάσεις της ΕΕ και 30 εκατ. από διμερείς συμβάσεις ή συμφωνίες … συνολικά, 90 εκατ. Αυτό είναι κάτι που έχουμε κάνει ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ΕΕ», είπε.

Γερμανία: 30 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο μετά διμερή διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία εξασφάλισε 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer τον Σεπτέμβριο, παραβιάζοντας τη στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ που απαγορεύει στις χώρες να διεξαγάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις. Περίπου δύο ώρες πριν από τη δήλωση του Kautz, η επικεφαλής της Κομισιόν Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι οι χώρες δεν μπορούν να υπογράψουν ξεχωριστές συμφωνίες. «Είναι νομικά δεσμευτικό», είπε, «Όλοι συμφωνήσαμε ότι δεν θα υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, ούτε παράλληλες συμβάσεις… Όλοι συνεργαζόμαστε».

Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν φωνές στη Γερμανία που κατακεραύνωναν την πρακτική της κυβέρνησης. Γερμανοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τις συμφωνίες της ΕΕ ως «καταστροφή», ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αρχισυντάκτης της Bild, Αλεξάντερ φον Σένεμπουργκ, ο οποίος σε μακροσκελές του άρθρο στην Daily Mail κατηγορεί την ΕΕ για αδράνεια και καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολιασμού, ενώ εξαπέλυσε «πυρά» στην Μέρκελ ότι βάζει μπροστά την ΕΕ, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη χώρα της.

Ωστόσο, οι ειδήσεις σχετικά με την επιπλέον συμφωνία της Γερμανίας με τη BioNTech (και μια άλλη με την CureVac) πυροδότησαν την οργή της ΕΕ, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην κριτική που δέχεται το Βερολίνο και αποκαλύπτει την πρώτη ρωγμή στη στρατηγική εμβολιασμού - ακόμη και αν η συμφωνία έγινε τον Σεπτέμβριο. Σε απάντηση, η Επιτροπή αρνήθηκε σε μεγάλο βαθμό να αναγνωρίσει τις αντιφατικές ενέργειες της Γερμανίας.

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech / Pfizer δεν παραβιάζει τους όρους της στρατηγικής, καθώς οι δόσεις της χώρας θα προεκύπταν μετά την ολοκλήρωση των εντολών της Επιτροπής.

Ο Hanno Kautz ήταν στο ίδιο πνεύμα, λέγοντας ότι η συμφωνία είναι «συμβατή με τις συμφωνίες της ΕΕ». «Κανένα άλλο μέλος της ΕΕ δεν θα λάβει εμβόλια από την BioNTech, για παράδειγμα, αργότερα … μόνο και μόνο επειδή η Γερμανία έχει εγγύηση για πρόσθετα εμβόλια», είπε.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δειτε Επισης

Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια
Δύσκολη συζήτηση των 27 στις Βρυξέλλες για ανταγωνιστικότητα λόγω κεφαλαιαγορών
ΒΙΝΤΕΟ: Σεισμός 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Ιδιαίτερα αισθητός κοντά στην Άγκυρα
Σε Διάλογο Υψηλού Επιπέδου για Υγεία ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα η Επίτροπος Κυριακίδου