Πέμπτη 25 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η Γερμανία θα λάβει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer-Εκτός της συμφωνίας της ΕΕ

  08/01/2021 22:24
Η Γερμανία θα λάβει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer-Εκτός της συμφωνίας της ΕΕ

Η Γερμανία θα λάβει επιπλέον 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer-Εκτός της συμφωνίας της ΕΕ

  08/01/2021 22:24

Περισσότερες δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, εκτός από εκείνες του κοινού προγράμματος της ΕΕ, θα λάβει η Γερμανία, ωστόσο, η Κομισιόν αρνείται να αναγνωρίσει ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την συμφωνία του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico, το οποίο παραθέτει τις δηλώσεις του Hanno Kautz, εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Υγείας. Η Γερμανία «θα λάβει περίπου 60 εκατ. δόσεις εμβολίου από την BioNTech από συμβάσεις της ΕΕ και 30 εκατ. από διμερείς συμβάσεις ή συμφωνίες … συνολικά, 90 εκατ. Αυτό είναι κάτι που έχουμε κάνει ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ΕΕ», είπε.

Γερμανία: 30 εκατ. δόσεις από το εμβόλιο μετά διμερή διαπραγμάτευση
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γερμανία εξασφάλισε 30 εκατ. δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer τον Σεπτέμβριο, παραβιάζοντας τη στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ που απαγορεύει στις χώρες να διεξαγάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις. Περίπου δύο ώρες πριν από τη δήλωση του Kautz, η επικεφαλής της Κομισιόν Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι οι χώρες δεν μπορούν να υπογράψουν ξεχωριστές συμφωνίες. «Είναι νομικά δεσμευτικό», είπε, «Όλοι συμφωνήσαμε ότι δεν θα υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, ούτε παράλληλες συμβάσεις… Όλοι συνεργαζόμαστε».

Αυτή την εβδομάδα υπήρξαν φωνές στη Γερμανία που κατακεραύνωναν την πρακτική της κυβέρνησης. Γερμανοί πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης αποκαλούν τις συμφωνίες της ΕΕ ως «καταστροφή», ισχυριζόμενοι ότι δεν έχει εξασφαλίσει αρκετές δόσεις. Ανάμεσα σε αυτούς και ο αρχισυντάκτης της Bild, Αλεξάντερ φον Σένεμπουργκ, ο οποίος σε μακροσκελές του άρθρο στην Daily Mail κατηγορεί την ΕΕ για αδράνεια και καθυστερήσεις στην προμήθεια εμβολιασμού, ενώ εξαπέλυσε «πυρά» στην Μέρκελ ότι βάζει μπροστά την ΕΕ, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τη χώρα της.

Ωστόσο, οι ειδήσεις σχετικά με την επιπλέον συμφωνία της Γερμανίας με τη BioNTech (και μια άλλη με την CureVac) πυροδότησαν την οργή της ΕΕ, προσθέτοντας ένα ακόμη λιθαράκι στην κριτική που δέχεται το Βερολίνο και αποκαλύπτει την πρώτη ρωγμή στη στρατηγική εμβολιασμού - ακόμη και αν η συμφωνία έγινε τον Σεπτέμβριο. Σε απάντηση, η Επιτροπή αρνήθηκε σε μεγάλο βαθμό να αναγνωρίσει τις αντιφατικές ενέργειες της Γερμανίας.

Ένας αξιωματούχος της Επιτροπής δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech / Pfizer δεν παραβιάζει τους όρους της στρατηγικής, καθώς οι δόσεις της χώρας θα προεκύπταν μετά την ολοκλήρωση των εντολών της Επιτροπής.

Ο Hanno Kautz ήταν στο ίδιο πνεύμα, λέγοντας ότι η συμφωνία είναι «συμβατή με τις συμφωνίες της ΕΕ». «Κανένα άλλο μέλος της ΕΕ δεν θα λάβει εμβόλια από την BioNTech, για παράδειγμα, αργότερα … μόνο και μόνο επειδή η Γερμανία έχει εγγύηση για πρόσθετα εμβόλια», είπε.

Πηγή: iefimerida.gr 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας