Σε Ιταλία και Ολλανδία εντοπίστηε μετάλλαξη του COVID-19

Ιταλία και Ολλανδία εντόπισαν μετάλλαξη του COVID-19 και οι αρχές τέθηκαν σε συναγερμό. Στη Γερμανία μάλλον παρατείνεται το lockdown και στη Σουηδία λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους από κορωνοϊό 445 άνθρωποι και καταγράφηκαν 8.585 νέα περιστατικά. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 68.681 διαγνωστικά τεστ, το 12,5% των οποίων προέκυψε θετικό. Χθες, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 14,8%. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας, σε σχέση με την χθεσινή ημέρα, οι ασθενείς είναι 15 λιγότεροι, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 361 περισσότεροι.

Σε ότι αφορά την ιταλική μετάλλαξη του ιού, στην οποία αναφέρθηκε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Ιταλικής Εταιρίας Ιολογίας Αρνάλντο Καρούζο, ο ίδιος εξήγησε ότι η ανακάλυψη έγινε παρακολουθώντας έναν ασθενή, ο οποίος είχε μολυνθεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά επί σειρά μηνών συνέχιζε να είναι θετικός, με πολύ υψηλό ιικό φορτίο.

Οι ολλανδικές αρχές εντόπισαν 11 κρούσματα της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία, μαζί με το πρώτο κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός δημόσιας υγείας της χώρας.

«Η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού μέχρι τώρα έχει εντοπιστεί σε 11 πρόσωπα στην Ολλανδία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM). Μόνο το ένα από τα πρόσωπα αυτά φαίνεται πως είχε κάποια σχέση με ταξίδια ή επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έρευνα για την προέλευση των υπόλοιπων κρουσμάτων συνεχίζεται, πρόσθεσε το RIVM. Η Ολλανδία διέκοψε από τις 20 Δεκεμβρίου την αεροπορική σύνδεσή της με τη Βρετανία. Οι αρχές απαιτούν πλέον από όλους τους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό.

Μέχρι σήμερα στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 710.600 κρούσματα. 

Η σουηδική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα νομοσχέδιο που της δίνει προσωρινά νέες εξουσίες για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 και το οποίο θέλει να εφαρμόσει από τον Ιανουάριο.

Η κυβέρνηση, η οποία είχε καταφύγει κυρίως σε απλές συστάσεις μέχρι τώρα, εξήγησε ότι αυτός ο νέος νόμος θα της επιτρέψει να λάβει περιοριστικά καταναγκαστικά μέτρα σε στοχευμένες περιοχές και να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσης. Θα μπορεί να αποφασίσει να κλείσει καταστήματα, εμπορικά κέντρα ή δημόσα μέσα μεταφοράς, ή ακόμη να περιορίσει τον αριθμό των ατόμων που επιτρέπεται να συναθροιστούν σε ορισμένους δημόσιους χώρους αντί να καταφεύγει σε γενικά μέτρα.

Από την αρχή της πανδημίας, η Σουηδία υιοθέτησε μια ιδιάζουσα και αμφιλεγόμενη στρατηγική, αποκλείοντας την καραντίνα ή κάθε καταναγκαστικό μέτρο. Όμως, αντιμέτωπη με την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων από το φθινόπωρο, ενίσχυσε τα μέτρα στα μέσα Νοεμβρίου, περιορίζοντας κυρίως σε οκτώ άτομα το όριο για τις δημόσιες εκδηλώσεις.

Η Σουηδία, χώρα περίπου 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει καταγράψει συνολικά 396.048 κρούσματα κορωνοϊού και 8.279 θανάτους, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις 23 Δεκεμβρίου.

Η παράταση του lockdown λόγω του κορωνοϊού μετά τις 10 Ιανουαρίου γίνεται όλο και πιο πιθανή στη Γερμανία. Τόσο ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) επικεφαλής της καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν όσο και ο -επίσης χριστιανοδημοκράτης- πρωθυπουργός του κρατιδίου του Ζάαρλαντ Τομπίας Χανς δήλωσαν σήμερα στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα RTL και n-tv ότι κατά την εκτίμησή τους θα συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας και μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Αφού οι πρώτοι άνθρωποι στην Αυστρία εμβολιάστηκαν κατά του νέου κορωνοϊού στο πλαίσιο μίας μεγάλης συμβολικής εκστρατείας χθες, Κυριακή, ο προγραμματισμός για τη διανομή των επόμενων παρτίδων εμβολίων και την πραγματοποίηση των εμβολιασμών, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Αυστριακός Υπουργός Υγείας Ρούντολφ `Ανσομπερ ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, στη Βιέννη ότι θα χρησιμοποιούνται «αποκεντρωμένες δομές» για να επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη και απλούστερη πρόσβαση στους εμβολιασμούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε απόφαση είναι προαιρετική, και κάποιος που ενδιαφέρεται να εμβολιαστεί, για αυτόν ο εμβολιασμός θα γίνεται δωρεάν και θα είναι διαθέσιμος στο κοντινότερο δυνατό σημείο.

Η Ουγγαρία παρέλαβε 6.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου κατά της Covid-19, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, αν και δεν κατέστη σαφές πότε ή αν θα γίνει χορήγηση του εμβολίου Sputnik V στη χώρα.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε ότι Ούγγροι εμπειρογνώμονες υγείας θα συνεχίσουν την εκτίμησή τους για την χρήση του εν λόγω εμβολίου στην χώρα.

Ο αριθμός των θανάτων από κορωνοϊό αυξήθηκε κατά 257 τις τελευταίες 24 ώρες στην Τουρκία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας, αριθμός που αυξάνει σε 20.135 τον συνολικό αριθμό των θανάτων από τη νόσο Covid-19.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε 15.197 την ίδια περίοδο, αυξάνοντας σε 2.162.775 τον συνολικό αριθμό τους από την αρχή της πανδημίας.

Η Άγκυρα επέβαλε πλήρη καραντίνα τα Σαββατοκύριακα και απαγόρευση της κυκλοφορίας τις καθημερινές προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού. Οι Τούρκοι θα βρίσκονται επίσης σε καραντίνα από τις 9 το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου έως τις 5 το πρωί της 4ης Ιανουαρίου στο πλαίσιο των μέτρων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Ζητά από υποψήφιους δέσμευση για προώθηση των αιτημάτων της ΟΠΑΚ
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Απoρρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού στο Συμβούλιο Εφετών Λάρισας για το μπάζωμα στα Τέμπη