Κυριακή 5 Δεκ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ακόμα και με ένα εκατ. εμβολιασμούς, η πανδημία θα συνεχίσει ως τον Φεβρουάριο στη Βρετανία

  28/12/2020 11:32
Ακόμα και με ένα εκατ. εμβολιασμούς, η πανδημία θα συνεχίσει ως τον Φεβρουάριο στη Βρετανία

Ακόμα και με ένα εκατ. εμβολιασμούς, η πανδημία θα συνεχίσει ως τον Φεβρουάριο στη Βρετανία

  28/12/2020 11:32
Την εκτίμηση πως η Βρετανία δεν θα ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό ως τον Φεβρουάριο, ακόμα κι αν κάνει ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς την εβδομάδα, εξέφρασε ο ιατρικός ερευνητής και μέλος της επιτροπής Sage της χώρας, Sir Jeremy Farrar.

Ο Farrar σημείωσε επίσης τη σημασία της σωστής θεραπείας των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνιση ενός νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στη Νότια Αφρική.

«Νομίζω ότι οι επόμενες εβδομάδες, όσο θα προχωράμε μέσα στον Ιανουάριο θα είναι εξαιρετικά δύσκολες σε ολόκληρη τη χώρα. Είμαστε επίσης στα μέσα του χειμώνα φυσικά, όταν η πίεση στο NHS βρίσκεται στο μέγιστο», σημείωσε ο Farrar.

«Καταργήσαμε το εθνικό lockdown στις 2 Δεκεμβρίου, πέρασαν ήδη τρεις εβδομάδες μέχρι τα Χριστούγεννα - νομίζω ότι οι άνθρωποι άλλαξαν αρκετά τη συμπεριφορά τους κατά τη διάρκεια των γιορτών - αλλά μέσα στις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες πρόκειται να ανοίξουν εκ νέου σχολεία, να ανοίξουν ξανά τα πανεπιστήμια και αυτό θα ασκήσει πρόσθετη πίεση, καθώς και αυτή η νέα παραλλαγή του ιού που γνωρίζουμε είναι πιο μεταδοτική» πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Το μέλος της κυβερνητικής επιτροπής Sage ανέφερε επίσης πως: «Δεν θα είμαστε απαλλαγμένοι από αυτήν την πανδημία μέχρι τον Φεβρουάριο, αυτή είναι πλέον μια ανθρώπινη ενδημική λοίμωξη. Εάν καταφέρουμε να πετύχουμε τον στόχο ενός εκατομμυρίου [εμβολιασμένων] την εβδομάδα, ειλικρινά δεν νομίζω ότι αυτό είναι αρκετό για να το επιταχύνουμε αν θέλουμε να καλύψουμε τη χώρα.

Και πάλι, η παραλλαγή που έχουμε δει στη Νότια Αφρική, η οποία είναι διαφορετική, δείχνει επίσης πόσο σημαντικό είναι να επικεντρωθούμε όχι μόνο στον εμβολιασμό αυτής της χώρας, αλλά στον εμβολιασμό ολόκληρου του κόσμου, γιατί διαφορετικά οι νέες μεταλλάξεις θα προέλθουν από άλλες χώρες και τελικά θα επέστρεψουν στη Βρετανία. Και μερικές από αυτές μπορεί να ξεφύγουν από θεραπείες και εμβόλια».

Ο Sir Jeremy προέβλεψε πώς ο δείκτης R θα κυμαίνεται με βάση τη νέα μετάλλαξη της Covid-19 και το άνοιγμα των σχολείων.

Συγκεκριμένα, είπε: «Αν νομίζετε ότι η νέα μετάλλαξη - και αυτό είναι μια προσωπική εικασία - προσθέτει περίπου 0,4-0,5 στο R, τα σχολεία μπορεί να προσθέσουν άλλα 0,2 - 0,3 και πλησιάζουμε ήδη προς αυτά τα ποσοστά, πόσο μάλλον με τη χαλάρωση κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Νομίζω λοιπόν ότι υπάρχουν μερικές πολύ σκληρές επιλογές. Φυσικά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, όλοι γνωρίζουμε ότι, τα εμβόλια έρχονται, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν την πανδημία βραχυπρόθεσμα. Θα δούμε αυτές τις συνεχιζόμενες πιέσεις τουλάχιστον τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες».

Ο Sir Jeremy προειδοποίησε ότι θα είναι μια «δύσκολη εξίσωση» η εξισορρόπηση ανάμεσα στο άνοιγμα σχολείων και στο άνοιγμα άλλων τομέων κατά το νέο έτος.

«Η δική μου άποψη είναι ότι το άνοιγμα των σχολείων είναι απόλυτη προτεραιότητα, αλλά η κοινωνία και φυσικά αυτή είναι μια πολιτική απόφαση, θα πρέπει να ισορροπήσει τη διατήρηση των ανοιχτών ανοιχτών με το κλείσιμο άλλων τμημάτων της κοινωνίας» ολοκλήρωσε.
 
Πηγή: protothema.gr
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας