Στη Λιβύη μεταβαίνει ο Ακάρ-Επιθεωρεί τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μεταβαίνει σήμερα στη Λιβύη για να επιθεωρήσει τα τουρκικά στρατεύματα που βρίσκονται στη χώρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ακάρ συνοδεύεται από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκουλέρ και άλλους αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας υιοθέτησε απόφαση με την οποία παρατείνει για 18 μήνες την έγκρισή του για την ανάπτυξη στρατιωτικών στη Λιβύη, όπου η επέμβαση της Άγκυρας στο πλευρό της κυβέρνησης της Τρίπολης άλλαξε την πορεία της σύρραξης.

Η απόφαση που ψηφίστηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο προτάθηκε από την τουρκική προεδρία και επικαλείται την πιθανότητα επανέναρξης των επιθέσεων από μέρους των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, εναντίον αυτών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Το τουρκικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει μια πρώτη απόφαση για τον σκοπό αυτό τον Ιανουάριο του 2020, έπειτα από την έκκληση στην Άγκυρα για βοήθεια από πλευράς του επικεφαλής της ΚΕΣ, του Φάγεζ αλ Σάρατζ, για να αντιμετωπιστεί η επίθεση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ.

Η ανάπτυξη τουρκικών δυνάμεων εγγράφεται στη σύσφιγξη των σχέσεων της Άγκυρας και της ΚΕΣ, που αντανακλούν οι αμφιλεγόμενες διμερείς συμφωνίες συνεργασίας, στρατιωτικής, στο πεδίο της ασφάλειας, καθώς και στο πεδίο της οροθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, που είχαν υπογραφτεί τον Νοέμβριο του 2019 μεταξύ του κ. Σάρατζ και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ για την επίθεση στο Ιράν
Telegraph για επίθεση Ισραήλ-«Ο Νετανιάχου έκανε αυτό που τον προειδοποίησε ο πλανήτης να μην κάνει»