ΠΟΥ: Οι πλούσιοι δεν πρέπει να «ποδοπατήσουν» τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο

Οι πλούσιοι δεν πρέπει να "ποδοπατήσουν" τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο, λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
 
Στη Ρωσία όλες οι περιφέρειες θα ενταχθούν στον μαζικό εμβολιασμό στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ το Μπαχρέιν έγινε η δεύτερη χώρα που εγκρίνει προς χρήση το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.
 
ΠΟΥ
Οι πλούσιοι δεν πρέπει να "ποδοπατήσουν" τους φτωχούς στην κούρσα για το εμβόλιο κατά της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου του ΟΗΕ για την πανδημία. 
 
"Με τα θετικά αποτελέσματα των δοκιμών στα εμβόλια τις τελευταίες εβδομάδες, το φως στην άκρη του τούνελ γίνεται ολοένα και εντονότερο", είπε, τη δεύτερη ημέρα της συνόδου. 
 
"Αρχίζουμε να διακρίνουμε το τέλος της πανδημίας", που έχει μολύνει ήδη περισσότερους από 65 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο έχουν πεθάνει, συμπλήρωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, προσθέτοντας "Εντούτοις, ο ΠΟΥ ανησυχεί ότι υπάρχει μια ολοένα και μεγαλύτερη αντίληψη ότι η πανδημία Covid-19 έχει τελειώσει". 
 
"Όμως, ας είμαστε ξεκάθαροι: δεν μπορούμε απλά να αποδεχθούμε έναν κόσμο στον οποίο οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι θα ποδοπατηθούν από τους πλούσιους και τους ισχυρούς στην κούρσα προς τα εμβόλια", επισήμανε ο ίδιος.
 
"Είναι μια παγκόσμια κρίση και οι λύσεις πρέπει να μοιράζονται όπως τα παγκόσμια δημόσια αγαθά, όχι σαν ιδιωτικές ιδιοκτησίες που διευρύνουν τις ανισότητες", συνέχισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, προτού καταλήξει: "Κανείς δεν πρέπει να μείνει στην άκρη".
 
Όπως ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μία ημέρα πριν, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους προειδοποίησε για την ιδέα ότι το εμβόλιο θα επιλύσει όλα τα προβλήματα.
 
"Δεν θα εξαλείψει τις αδυναμίες που βρίσκονται στη ρίζα της πανδημίας. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της φτώχειας, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της πείνας. Δεν υπάρχει εμβόλιο κατά των ανισοτήτων, δεν υπάρχει εμβόλιο κατά της κλιματικής αλλαγής", υπογράμμισε.
 
"Όταν η πανδημία τελειώσει, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις απ` ότι στην αρχή". 
 
Ρωσία
Όλες οι περιφέρειες της Ρωσίας θα ενταχθούν στον μαζικό εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα.  
 
"Θέλω να πω ότι ο εμβολιασμός ήδη έχει ξεκινήσει στον ρωσικό στρατό, στην πόλη της Μόσχας. Και στα τέλη της εβδομάδας θα ενταχθούν στον εμβολιασμό αυτό όλες οι περιφέρειες της Ρωσίας", δήλωσε η Γκόλικοβα. 
 
Σχεδόν 170.000 δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V έχουν σταλεί προς χρήση στην Ρωσία έως την 1η Δεκεμβρίου, επεσήμανε η Γκόλικοβα, προσθέτοντας ότι έως τις 24 Νοεμβρίου είχαν διατεθεί 117.000 δόσεις εμβολίων.       
 
Μπαχρέιν
Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε για κατεπείγουσα χρήση το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech για την Covid-19.
 
Το Μπαχρέιν γίνεται έτσι η δεύτερη χώρα του κόσμου, μετά τη Βρετανία, που εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Τον Νοέμβριο είχε δώσει έγκριση και στο εμβόλιο της εταιρείας Sinopharm, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στους "εργαζόμενους της πρώτης γραμμής".
 
"Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα προσθέσει άλλο ένα σημαντικό επίπεδο στην απάντηση του βασιλείου στην Covid-19" ανέφερε η Δρ Μαριάμ αλ Τζαλάχμα, η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Εθνικής Υγείας του Μπαχρέιν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Πρόσθετοι περιορισμοί των ΗΠΑ στον Ιρανό ΥΠΕΞ κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Προφυλακίστηκε στην Πολωνία ύποπτος για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι σε συνεργασία με ρωσικές μυστικές υπηρεσίες
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
ΠΟΥ: H μετάδοση γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή "μεγάλης ανησυχίας"
Πρόοδο στην προσπάθεια εμβάθυνσης της αγοράς κεφαλαιαγορών βλέπει ο Μισέλ
Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, καταγγελίες εναντίον Ιράν και Ισραήλ
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)