Αφορμή... ψυχρού πολέμου ΕΕ-Βρετανίας το εμβόλιο Pfizer

Η πανηγυρική ανακοίνωση ότι το εμβόλιο Pfizer/BioNTech κατά του κορωνοϊού είναι πλέον επισήμως εγκεκριμένο στη Βρετανία και έτοιμο να χορηγηθεί μαζικά, δημιούργησε, σχεδόν αυτομάτως, ένα παράδοξο τοπίο: Στη μία γωνία της εικόνας υπάρχουν οι νταλίκες, οι οποίες απεικονίζονται καθώς εκκινούν από τις εγκαταστάσεις της Pfizer στο Βέλγιο, φορτωμένες με το νέο εμβόλιο και με κατεύθυνση τη Βρετανία. Από την άλλη, η Ενωμένη Ευρώπη, η οποία χαρακτηρίζει σαν «προβληματική» και «βεβιασμένη» την απόφαση της αρμόδιας βρετανικής αρχής να αδειοδοτήσει με διαδικασίες-εξπρές τον εμβολιασμό.

Στη μέση της ίδιας εικόνας, με πόζα πρωτοπόρου θριαμβευτή και κυρίαρχου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Ο οποίος, αφ' ενός επαινεί την ταχύτητα αντανακλαστικών του εθνικού οργανισμού φαρμάκων, αφ' ετέρου δίνει εμμέσως συγχαρητήρια στον εαυτό του για το Brexit. Βάσει της λογικής ότι, ενώ η ΕΕ είναι υπερβολικά βραδυκίνητη και γραφειοκρατική, η αυτονομημένη πλέον (αν και όχι εντελώς προς το παρόν) κατόρθωσε να παρακάμψει κάθε τυπικό κώλυμα και να φτάσει πρώτη -και μάλιστα πρώτη παγκοσμίως- στον στόχο της διάθεσης του σωτηρίου εμβολίου.

Ο Τζόνσον τώρα διαλαλεί ότι θα είναι αυτός πρώτος, μαζί με τους συνεργάτες του στην κυβέρνηση, που θα κάνουν το εμβόλιο σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση, ώστε να δοθεί το σωστό παράδειγμα στο λαό της Βρετανίας, μαζί με την παρότρυνση να μη διστάσουν ούτε στιγμή να δεχθούν στον οργανισμό τους την εισδοχή της αμερικανο-γερμανικής ουσίας. Το γεγονός ότι ήταν ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον ο οποίος, στην αρχική φάση εκδήλωσης της πανδημίας, υποτίμησε την κατάσταση, έχει πλέον ξεχαστεί. Και δικαίως, εφόσον ο εκκεντρικός Βρετανός πρωθυπουργός πήρε απευθείας το μάθημά του, αφ' ότου νόσησε με Covid-19.

Ο ασυγκράτητος ενθουσιασμός του Τζόνσον μεταδίδει ένα μήνυμα που θα μπορούσε εύκολα να παρερμηνευτεί σαν το τέλος της πανδημίας, ιδιαίτερα καθώς σχηματίζονται ήδη ουρές έξω από τα εμπορικά καταστήματα στη Βρετανία, με χιλιάδες καταναλωτές έτοιμους για επιδρομή στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Στον αντίποδα, η Γερμανία, από την οποίαν ακούγονται οι πιο αυστηρές επικρίσεις για την βιασύνη του Μπόρις Τζόνσον και τη βρετανική θριαμβολογία περί του εμβολίου σαν εθνική κατάκτηση, ετοιμάζεται για παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 10 Ιανουαρίου.

Η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι χάρη στο Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης η οποία ενέκρινε τη χρήση εμβολίου για τον κορωνοϊό, μια άποψη που κατακρίθηκε με σφοδρότητα από πηγές της ΕΕ σαν «φαρμακευτικός εθνικισμός». Όμως, οι Βρετανοί απτόητοι επιμένουν: «Ενώ έως και τις αρχές της φετινής χρονιάς ήμασταν μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), χάρη στο Brexit μπορέσαμε να πάρουμε μια απόφαση βασισμένη στις βρετανικές ρυθμιστικές αρχές και όχι με το ρυθμό των Ευρωπαίων, που προχωρούν πιο αργά», είπε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. «Κάνουμε όλοι τους ίδιους ελέγχους ασφαλείας και ακολουθούμε τις ίδιες διαδικασίες, όμως καταφέραμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία χάρη στο Brexit» επανέλαβε με έμφαση ο Χάνκοκ.

Ένας από τους πρώτους που καταδίκασαν τη βρετανική «σπουδή» για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ήταν ο ειδικός για θέματα Υγείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πέτερ Λίζε. Ο οποίος δήλωσε πως «μια πιο ενδελεχής εξέταση είναι καλύτερη από τη βεβιασμένη έγκριση με διαδικασίες έκτακτης ανάγκης». Ο κ. Λίζε, ως γιατρός ο ίδιος, περιέγραψε την τάχιστη έγκριση των Βρετανών ως «απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τις αποτυχίες της κυβέρνησης Τζόνσον στην κρίση του κορωνοϊού».

Περί «εμβολιακής ευφορίας» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Εμβολίων (SΤΙΚΟ) Τόμας Μέρτενς, ο οποίος, μιλώντας στην Rheinische Post, προειδοποίησε ότι «θα χρειαστεί χρόνος έως ότου εξεταστούν διεξοδικά όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία για την έγκριση στην ΕΕ». Ο ίδιος τόνισε ότι ο εμβολιασμός στο σύνολο του γερμανικού πληθυσμού δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του 2021. «Ακόμη και εάν μπορούμε να εμβολιάζουμε 150.000-200.000 άτομα την ημέρα, θα χρειαστούν 100 μέρες για να φτάσουμε τα 15 εκατ. ανθρώπους», διευκρίνισε ο κ. Μάρτενς.

Μέσω Twitter, ο υπουργός Ανάπτυξης της Βρετανίας, Άλοκ Σαρμά επαίνεσε την πατρίδα του, αναφέροντας ότι «η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που χορηγεί το εμβόλιο και τα επόμενα χρόνια θα θυμόμαστε αυτή τη στιγμή ως την ημέρα που το Ηνωμένο Βασίλειο ανέλαβε το βάρος της ανθρωπότητας απέναντι σε αυτήν την ασθένεια».

Ενοχλημένος από το πνεύμα της συγκεκριμένης δήλωσης, ο Γερμανός πρεσβευτής στο Λονδίνο Αντρέας Μιχαέλις, αντεπιτέθηκε, λέγοντας «γιατί είναι τόσο δύσκολο να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η σημαντική πρόοδος είναι μια μεγάλη επιτυχία, μιας διεθνούς προσπάθειας;». Και ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν συμπλήρωσε στον ίδιο τόνο ότι το σημαντικό δεν είναι να είσαι ο πρώτος, αλλά το να έχουμε όλοι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Σε αντίθεση με την Ενωμένη Ευρώπη, η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε να δώσει έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για «κατεπείγουσα χρήση». Επιπλέον, ο Σπαν εξήγησε ότι η επιτυχία δεν είναι και τόσο... βρετανική, δεδομένου ότι η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech «χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ».
 
Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα