«Απόλυτη εμπιστοσύνη» στο εμβόλιο της Pfizer από την Βρετανία

Οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να έχουν «απόλυτη εμπιστοσύνη» ότι η έγκριση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού έγινε με βάση τα αυστηρότερα διεθνή κριτήρια, διαβεβαίωσε η επικεφαλής της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων (MHRA) Δρ Τζουν Ρέιν.

Ερωτηθείσα σε συνέντευξη Τύπου για τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε το σκεύασμα, η Δρ Ρέιν τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την «ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και ποιότητα» του εμβολίου.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Ειδικών της Επιτροπής για τον Ανθρώπινο Εμβολιασμό καθηγητής σερ Μουνίρ Πιρμοχάμεντ επιβεβαίωσε ότι το εμβόλιο είναι κατά 95% αποτελεσματικό και ότι λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες. Είπε ότι οι όποιες παρενέργειες είναι ήπιες και διαρκούν μόνο για περίπου μία ημέρα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το εμβόλιο θα χορηγείται σε δύο δόσεις με 21 ημέρες διαφορά μεταξύ τους. Ο δέκτης αναπτύσσει ανοσία επτά ημέρες μετά από τη δεύτερη δόση, ενώ μερική προστασία από τον κορωνοϊό αναπτύσσεται ήδη από τη 12η ημέρα μετά από την πρώτη δόση.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Ενιαίας Επιτροπής Εμβολιασμών Δρ Γουέι Σεν Λιμ σημείωσε ότι πρόθεση είναι να τηρηθεί η λίστα προτεραιότητας ως προς τους πολίτες που θα λάβουν πρώτοι το εμβόλιο.

Η λίστα που επιβεβαιώθηκε το πρωί αναφέρει ότι το σκεύασμα πρέπει να χορηγηθεί αρχικά στους φιλοξενούμενους σε οίκους ευγηρίας και στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και έπειτα στους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών και στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πρώτης γραμμής.

Ωστόσο, ο Δρ Λιμ παραδέχθηκε ότι οι ιδιαίτερες συνθήκες ψύξης που απαιτεί το εμβόλιο της Pfizer ίσως δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα στη μεταφορά του προς οίκους ευγηρίας, κάτι που σημαίνει ότι ίσως γιατροί και νοσηλευτές να το λάβουν πρώτοι.

Αντιδρώντας στην έγκριση του εμβολίου από την MHRA ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχολίασε ότι πρόκειται για «φανταστική» εξέλιξη και ότι η προστασία από τα εμβόλια θα επιτρέψει εν τέλει «να ανακτήσουμε τις ζωές μας και να κινηθεί ξανά η οικονομία».

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Πανηγυρική εμφάνιση Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία-Το μήνυμα για την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Νετανιάχου, η πρώτη μετά από ένα μήνα
Άγγιξε τους 62 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος στη Βραζιλία-Γεμάτες οι παραλίες στο Ρίο
Μόλις 15 λεπτά πριν τα σιντριβάνια λιωμένων πετρωμάτων βγήκε η προειδοποίηση
Ουδέτερη ζώνη στην Ουκρανία ετοιμάζει ο Πούτιν
Δεν έπεισε Μπορέλ, Γαλλία και Γερμανία η νίκη Πούτιν-«Οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση»
Με την πρόταση για εκεχειρία διάρκειας 42 ημερών πάει στο Κατάρ η Ισραηλινή αντιπροσωπεία
Πρόταση Ισραήλ για ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων
Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος προειδοποιεί κατά τεχνολογικής απειλής για δημοκρατία
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επιδρομές στο νοσοκομείο Σίφα στη Γάζα