Πρόστιμο €60,5 εκ. από Κομισιόν σε φαρμακευτικές εταιρείς που καθυστέρησαν τη διάθεση φθηνότερου φαρμάκου

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο στις φαρμακευτικές εταιρείες Teva και Cephalon ύψους €60,5 εκατ. επειδή συμφώνησαν να καθυστερήσουν για αρκετά χρόνια την είσοδο στην αγορά μιας φθηνότερης έκδοσης του φαρμάκου Cephalon για διαταραχές του ύπνου, το Modafinil, μετά τη λήξη των κύριων διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Cephalon, ανακοίνωσε σήμερα η Αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Η συμφωνία συνήφθη πολύ πριν η Cephalon γίνει θυγατρική της Teva. Η συμφωνία παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ και προκάλεσε σημαντική ζημιά στους ασθενείς της ΕΕ και στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης διατηρώντας τις τιμές υψηλές για το Modafinil.

Το Modafinil είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερβολικής υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας που σχετίζεται ιδίως με τη ναρκοληψία. Ήταν το προϊόν στο οποίο η Cephalon όφειλε το 40% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών της.

Ενώ τα κύρια διπλώματα ευρεσιτεχνίας που προστατεύουν τη μοδαφινίλη είχαν λήξει στην Ευρώπη μέχρι το 2005, η Cephalon εξακολουθούσε να κατέχει ορισμένα δευτερεύοντα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη φαρμακευτική σύνθεση της μοδαφινίλης, η οποία είχε ως στόχο την εξασφάλιση πρόσθετης προστασίας διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Η σημερινή απόφαση αφορά μια συμφωνία διακανονισμού διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σύμφωνα με την οποία η Cephalon παρακίνησε την Teva να μην εισέλθει στην αγορά με μια φθηνότερη έκδοση του Modafinil, σε αντάλλαγμα με ένα πακέτο εμπορικών συμφωνιών που ήταν επωφελείς για την Teva και ορισμένες πληρωμές σε μετρητά.

Η Teva κατείχε τα δικά της διπλώματα ευρεσιτεχνίας σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής του Modafinil, ήταν έτοιμη να εισέλθει στην αγορά με τη δική της έκδοση, και συμφώνησε με την Cephalon να σταματήσει την είσοδό της στην αγορά και να μην αμφισβητήσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της Cephalon.

Η είσοδος φέρνει ανταγωνισμό τιμών σε αγορές που μπορούν να οδηγήσουν σε πτώση τιμών έως και 90%. Όταν η Teva εισήλθε στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου για μικρό χρονικό διάστημα το 2005, όντως προσέφερε 50% χαμηλότερη τιμή από την τιμή του Provigil της Cephalon.

Η έρευνα της Kομισιόν διαπίστωσε ότι για αρκετά χρόνια, αυτή η συμφωνία για «πληρωμή έναντι καθυστέρηση» απέκλεισε την Teva ως ανταγωνιστή και επέτρεψε στην Cephalon να συνεχίσει να χρεώνει υψηλές τιμές ακόμη και αν το κύριο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας Modafinil είχε λήξει από καιρό.

Τα πρόστιμα που επέβαλε η Κομισιόν στην Teva και την Cephalon ανέρχονται σε €30 εκ. και €30,5 εκ. αντίστοιχα, συνολικά σε €60,5 εκ.

Η παράβαση διήρκεσε, για σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις χώρες του ΕΟΧ, από τον Δεκέμβριο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2011, όταν η Teva απέκτησε την Cephalon και έγιναν μέλη της ίδιας ομάδας.

Πρόστιμα που επιβάλλονται σε εταιρείες που παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της ΕΕ καταβάλλονται στον γενικό προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτά τα χρήματα δεν προορίζονται για συγκεκριμένες δαπάνες, αλλά οι συνεισφορές των κρατών μελών στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το επόμενο έτος μειώνονται αναλόγως. Επομένως, τα πρόστιμα συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ΕΕ και στη μείωση της επιβάρυνσης των φορολογουμένων.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία