Ξεκίνησε η δίκη του Σαρκοζί για διαφθορά-Για πρώτη φορά στο εδώλιο Γάλλος πρώην πρόεδρος

Φορώντας μάσκα και αποφεύγοντας να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους που είχαν κατακλύσει το 32ο Κακουργιοδικείο των Παρισίων, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, έδωσε το παρών στη δίκη που ξεκινάει σήμερα κατηγορούμενος για διαφθορά.

Είναι η πρώτη φορά που ένας πρώην αρχηγός του γαλλικού κράτους θα καθίσει στο εδώλιο για μία τόσο σοβαρή κατηγορία, όπως επισημαίνει ο γαλλικός Τύπος.

Ο πρώην ηγέτης της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας και σύζυγος της διάσημης τραγουδίστριας Κάρλα Μπρούνι πέρασε το κατώφλι του 32ου Κακουργιοδικείου των Παρισίων με έναν εκ των δύο συγκατηγορουμένων για να λογοδοτήσει για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας.

Το αδίκημα επισείει ποινή κάθειρξης μέχρι 10 ετών και πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde».

Ο ένας εκ των συγκατηγορουμένων του, ο 73χρονος δικηγόρος Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και για το λόγο αυτό δεν προσήλθε στο δικαστήριο, όπως μεταδίδουν τα γαλλικά ΜΜε.

Ο Σαρκοζί προσπάθησε απεγνωσμένα τα τελευταία έξι χρόνια να βάλει στο αρχείο την υπόθεση καταγγέλλοντας ένα «σκάνδαλο που θα περάσει στην ιστορία».

Η Εισαγγελία, ωστόσο, κατηγορεί ότι έταξε μια ευμενή μετάθεση στο Μονακό στον Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ανώτερο δικαστικό εκείνη την εποχή, με αντάλλαγμα απόρρητες πληροφορίες για την έρευνα εις βάρος του για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής του καμπάνιας του 2007 από την κληρονόμο της εταιρείας «L’ Oreal» Λιλιάν Μπετανκούρ.

Η Εισαγγελία παρουσιάζει ως αποδείξεις τηλεφωνικές συνομιλίες του Σαρκοζί με τον δικηγόρο του Τιερί Ερτσόγκ, την ηχογράφηση των οποίων είχαν εγκρίνει δικαστές καθώς ερευνάτο παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του Σαρκοζί και από τη Λιβύη.

Ο Σαρκοζί , που είχε αγοράσει κινητό τηλέφωνο με το ψευδώνυμο «Πολ Μπισμούθ» για τις απόρρητες συνομιλίες του με τον δικηγόρο του, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές , και ο Χερτσόγκ κατήγγειλαν ότι η ηχογράφηση των τηλεφωνημάτων τους παραβιάζει το δικαίωμα ιδιωτικότητας πελάτη-δικηγόρου, αλλά με απόφασή του το 2016 δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Ο Σαρκοζί θα είναι ο πρώτος πρώην αρχηγός κράτους στη Γαλλία που βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη, με τόσο βαριά κατηγορία.

Αξίζει να να υπενθυμίζουμμε ότι και ο προκάτοχός του Σαρκοζί, Ζακ Σιράκ είχε καταδικαστεί πριν από εννέα χρόνια σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και κατάχρησης εμπιστοσύνης την περίοδο που ήταν δήμαρχος των Παρισίων.
Για λόγους υγείας όμως δεν παρέστη στο δικαστήριο.
 
Πηγή: protothema.gr

Δειτε Επισης

Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Όγδοο πλοίο ανθρωπιστικής βοήθειας φεύγει από Μερσίνα για Γάζα