Στον... αυτόματο πιλότο οι ΗΠΑ εν μέσω της πανδημίας-Δηλώνει απών ο Τραμπ

Για ενδέκατη ημέρα, το πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ ήταν κενό. «Καμία προγραμματισμένη εμφάνιση», ήταν η ενημέρωση που έλαβαν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον πρόεδρο. Καμία δημόσια εμφάνιση, καμία συνάντηση, καμία ενημέρωση δημοσιογράφων. Η απραξία αυτή αποτελεί πρωτοφανές φαινόμενο στον Λευκό Οίκο. Ακόμα και μετά από εκλογές, οι απερχόμενοι πρόεδροι συνεχίζουν το έργο τους, μέχρι και την ημέρα που παραδίδουν και τυπικά την εξουσία.
 
Αντιθέτως ο Τραμπ ακολουθεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα. Πηγαίνει κάθε μέρα για γκολφ, 40 χιλιόμετρα από την προεδρική κατοικία. Επισκέπτεται το γραφείο του για περίπου δύο ώρες και στην συνέχεια αποσύρεται στην τραπεζαρία, όπου παρακολουθεί τηλεόραση, γευματίζοντας. Όταν συναντάει κάποιους, αυτοί δεν είναι άλλοι από τους δικηγόρους του. Σύμφωνα με πηγές μέσα από τον Λευκό Οίκο, τις περισσότερες φορές τους κατσαδιάζει επειδή δεν εμφανίζονται όσο συχνά θα έπρεπε στην τηλεόραση. Το τοξικό κλίμα διέρρευσε όταν έγινε γνωστό ότι ο επικεφαλής της προεκλογικής του καμπάνιας αποκάλεσε στο τηλέφωνο «γ……ο μ….. » τον Ρούντι Τζουλιάνι, προσωπικό δικηγόρο του προέδρου.
 
Κάποιες ημέρες λαμβάνουν χώρα διάσπαρτες συζητήσεις για δημόσιες εμφανίσεις, οι οποίοι εν τέλει δεν πραγματώνονται. Ο Τραμπ αρνείται να εμφανιστεί οπουδήποτε. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί και το ότι ακύρωσε για τον εορτασμό των Ευχαριστιών ακόμα και αυτή την επίσκεψή του στην Φλόριντα, στην αγαπημένη του έπαυλη Μαρ Α Λάγκο. Μέχρι σήμερα δεν έχει ποτέ χάσει την ευκαιρία να περάσει τις γιορτές εκεί. Ακόμα και οι ιδιωτικές του συναντήσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Έχει δειπνήσει δύο φορές με τον αντιπρόεδρο Πενς. Εντύπωση προκαλεί ότι δεν έχει πραγματοποιήσει εδώ και ένα μήνα την καθιερωμένη ενημέρωση των αρμοδίων των μυστικών πληροφοριών. Και αυτό ενώ ταυτοχρόνως αρνείται την πρόσβαση σε αυτές, ως είθισται, στον εκλεγμένο Πρόεδρο.
 
Ο Τζο Μπάιντεν αναγκάστηκε να συγκαλέσει τη δική του μη κυβερνητική συνάντηση εθνικής ασφάλειας, επιτρέποντας την παρουσία δημοσιογράφων και καμερών. Ο Τραμπ σταμάτησε ακόμα και να επικοινωνεί με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ειδικά αφότου η συντριπτική πλειονότητα αυτών αναγνώρισε την επικράτηση του αντιπάλου του. Ο τελευταίος ξένος ηγέτης που έγινε γνωστό ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ είναι ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Αντιθέτως, έχει μιλήσει με κάποιους από τους φίλους του στα μίντια. Ο Τζεράλντο Ριβέρα, ανταποκριτής του συντηρητικού Fox News, αποκάλυψε ότι μίλησε μαζί του την προηγούμενη εβδομάδα. Χαρακτήρισε τον Τραμπ «ρεαλιστή» σε σχέση με την κατάσταση.
 
Στην πραγματικότητα κανένα ρεαλισμό δεν έχει επιδείξει αφού δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί είναι εμφανές. Ακόμα και οι συνεργάτες του έχουν σταματήσει να πηγαίνουν στα γραφεία τους, ενώ πολλοί από αυτούς αναμένουν με ανυπομονησία την αποδοχή της ήττας του για να μπορέσουν να πάνε παρακάτω. Κάποιοι αργούν, άλλοι έχουν περιορίσει δραματικά τις ώρες παραμονής τους εκεί. Το μόνο ζήτημα με το οποίο ασχολήθηκε ήταν το ενδεχόμενο να βομβαρδίσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, την περασμένη εβδομάδα, κάτι που αποφεύχθηκε σχεδόν την τελευταία στιγμή αφότου οι σύμβουλοί του επέμειναν ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
 
Την ώρα που ο Τραμπ βουλιάζει σε μία παράδοξη μοναξιά, η χώρα βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Και, μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας που καλπάζει και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Η ομάδα διαχείρισης του κορωνοϊού δεν έχει δει αυτοπροσώπως τον πρόεδρο. Όταν τόνισαν την κρισιμότητα της κατάστασης, επιμένοντας να τον ενημερώσουν, οι συνεργάτες του απάντησαν ότι είναι απασχολημένος. Παρ’ ότι πλησιάζει η ορκωμοσία του νέου προέδρου, ούτε φορτηγά, ούτε μεταφορείς έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον Λευκό Οίκο. Ακόμα και η κόρη με τον σύντροφό της έχουν μετριάσει την παρουσία τους στην προεδρική κατοικία.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης