Θα ξεπεράσουν τους 300 χιλιάδες οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ευρώπη

Ο αριθμός των νεκρών στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000, καθώς έρχεται ο χειμώνας και αυξάνονται τα κρούσματα, σύμφωνα με τη σημερινή καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.
 
Επιπρόσθετα, στο Ιράν, αυξάνονται τα τεστ σε 100.000 ημερησίως, ενώ τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 700.000, στην Ελβετία, οι αρχές ανακοίνωσαν 5.980 νέα κρούσματα και ακόμα 107 θανάτους, στη Γαλλία, ο Πρωθυπουργός της χώρας θα παραχωρήσει την Πέμπτη Συνέντευξη Τύπου σχετικά με την κατάσταση με την επιδημία στη χώρα, στη Ρωσία, τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα της Μόσχας δεν θα σερβίρουν πελάτες μετά τις 11 το βράδυ και έως τις 6 το πρωί από τις 13 Νοεμβρίου και για δύο μήνες, στην Ιταλία,  όλο και πιθανότερο το γενικό lockdown στη χώρα, ενώ προς τη μετατροπή της σε "κόκκινη ζώνη" οδεύει η Νάπολη.
 
Στο Λίβανο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε εθνικό lockdown δύο εβδομάδων.
 
Αύξηση θανάτων στην Ευρώπη λόγω του COVID-19
Ο αριθμός των θανάτων λόγω του COVID-19 στην Ευρώπη αναμένεται να ξεπεράσει τους 300.000, σύμφωνα με τη σημερινή καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, και οι αρχές φοβούνται ότι, παρά τις ελπίδες για ένα νέο εμβόλιο, οι αριθμοί των νεκρών και των περιστατικών κορωνοϊού θα συνεχίσουν να αυξάνονται καθώς η περιοχή βαίνει προς τον χειμώνα.
 
Με μόλις το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, η Ευρώπη αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τέταρτο των 50,7 εκατ. κρουσμάτων και του 1,2 εκατ. θανάτων παγκοσμίως, ενώ ακόμα και τα καλά εξοπλισμένα νοσοκομεία της αρχίσουν να πιέζονται. 
 
Αφού κατάφερε να θέσει ως ένα βαθμό υπό έλεγχο την πανδημία με εκτεταμένα lockdown νωρίτερα φέτος, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί από το καλοκαίρι και οι κυβερνήσεις έχουν δώσει οδηγίες για ένα δεύτερο πακέτο μέτρων προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές. 
 
Συνολικά, η Ευρώπη έχει καταγράψει περίπου 12,3 εκατ. κρούσματα και 295.000 θανάτους και την περασμένη εβδομάδα είχε 280.000 κρούσματα την ημέρα, αυξημένα κατά 10% σε σχέση με μια εβδομάδα νωρίτερα, αντιστοιχώντας τουλάχιστον στο ήμισυ όλων των νέων περιστατικών που αναφέρονται σε όλο τον κόσμο. 
 
Οι ελπίδες αυξήθηκαν από την ανακοίνωση της Pfizer για ένα πιθανώς αποτελεσματικό νέο εμβόλιο, αλλά αυτό δεν αναμένεται να είναι γενικώς διαθέσιμο πριν από το 2021 και τα συστήματα υγείας θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνα τους κατά τους χειμερινούς μήνες.
 
Η Βρετανία, που επέβαλε νέο lockdown στην Αγγλία, έχει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη, περίπου 49.000, και οι ειδικοί σε θέματα υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι με τον σημερινό μέσο όρο των άνω των 20.000 κρουσμάτων ημερησίως, η χώρα θα ξεπεράσει το "χειρότερο" σενάριο των 80.000 νεκρών. 
 
Ωστόσο η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ρωσία έχουν επίσης ανακοινώσει εκατοντάδες θανάτους την ημέρα και μαζί οι πέντε χώρες αντιστοιχούν περίπου στα τρία τέταρτα του συνόλου των θυμάτων.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, που ήδη είναι αντιμέτωπες με την προοπτική ενός κύματος απολύσεων και χρεοκοπιών, έχουν αναγκαστεί να επιβάλουν μέτρα ελέγχου, όπως τοπική απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων και περιορισμό των μετακινήσεων.
 
Ιράν
Το Ιράν σχεδιάζει να υπερδιπλασιάσει σε 100.000 τα διαγνωστικά τεστ για τον νέο κορωνοϊό που πραγματοποιεί καθημερινά, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Υγείας Σαίντ Ναμακί, την ώρα που ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ξεπέρασε τα 700.000 στη χειρότερα πληγείσα από την επιδημία της COVID-19 χώρα στη Μέση Ανατολή.
 
Ο αριθμός των θανάτων σε μια μέρα εξαιτίας της COVID-19 και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού προσεγγίζουν επίπεδα ρεκόρ, καθώς, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σιμά Σαντάτ Λαρί, 453 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 24ωρο που πέρασε, ανεβάζοντας σε 39.202 τον συνολικό αριθμό των νεκρών λόγω της πανδημίας.
 
Η ίδια πρόσθεσε ότι 10.339 νέα κρούσματα καταγράφηκαν το 24ωρο που πέρασε με τα οποία ανήλθε σε 703.288 ο συνολικός αριθμός τους.
 
Η ιρανική κυβέρνηση έχει επιβάλλει περιοριστικά μέτρα την ώρα που η χώρα αγωνίζεται να αναχαιτίσει ένα τρίτο κύμα του νέου κορωνοϊού. Από σήμερα και για έναν μήνα, όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείνουν στις 18:00 τοπική ώρα στις μεγάλες πόλεις, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
 
Ελβετία
Τα κρούσματα κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 5.980 σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές Υγείας της Ελβετίας. 
 
Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ελβετία και το γειτονικό πριγκιπάτο του Λιχτενστάιν αυξήθηκε σε 235.202 ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 107 στους 2.683. Οι νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 243 ασθενείς στους 9.448.
 
Γαλλία
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη σχετικά με την κατάσταση της επιδημίας της COVID-19 στη χώρα, η οποία βρίσκεται εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες για δεύτερη φορά σε lockdown σε εθνικό επίπεδο για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού.
 
Ο αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα σημείωσε αιφνίδια μείωση, όπως συμβαίνει πάντα στην αρχή της εβδομάδας, αλλά ο αριθμός των θανάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε ξανά ραγδαία.
 
Ρωσία
Τα εστιατόρια και τα νυκτερινά κέντρα θα απαγορεύεται να σερβίρουν πελάτες από τις 11 μ.μ. έως τις 6 π.μ. για δύο μήνες, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν σε μια προσπάθεια να μειωθεί η μετάδοση της Covid-19.
 
Ο Σομπιάνιν έγραψε στην προσωπική του ιστοσελίδα πως το μέτρο αυτό θα είναι σε ισχύ από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου.
 
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι μαθητές θα πρέπει επίσης να καταφύγουν στην τηλεδιδασκαλία. 
 
Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα 20.977 νέα κρούσματα του κορωνοϊού και 368 θανάτους.
 
Συνολικά έχει καταγράψει 1.817.109 κρούσματα, αριθμός που είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Γαλλία.
 
Ιταλία
Η επιβολή γενικού lockdown σε όλη την Ιταλία είναι πλέον όλο και πιο πιθανή, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της χώρας αναφέρει σήμερα ότι η πανδημία παρουσιάζει σαφή επιδείνωση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες. Σήμερα, πιθανότατα θα αποφασιστεί αν και  η περιφέρεια της Καμπανίας, με πρωτεύουσα την Νάπολη, θα πρέπει να μετατραπεί σε "κόκκινη ζώνη".
 
"Μόνον έτσι μπορεί να σωθούμε, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου", δήλωσε ο δήμαρχος της Νάπολης Λουίτζι Ντε Ματζίστρις. 
 
Σε όλη την Ιταλία, ο δείκτης μετάδοσης του ιού βρίσκεται στο  1,7. Παράλληλα, η εφημερίδα La Repubblica αναφέρει ότι στις 15 Νοεμβρίου θα αποφασιστεί αν το γενικό lockdown θα ισχύσει σε όλη την χώρα. Πρόκειται να εξετασθούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία των περιφερειών, με ιδιαίτερη αναφορά στην πίεση που δέχονται οι μονάδες εντατικής θεραπείας, οι νοσοκομειακοί θάλαμοι και τα επείγοντα περιστατικά. 
             
Στην περιφέρεια του Μιλάνου, τέλος, την Λομβαρδία, ένας στους πέντε πολίτες, που υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ, είναι θετικός. Στην όλη  περιοχή αυτή, τέλος, και ιδίως στις φυλακές "Σαν Βιτόρε" της ιταλικής συμπρωτεύουσας , εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για την αύξηση του αριθμού κρατουμένων και εργαζομένων  των σωφρονιστικών ιδρυμάτων που προκύπτουν θετικοί στον ιό. 
 
Λίβανος
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Λιβάνου ανακοίνωσε σήμερα εθνικό lockdown στη χώρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού. 
 
Μέχρι στιγμής στον Λίβανο έχουν καταγραφεί 95.355 κρούσματα covid-19 και 732 θάνατοι. 
 
Αφού κατάφερε να εξαλείψει το πρώτο κύμα της επιδημίας, από τον Μάρτιο ως τον Ιούνιο, χάρη κυρίως σε ένα πρόωρο lockdown, ο Λίβανος καταγράφει από τον Ιούλιο ρεκόρ ημερήσιων νέων μολύνσεων, παρά τους περιορισμούς που τέθηκαν σε κάποιες πόλεις και χωριά. 
 
Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Χάσαν Ντίαμπ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε ότι η χώρα πλέον έχει φτάσει "στην κόκκινη γραμμή", με τα νοσοκομεία να είναι πλέον στο όριό τους. 
 
"Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο σοβαρού κινδύνου εξαιτίας της ανικανότητας των δημόσιων νοσοκομείων να δεχθούν ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση", επεσήμανε ο Ντίαμπ. "Φοβόμαστε ότι θα φτάσουμε στο στάδιο όπου άνθρωποι θα πεθαίνουν στους δρόμους", πρόσθεσε. 
 
"Κατά συνέπεια λάβαμε σήμερα την απόφαση να κλείσουμε εντελώς" τη χώρα από τις 14 ως τις 30 Νοεμβρίου, εξήγησε, κάνοντας  λόγο για "εξαιρέσεις (...) για τον τομέα της υγείας και άλλους ζωτικής σημασίας", χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. 
 
Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, από το lockdown θα εξαιρούνται το αεροδρόμιο, οι φούρνοι, οι τράπεζες, η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού, οι δύο εταιρείες επικοινωνιών καθώς και τα εργοστάσια. 
 
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει στα τέλη Οκτωβρίου ότι το 88% των 305 κλινών στις εντατικές μονάδες του Λιβάνου ήταν κατειλημμένο. 
 
Η καταστροφική έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, από την οποία σκοτώθηκαν περισσότερο από 200 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμη 6.500, συνέβαλε την εξάπλωση της covid-19. 
 
Οι αξιωματούχοι φοβούνται ακόμη περισσότερο την κατάρρευση του συστήματος υγείας, καθώς περισσότερα από 1.500 μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού έχουν μολυνθεί από κορωνοϊό.
 
Η υγειονομική κρίση έρχεται να προστεθεί στα οικονομικά προβλήματα της χώρας, τα χειρότερα που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες, που ώθησαν τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς να είναι αντίθετοι σε ένα πλήρες lockdown. 
 
"Γνωρίζω πολύ καλά το εύρος των οικονομικών ζημιών λόγω του lockdοwn", παραδέχθηκε ο Ντίαμπ. Όμως χωρίς υγειονομική προστασία δεν διασφαλίζονται τα μέσα διαβίωσης" υπογράμμισε. 
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών