Πέμπτη 4 Μαρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Η χώρα της Ευρώπης που άρχισε χαλαρώσεις μέτρων για την πανδημία-Πώς τα κατάφερε

  02/11/2020 13:32
Η χώρα της Ευρώπης που άρχισε χαλαρώσεις μέτρων για την πανδημία-Πώς τα κατάφερε

Η χώρα της Ευρώπης που άρχισε χαλαρώσεις μέτρων για την πανδημία-Πώς τα κατάφερε

  02/11/2020 13:32
Κι ενώ μία, μία οι Ευρωπαϊκές χώρες ανακοινώνουν μερικά ή και ολικά lockdowns, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η Φινλανδία πέτυχε ιδανικούς επιδημιολογικούς δείκτες και άρχισε, μάλιστα από χθες να χαλαρώνει τα αυστηρά μέτρα που είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα. 

Η σκανδιναβική χώρα με τους 5,5 εκατομμύρια κατοίκους κατέγραψε μέχρι στιγμής 16,291 κρούσματα και 358 θανάτους και έχει αυτή τη στιγμή 5 χιλιάδες ενεργά περιστατικά κορωνοϊού.

Τα μέτρα που λήφθηκαν εδώ και καιρό στη χώρα ήταν πολύ αυστηρά και μάλιστα η νεαρή Πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μαρίν, είχε δεχθεί κριτική για την επιβολή τους. Τα κρούσματα έχουν ωστόσο μειωθεί και αυτή τη στιγμή οι επιδημιολογικοί δείκτες της χώρας είναι οι καλύτεροι ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε, αφού ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού έχει 51 κρούσματα. Έτσι από χθες έγιναν χαλαρώσεις, εκτός από πέντε περιοχές όπου υπάρχουν αυξημένα κρούσματα.

«Χάρη στην υπεύθυνη συμπεριφορά των πολιτών και τα μέτρα που λάβαμε, η κατάσταση στη Φινλανδία είναι από τις καλύτερες στην Ευρώπη», δήλωσε η Κρίστα Κιούρου, η αρμόδια υπουργός για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στη Φινλανδία.
Οι νέοι κανόνες, επιτρέπουν στα εστιατόρια που σερβίρουν κυρίως φαγητό να παραμείνουν ανοικτά για όσο επιθυμούν, με εξαίρεση τις περιοχές όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ τα μπαρ και τα νυκτερινά κέντρα διασκέδασης θα πρέπει να σταματούν την πώληση αλκοόλ στις 22.00 το βράδυ.

Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.
 
 
Τι βοήθησε την Φινλανδία
Αυτό που εκτιμάται πως βοήθησε την Φινλανδία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον είναι το γεγονός πως συμμορφώθηκε στα μέτρα ο πληθυσμός της.

«Οι Φινλανδοί κατά την πλειονότητα τους συμμορφώνονται με τις οδηγίες και τις συστάσεις», δήλωσε προ ημερών σε δημοσιογράφους ο Μίκα Σάλμινεν, επικεφαλής του τομέα ασφάλειας της υγείας στο Φινλανδικό Ινστιτούτο για την Υγεία και την Πρόνοια, εξηγώντας για ποιο λόγο η χώρα κατάφερε να περιορίσει την ασθένεια.

Επιπρόσθετα, η Φινλανδία από την 1η Σεπτεμβρίου εγκαινίασε την εφαρμογή ιχνηλάτησης για τον κορωνοϊό, επιτρέποντας στους χρήστες έξυπνων τηλεφώνων (smartphones) να λαμβάνουν ειδοποίηση, όταν έρχονται σε στενή επαφή με κάποιον που έχει διαγνωστεί με τον ιό. Συνολικά 2,5 εκατ. από τους συνολικά 5,5 εκατ. κατοίκους της χώρας έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους την εφαρμογή της κυβέρνησης για την ιχνηλάτηση επαφών, σύμφωνα με τις Αρχές της χώρας.

Πολύ αυστηροί οι κανόνες εισόδου στη χώρα
Μέχρι πρότινος η Φινλανδία επέτρεπε την είσοδο στη χώρα, σε ταξιδιώτες από χώρες που κατέγραφαν μόλις 10 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. Από τις 19 Σεπτεμβρίου, η νέα οριακή τιμή της φινλανδικής κυβέρνησης για ταξίδια στη χώρα χωρίς υποχρεωτικό έλεγχο ή καραντίνα, είναι το πολύ 25 νέα κρούσματα της νόσου, ανά 100.000 άτομα, κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα στην ιστοσελίδα της χώρας που ενημερώνει για τον κορωνοϊό από τις 12 Οκτωβρίου, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, δυστυχώς, «έχουν τεθεί ξανά σε ισχύ για ταξιδιώτες από την Κύπρο, τη Λετονία και το Λιχτενστάιν λόγω της αύξησης των περιπτώσεων κορωνοϊού σε αυτές τις χώρες».

Οι οδηγίες θα αλλάξουν στις 23 Νοεμβρίου, εάν συνεχίσουν τα ιδανικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, όπου τα ταξίδια αναψυχής θα είναι επίσης δυνατά από όλες τις χώρες της Ε.Ε και του Σένγκεν (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), με ποσοστά μόλυνσης άνω των 25 ανά 100.000 άτομα. Ωστόσο, οι ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες θα πρέπει να έχουν αποδεικτικά στοιχεία κατά την άφιξή τους στη Φινλανδία για αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης COVID-19, όχι μεγαλύτερο από 72 ώρες.
Κατά την άφιξή τους στη Φινλανδία, οι επισκέπτες από αυτές τις χώρες θα τοποθετούνται σε καραντίνα για 72 ώρες, μετά τις οποίες πρέπει να κάνουν και δεύτερη δοκιμή. Μετά από ένα δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής COVID-19, το άτομο μπορεί να μετακινηθεί ελεύθερα στη Φινλανδία. Εάν η επίσκεψη στη Φινλανδία διαρκεί λιγότερο από 72 ώρες, δεν θα απαιτείται καραντίνα ή δεύτερη δοκιμή.

Τα γενικά μέτρα στην Φινλανδία
Τα γενικά μέτρα υγείας και ασφάλειας σχετικά με τον κορωνοϊό στη Φινλανδία περιλαμβάνουν την αποφυγή σωματικής επαφής, τη διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης από άλλους ανθρώπους και την καλή υγιεινής των χεριών και της αναπνοής.
Οι φινλανδικές υγειονομικές αρχές προτείνουν τη χρήση μάσκας προσώπου στις δημόσιες συγκοινωνίες και σε άλλες περιπτώσεις,  όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν 1-2 μέτρα αποστάσεις από άλλα άτομα.

Ειδικά μέτρα στις περιοχές με έξαρση
Στην Uusimaa, τη Νοτιοδυτική Φινλανδία, το Kanta-Häme, το Pirkanmaa και την Ostrobothnia, όπου υπάρχει έξαρση οι χώροι εστίασης όπως παμπ, μπαρ και εστιατόρια πρέπει να σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ έως τις 10μμ και θα πρέπει να κλείσουν έως τις 11μμ. Άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τροφίμων και ποτών ενδέχεται να παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ως εκ τούτου, ο αριθμός των θέσεων πελατών σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κυρίως αλκοολούχα ποτά σε αυτές τις περιοχές θα περιοριστεί στο ήμισυ της κανονικής χωρητικότητας. Για εστιατόρια, πιτσαρίες και καφετέριες, η χωρητικότητα των πελατών θα περιοριστεί στα τρία τέταρτα της κανονικής χωρητικότητας.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας