Πέμπτη 21 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Θερίζει η πανδημία στις ΗΠΑ-Πάνω από 8,5 εκ. τα κρούσματα, στους 224,000 οι θάνατοι

  25/10/2020 08:44
Θερίζει η πανδημία στις ΗΠΑ-Πάνω από 8,5 εκ. τα κρούσματα, στους 224,000 οι θάνατοι

Θερίζει η πανδημία στις ΗΠΑ-Πάνω από 8,5 εκ. τα κρούσματα, στους 224,000 οι θάνατοι

  25/10/2020 08:44
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν χθες Σάββατο ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ σε αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης της Covid-19, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
 
Μεταξύ 20:30 ώρα Παρασκευής και ίδιας ώρας Σαββάτου, εντοπίστηκαν 88.973 νέες μολύνσεις, αριθμός πολύ μεγαλύτερος από τα 79.963 κρούσματα που καταγράφηκαν την προηγούμενη ημέρα.
 
Οι μολύνσεις από την αρχή της επιδημίας ανέρχονται στη χώρα σε 8.568.625, ενώ οι θάνατοι σε 224.751, και οι δύο οι υψηλότεροι απολογισμοί στον κόσμο.
 
Σήμερα, τα χειρότερα ξεσπάσματα του ιού εντοπίζονται στις Βόρειες και στις Μεσοδυτικές Πολιτείες, και περίπου 35 από τις 50 πολιτείες αντιμετωπίζουν αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.
 
Ο αριθμός των θανάτων εντός διαστήματος 24 ωρών παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερός από τις αρχές του φθινοπώρου, με 700 έως 800 θύματα ημερησίως. Ωστόσο, χθες Σάββατο, 906 άνθρωποι υπέκυψαν στην νόσο.
 
Σχεδόν 27,000 τα νέα κρούσματα στη Βραζιλία
Στη Βραζιλία καταγράφηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλα 26.979 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και ακόμη 432 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία δημοσιοποίησε το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες Σάββατο.
 
Στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής έχουν καταγραφεί πάνω από 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 156.903 νεκρούς, κατά τα επίσημα στοιχεία.
 
Ξεπέρασαν το φράγμα του εκατομμυρίου τα κρούσματα στην Κολομβία
Η Κολομβία ξεπέρασε χθες Σάββατο το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων κορωνοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.
 
Στη διάρκεια της Παρασκευής στην Κολομβία καταγράφηκαν 8.769 νέα κρούσματα covid-19, επεσήμανε το υπουργείο, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 1.007.711 από τις 6 Μαρτίου όταν εντοπίστηκε στη χώρα η πρώτη μόλυνση.
 
Ο αριθμός των νεκρών πλησιάζει τις 30.000, με 198 νέους θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες δέκα ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές.
 
Με πληθυσμό 50 εκατομμυρίων, η Κολομβία είναι η όγδοη χώρα παγκοσμίως που ξεπερνά το όριο του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Αργεντινή, την Ισπανία και τη Γαλλία.
 
Ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε υπογράμμισε ότι η χώρα του έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην περιοχή σε σχέση με τον πληθυσμό της.
 
«Τα έχουμε πάει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Όμως αυτό δεν το λέω για να νιώσουμε νικητές, το λέω για να προστατευθούμε περισσότερο», τόνισε ο συντηρητικός πρόεδρος.
 
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας, η Κολομβία βρίσκεται στην δέκατη θέση σε αυτή την κατάταξη μεταξύ των χωρών της Λατινικής Αμερικής, με 561 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους κατά μέσο όρο, σχεδόν τους μισούς σε σχέση με το Περού (1.016) και περίπου ένα τέταρτο λιγότερους από τη Βραζιλία (719).
 
Η κολομβιανή κυβέρνηση είχε επιβάλει εθνικό lockdown στις 25 Μαρτίου, το οποίο χαλάρωσε προκειμένου να περιορίσει την οικονομική ύφεση. Από την 1η Σεπτεμβρίου ακολουθεί μια στρατηγική που βασίζεται στην ατομική ευθύνη και τη γενικευμένη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους.
 
Ο Ντούκε επεσήμανε ότι έχει υπολογίσει δαπάνες «κοντά στο 11% του ΑΕΠ» (περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια) για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.
 
Η ανεργία στις πόλεις όμως αυξήθηκε ξανά στο 19,6% τον Αύγουστο, όταν ξεκινούσε μια μικρή οικονομική ανάκαμψη.
 
Στις 6,000 οι νέες μολύνσεις στο Μεξικό
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες εντοπίστηκαν 6.025 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, ενώ 431 ασθενείς υπέκυψαν στην Covid-19.
 
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 88.743 νεκρούς επί συνόλου 886.800 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, κατά τα επίσημα στοιχεία.
 
Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα ότι ο αριθμός των πολιτών που έχουν μολυνθεί από τον ιό είναι μάλλον κατά πολύ υψηλότερος από αυτόν των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων.
Σε δεινή θέση και χώρες της Ευρώπης
Η Γαλλία ανακοίνωσε χθες 45.422 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού για τις τελευταίες 24 ώρες, ένα νέο ρεκόρ, αφού κατέγραψε 42.032 χθες Παρασκευή.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας, 138 άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της νόσου Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται σε 34.645.
 
Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε σε 1.086.497, αφότου πέρασε το ορόσημο του 1 εκατομμυρίου μολύνσεων για πρώτη φορά χθες.
 
Επιπλέον, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε πως το 16% όλων των τεστ που διεξάγονται για κορωνοϊό είναι θετικό, ένα νέο υψηλό και ένας αριθμός διπλάσιος από τα επίπεδα πριν από έναν μήνα.
 
Σχεδόν 2.500 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και υπό μηχανική υποστήριξη σήμερα.
 
Εξάλλου, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της Covid-19 στην Τσεχία διπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες φτάνοντας τους 2.047, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.
 
Μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος της Covid-19, χρειάστηκαν επτά μήνες για τη χώρα των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων να φτάσει τους 1.000 θανάτους.
 
Ο αριθμός των ασθενών σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε στους 772 χθες Παρασκευή, από 438 που ήταν πριν από δύο εβδομάδες. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 3.314 άτομα με τον νέο κορωνοϊό.
 
Τσέχοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται βοήθεια.
 
Η Πράγα έλαβε σήμερα την πρώτη αποστολή αναπνευστήρων που οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την παραλαβή 30 μηχανημάτων. Άλλοι 120 αναπνευστήρες είναι καθ’ οδόν, ανέφερε η Κομισιόν.
 
Η κυβέρνηση συμφώνησε επίσης σε ένα σχέδιο για την άφιξη μιας ομάδας 28 μελών ιατρικού προσωπικού της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ για την χορήγηση βοήθειας σε τσέχικα νοσοκομεία.
 
Επίσης βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Γερμανία για την πιθανή αποστολή 100 ιατρών για να βοηθήσουν τους Τσέχους συναδέλφους τους.
 
Η μάχη ενάντια στην νέα έξαρση της πανδημίας υπέστη πλήγμα χθες Παρασκευή, καθώς ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις κινήθηκε για να αποπέμψει τον υπουργό Υγείας αφού παραβίασε τους περιορισμούς που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Ο πρόεδρος της χώρας δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη μοίρα του υπουργού.
 
Το περιστατικό μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω μια χλιαρή στάση πολλών Τσέχων απέναντι στα περιοριστικά μέτρα, ειδικά στη χρήση της μάσκας και στην τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας