Το Μεξικό υπαινίσσεται ότι καραβάνι μεταναστών από την Ονδούρα συνδέεται με τις αμερικανικές εκλογές

Ο Πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπαινίχθηκε ότι το νέο "καραβάνι" με χιλιάδες μετανάστες από την Ονδούρα, το οποίο κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ, "δημιουργήθηκε" με στόχο να εμπλέξει το Μεξικό στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

"Είναι πολύ περίεργο, είναι πολύ παράξενο που αυτό το καραβάνι ξεκίνησε το ταξίδι του την παραμονή των εκλογών στις ΗΠΑ (...) αυτό έχει να κάνει με τις εκλογές στις ΗΠΑ, δεν έχω όλα τα στοιχεία, όμως πιστεύω ότι υπάρχουν ενδείξεις (που καταδεικνύουν) πως συστάθηκε για αυτόν τον σκοπό", είπε ο επικεφαλής του κράτους του Μεξικού, αναφερόμενος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

"Εχουμε προσπαθήσει να μην εμπλακεί η χώρα μας (...) στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ (...), εντούτοις, συνεχίζουν να προσπαθούν να σπείρουν τους σπόρους της αντιπαράθεσης", συμπλήρωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου που παραχωρεί.

Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο του 2018, ο Λόπες Ομπραδόρ κατάφερε να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο επισκέφθηκε τον Ιούλιο στον Λευκό Οίκο, στο μοναδικό ταξίδι στο εξωτερικό που έχει κάνει έως σήμερα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που ανήλθε στην εξουσία προκρίνοντας μια αντι-μεξικανική ρητορική, υποδέχθηκε τον Μεξικανό ομόλογό του πολύ θερμά, παρά τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών με επίκεντρο την παράτυπη μετανάστευση, ιδίως την κρίση που είχε προκληθεί από τη συρροή παράτυπων μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, από τα τέλη του 2018.

Μπροστά στις απειλές για αντίποινα εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ για να εμποδίσει τα καραβάνια αυτά να προσεγγίσουν τα σύνορα με τις ΗΠΑ, το Μεξικό ανέπτυξε περίπου 26.000 στρατιωτικούς στα νότια και βόρεια σύνορά του. Περίπου 3000 μετανάστες από την Ονδούρα διέσχισαν προχθές τα σύνορα της Γουατεμάλας, με την ελπίδα να φθάσουν στις ΗΠΑ, για να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη βία στη χώρα τους, παρά τους κινδύνους και τους περιορισμούς που σχετίζονται με την πανδημία του νέου κορωνοϊού.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο