Ισραήλ και Μπαχρέιν εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, την Τρίτη στον Λευκό Οίκο η υπογραφή της συμφωνίας

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν κατέληξε σε συμφωνία με το Ισραήλ για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Η ανακοίνωση έγινε αφού προηγουμένως ο Αμερικανός Πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιλ Ισα Αλ Χαλίφα και τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις ηγέτες αναφέρουν ότι συμφώνησαν "να εγκαθιδρυθούν πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Βασιλείου του Μπαχρέιν". "Πρόκειται για μια ιστορική πρόοδο για την περαιτέρω ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Το άνοιγμα του απευθείας διαλόγου και των δεσμών μεταξύ αυτών των δύο δυναμικών κοινωνιών και προηγμένων οικονομιών θα συνεχίσει τη θετική μεταμόρφωση της Μέσης Ανατολής και θα αυξήσει τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής", συνεχίζει η ανακοίνωση.

Ο γαμπρός και σύμβουλος του Προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, είπε ότι η συμφωνία περιλαμβάνει το άνοιγμα πρεσβειών και την ανταλλαγή πρεσβευτών μεταξύ των δύο χωρών. Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ανακοινώθηκε στις 13 Αυγούστου, πρόκειται να υπογραφεί την Τρίτη στον Λευκό Οίκο.

Στη σημερινή ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Μπαχρέιν αποδέχτηκε την πρόσκληση του Τραμπ να παραβρεθεί σε αυτήν την τελετή. Ο Νετανιάχου και ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Αμπντουλατίφ Αλ Ζαγιάνι, με την ευκαιρία αυτή, θα υπογράψουν μια "ιστορική Διακήρυξη Ειρήνης". Οι δύο πλευρές "θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους" ώστε να επιτευχθεί "μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση" στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, κάνοντας λόγο για "άλλη μια ιστορική εξέλιξη", υποστήριξε ότι υπάρχει "φοβερός ενθουσιασμός" και από άλλες χώρες που θέλουν να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, μίλησε για μια "νέα εποχή ειρήνης". Να σημειωθεί πάντως ότι στελέχη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), σε μια πρώτη αντίδραση, έκαναν λόγο για "προδοσία του παλαιστινιακού αγώνα".
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα