Πιθανός επιζών στα συντρίμμια της Βηρυτού-Τι διαπίστωσαν τα σωστικά συνεργεία

Με έκδηλη αγωνία παρακολουθεί ο κόσμος τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό πιθανού επιζώντος στα συντρίμμια στη Βηρυτό, 30 μέρες μετά την τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παράκτιας περιοχής της πόλης.
 
Ο Τζορτζ Αμπί Μούσα, επικεφαλής των επιχειρήσεων στην Πολιτική Άμυνα του Λιβάνου, δήλωσε στο CNN σήμερα πως η επιχείρηση απέχει «λιγότερο από μισό μέτρο» από την πιθανή τοποθεσία επιζώντος.

Οι ομάδες αναζήτησης στράφηκαν στην περιοχή Μαρ Μίκαελ, μια γειτονιά κοντά στο επίκεντρο της έκρηξης του περασμένου μήνα, χθες, όταν ομάδες διάσωσης εντόπισαν κίνηση βαθιά μέσα στα συντρίμμια.

Αμέσως στήθηκε μια τεράστια επιχείρηση, με τους διασώστες να εργάζονται υπό το φως προβολέων προκειμένου να αφαιρέσουν τμήματα ενός τοίχου με γερανό, καθώς το πλήθος είχε συγκεντρωθεί, ανήσυχο, περιμένοντας μια θετική έκβαση.

Έπεσαν οι αναπνοές του πιθανού επιζώντος

Σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), η θερμική απεικόνιση έδειξε θερμότητα σώματος στα συντρίμμια, ενώ οι διασώστες εντόπισαν 8 αναπνοές ανά λεπτό μέσα στα συντρίμμια, δήλωσε ο συνιδρυτής της οργάνωσης Live Love Beirut, μιας ΜΚΟ που βοηθούσε στις προσπάθειες διάσωσης, Έντι Μπιτάρ. Χθες, οι αναπνοές έφταναν τις 18 ανά λεπτό.

Οι διασώστες ζήτησαν από ένα πλήθος περίπου 200 ατόμων να σιωπήσει, ώστε ο εξοπλισμός τους να ανιχνεύσει καλύτερα κάθε αναπνοή ή καρδιακούς παλμούς ενός πιθανού επιζώντος. Μέλη του πλήθους απενεργοποίησαν τα τηλέφωνά τους, περιμένοντας νέα.

Εντοπίστηκαν δύο σώματα - Ένα μικρό κουλουριασμένο δίπλα σε ένα μεγαλύτερο

Η αναζήτηση πυροδοτήθηκε από έναν σκύλο διάσωσης που πέρασε από το κατεστραμμένο κτίριο με μια ομάδα διάσωσης από τη Χιλή, χθες, και έδειξε σημάδια ζωής, δήλωσε ο Έντι Μπιτάρ. Η θερμική απεικόνιση έδειξε αργότερα δύο σώματα: ένα μικρό, κουλουριασμένο δίπλα σε ένα μεγαλύτερο σώμα. Μια συσκευή ακρόασης αργότερα κατέγραψε έναν κύκλο αναπνοής 18 ανά λεπτό. «Υπάρχει μια μικρή πιθανότητα πως το άτομο αυτό είναι ακόμα ζωντανό», πρόσθεσε ο Μπιτάρ.

Οι ομάδες διάσωσης σκάβουν σήραγγες μέσα από παχιά συντρίμμια σκυροδέματος για να φτάσουν στην τοποθεσία του πιθανού επιζώντος. Ο Φρανσίσκο Λερμάντα, εργαζόμενος στη χιλιανή ΜΚΟ Topos Chile, ήταν προσεκτικός με τα λόγια του, ωστόσο δεν θέλησε να αποκλείσει την προοπτική να βρεθεί κάποιος ζωντανός μετά από τόσες ημέρες κάτω από τα συντρίμμια. «Ένα άτομο επέζησε 28 ημέρες κάτω από ερείπια στην Αϊτή», τόνισε.

Πηγή: iefimerida.gr

Δειτε Επισης

Θετική εξέλιξη θεωρεί ο Πρόεδρος τη συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ
Τα πρώτα λόγια της 12χρονης μετά την ενοχή του Μίχου-«Η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου»
Συνελήφθησαν εννέα άτομα στο Τατζικιστάν ως ύποπτα για την πολύνεκρη επίθεση στη Μόσχα
Ζητούν ακύρωση της διαδικασίας για τη Μονή Αββακούμ οι μοναχοί-Το υπόμνημα στην Ιερά Σύνοδο
Διάλειμμα στα αυτοκίνητά τους έκαναν οι εργάτες που σκοτώθηκαν στη γέφυρα της Βαλτιμόρης
Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων