Κυριακή 6 Δεκ, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Η δολοφονία του πατέρα Χαρίρι και η χρονική συγκυρία με την έκρηξη

  04/08/2020 20:06
Η δολοφονία του πατέρα Χαρίρι και η χρονική συγκυρία με την έκρηξη

Η δολοφονία του πατέρα Χαρίρι και η χρονική συγκυρία με την έκρηξη

  04/08/2020 20:06
Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της τεράστιας έκρηξης στη Βηρυτό, που έγινε αισθητή και στην Κύπρο, αφού αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.
 
Ωστόσο ήδη διεθνείς αναλυτές σχολιάζουν την χρονική συγκυρία, καθώς σημειώθηκε εν αναμονή της απόφασης για τη δολοφονία του πρώην Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί από το ειδικό Δικαστήριο του ΟΗΕ που εξετάζει το θέμα την Παρασκευή.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: LIVE: Τουλάχιστον δέκα νεκροί από την φονική έκρηξη στην Βηρυτό
 
Και οι τέσσερις κατηγορούμενοι είναι μέλη της Χεζμπολλάχ, ωστόσο η σιιτική οργάνωση αρνείται εμπλοκή στον θάνατο του σουνίτη Χαρίρι, πατέρα του Πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι. Ο πρώην Πρωθυπουργός δολοφονήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2005, ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς τη Βουλή, όταν ανατινάχθηκε η αυτοκινητοπομπή του με την χρήση εκατοντάδων κιλών TNT. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους πέραν των 20 ατόμων.
 
Στον απόηχο της δολοφονίας, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την φιλοσυριαή στάση της Κυβέρνησης. Δύο εβδομάδες αργότερα η Κυβέρνηση παραιτήθηκε και μερικές εβδομάδες αργότερα η Συρία απέσυρε τα στρατεύματά της, τα οποία βρίσκονταν στον Λίβανο από το 1976.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σκηνές χάους στον Λίβανο-Η στιγμή της έκρηξης και το ωστικό κύμα που έφτασε μέχρι την Κύπρο
 
Το ειδικό Δικαστήριο δημιουργήθηκε το 2007, μετά από ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατόπιν αιτήματος του Λιβάνου. Η δίκη των τεσσάρων ξεκίνησε το 2014.
 
Πιθανόν, βέβαια, να πρόκειται για σύμπτωση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, ισχυρές ενδείξεις για τρομοκρατική επίθεση.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας