Η ΕΕ αναμένει από Ρωσία αποδοχή ευθύνης και πλήρη συνεργασία σε σχέση με την κατάρριψη της MH17

Η ΕΕ αναμένει από τη Ρωσία να αποδεχθεί την ευθύνη της και να συνεργαστεί πλήρως σε σχέση με την κατάρριψη της MH17, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορρέλ, με αφορμή την επέτειο της 17ης Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "στις 17 Ιουλίου, ενθυμούμαστε την έκτη επέτειο από την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, όταν 298 άνθρωποι από 17 διαφορετικές εθνικότητες έχασαν τη ζωή τους."

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή της σε όλες τις προσπάθειες για την εδραίωση της αλήθειας, επιτυγχάνοντας δικαιοσύνη για τα 298 θύματα της πτώσης της πτήσης MH17 και των συγγενών τους και κάνοντας τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν, σύμφωνα με το ψήφισμα 2166 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών", τονίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Υπενθυμίζοντας τις προηγούμενες δηλώσεις της, η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί ως προς αυτό και αναμένει από τη Ρωσία να αποδεχθεί την ευθύνη της και να συνεργαστεί πλήρως με τις προσπάθειες για την απόδοση λογοδοσίας", αναφέρει.

Επιπλέον ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημειώνει ότι η 17η Ιουλίου σηματοδοτεί την ημερομηνία έγκρισης του καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC -ΔΠΔ) το 1998.

"Με την ευκαιρία αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να διατηρήσει και να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες που κατοχυρώνονται στο καταστατικό της Ρώμης και να υποστηρίξει το ΔΠΔ" , τονίζει σε μήνυμά του για την επέτειο.

"Σε μια εποχή που ο κόσμος καταπολεμά την πανδημία του κορωνοϊού και η συλλογική μας εστίαση πρέπει να είναι στην υποστήριξη και προστασία των πιο ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τα εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να διαπράττονται", αναφέρει.

"Το ΔΠΔ αντιμετωπίζει επίμονες εξωτερικές προκλήσεις. Είμαστε σταθεροί απέναντι σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης του διεθνούς συστήματος ποινικής δικαιοσύνης παρεμποδίζοντας το έργο των βασικών θεσμών του", τονίζει.

"Η ΕΕ επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να παραμείνει κινητήρια δύναμη για την ενίσχυση της υποστήριξης της διεθνούς ποινικής δικαιοσύνης και ειδικότερα του ΔΠΔ, ως βασικού παράγοντα στην καταπολέμηση της ατιμωρησίας και μέρος της ευρύτερης δέσμευσης της ΕΕ για τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες", ξεκαθαρίζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

"Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την ακεραιότητα του Καταστατικού της Ρώμης και τη δικαστική ανεξαρτησία του Δικαστηρίου. Η ΕΕ καλεί όλα τα κράτη να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να τηρήσουν το κράτος δικαίου, είτε στο ΔΠΔ είτε στα εθνικά τους δικαστήρια, στις ενέργειές τους στο εσωτερικό και μέσω της εξωτερικής τους πολιτικής", αναφέρει.

"Η ΕΕ αναγνωρίζει ότι ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι πιο σημαντικός από ποτέ για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την προώθηση της λογοδοσίας και την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων διεθνών εγκλημάτων", σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορρέλ.

"Όταν προσχώρησαν στο καταστατικό της Ρώμης, τα συμβαλλόμενα κράτη δεσμεύθηκαν να εγγυηθούν διαρκή σεβασμό και επιβολή της διεθνούς δικαιοσύνης. Ας συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη συλλογική μας δέσμευση", καταλήγει.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα