Παρασκευή 27 Νοε, 2020 | Επικοινωνία
trans gif

Πανηγυρικά τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου για την Αγία Σοφία-«Έληξε το βάσανο»

  11/07/2020 10:20
Πανηγυρικά τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου για την Αγία Σοφία-«Έληξε το βάσανο»

Πανηγυρικά τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου για την Αγία Σοφία-«Έληξε το βάσανο»

  11/07/2020 10:20
Πανηγυρικά είναι τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

"Ανοίγει η Αγία Σοφία. Θα είναι ανοιχτή και για προσευχή και για τους τουρίστες. Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό", γράφει η Χουριέτ.

"Η Ανάσταση της Αγίας Σοφίας", είναι ο τίτλος της Γενί Σαφάκ.

"Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες 86 ετών", γράφει η Τουρκιγέ.

"Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία", είναι ο τίτλος της Σαμπάχ.

Υπέβαλαν ιδέες για τις αλλαγές οι αρχαιολόγοι
Οι σχεδιασμοί για τις αλλαγές εντός της Αγίας Σοφίας υποβάλλονται την ερχόμενη Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο υπό τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει του ανοίγματος της Αγιάς Σοφιάς την Παρασκεύη 24 Ιουλίου για μουσουλμανική προσευχή, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
 
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αρχαιολόγοι υπέβαλαν ήδη κάποιες εισηγήσεις στην τουρκική προεδρία και χθες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αξιωματούχοι του Υπουργείου Πολιτισμού συνήλθαν με αξιωματούχους της Γενικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων μελετώντας τις αλλαγές στο εσωτερικό το μνημείου.
 
Προσανατολίζονται όπως στις 24 Ιουλίου τοποθετήσουν σύστημα φωτισμού στο δάπεδο στα τμήματα της Αγιάς Σοφιάς όπου θα πραγματοποιηθεί προσευχή. Το φως θα αντανακλάται στις χριστιανικές τοιχογραφίες και την ώρα της προσευχής θα σβήσουν.
 
Συζητείται ακόμη να κλείσουν τις τοιχογραφίες με κουρτίνα, ωστόσο αυτή η επιλογή δεν φαίνεται ότι θα επικρατήσει καθότι δεν θέλουν να επέμβουν αρνητικά στη δομή του μνημείου, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων. Αναφέρεται ακόμη ότι στα τμήματα όπου θα γίνει η προσευχή θα στρώσουν χαλί ενώ για να μην πατούν οι τουρίστες στο χαλί θα διαμορφωθεί ειδικός διάδρομος.
 
Πάντως χθες το βράδυ ο λογαριασμός του μουσείου Αγιάς Σοφιάς στο twitter έκλεισε και το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού άνοιξε τον λογαριασμό “Αγία Σοφία Τζαμί”.
 
Σήμερα η φιλοκυβερνητική εφημερίδα "Γενί Σαφάκ" έχει μεγάλο πρωτοσέλιδο με τίτλο “Ανάσταση Αγιάς Σοφιάς”, η Τουρκίγε έχει τίτλο “Τέλος στον ζυγό της Αγιάς Σοφιάς”, η Ακίτ “Έσπασαν οι αλυσίδες, αλληλούγια”, η Ακσάμ “Καλορίζικη Παρασκευή”, η Καράρ “Μετά από 86 χρόνια ξανά τζαμί”. Μόνο οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης δεν έκαναν την μετατροπή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μεγάλο πρωτοσέλιδο.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος / ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας