Τσαβούσογλου: Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Ιταλία στη Μεσόγειο και τη Λιβύη

Με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο συναντήθηκε στην Άγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησής τους ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι «συνεργαζόμαστε σε πολλούς τομείς και εξελίσσουμε τη συνεργασία μας με την Ιταλία. Έχουμε κοινά συμφέροντα με την Ιταλία και μπορούμε να συνεργαστούμε σε διάφορα επίπεδα, παρόλο που δεν έχουμε κοινά θαλάσσια σύνορα. Θα θέλαμε να συνεργαστούμε στον ενεργειακό τομέα, έχουμε πολλές εταιρείες, π.χ. ΕΝΙ. Μπορούμε να συνεργαστούμε στη Λιβύη που έχει ανάγκη, για παράδειγμα, από ηλεκτρική ενέργεια».
 
Ακόμη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «η κατάσταση στη Λιβύη επηρεάζει τη Μάλτα και την Ιταλία. Θα εργαστούμε μαζί με την Ιταλία για μία λύση στη Λιβύη. Δεν στήριξαν τον Χαφτάρ, όπως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και ευχαριστούμε την Ιταλία. Η στάση της Ιταλίας στην ανατολική Μεσόγειο είναι εποικοδομητική. Τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας τη θεωρούμε θετική. Κάποια ζητήματα μπορούν να επιλύονται μέσω της διπλωματίας. Τον ενημέρωσα για την επίσκεψή μας στη Λιβύη. Μαζί με την Ιταλία, θα εργαστούμε για πολιτικά βήματα που θα οδηγήσουν σε μία μόνιμη  ειρήνη και σε αποτελέσματα στη Λιβύη».
 
Στη συνέχεια ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η Ιταλία έκανε μια ειλικρινή προσπάθεια εδώ για εκεχειρία και πολιτική λύση. Θέλουμε συνεργαστούμε με την Ιταλία στις μελλοντικές μας ενέργειες. Εμείς, ως Τουρκία δεν επιζητούμε τη σύγκρουση στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά τη συνεργασία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποια συνεργασία. Εμείς έχουμε προβεί σε βήματα για την προστασία των δικών μας δικαιωμάτων και των Τουρκοκυπρίων. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα και την καλωσορίζουμε. Η Ιταλία είχε πάντα μια ισορροπημένη, εποικοδομητική στάση, είναι μία αντικειμενική χώρα. Για την "IRINI", η ειλικρινής μου άποψη είναι ότι συμμετέχει η Ιταλία και έχει καλές προθέσεις, αλλά η επιχείρηση αυτή δεν τηρεί ισορροπίες. Κυνηγάει ό,τι μπορεί να πηγαίνει στον Σαράζ, αλλά από την άλλη δεν ελέγχουν κανένα πλοίο από το Αμπού Ντάμπι ή τη Γαλλία που στέλνουν βοήθεια στον Χαφτάρ. Θεωρούμε επίσης σημαντική την συμφωνία ΑΟΖ που υπεγράφη μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Έτσι τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου. Συμβάλλει επίσης στη κουλτούρα του να μοιραζόμαστε κι όχι του αποκλεισμού».
 
Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τον στρατηγικό μας εταίρο και τον σύμμαχό μας, δηλαδή την Ιταλία. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι πτήσεις τον Αύγουστο. Οι αποφάσεις της Ευρώπης για εμάς δεν ήταν δίκαιες για τον τουρισμό. Κάποιες χώρες π.χ. Γερμανία βλέπουν πολιτικά το θέμα και δεν θέτουν αντικειμενικά κριτήρια. Ο όγκος συναλλαγών μας είναι περίπου 20 δισ. ευρώ. Η Ιταλία βρίσκεται στην τρίτη θέση στις εξαγωγές μας και στην 5η στις εισαγωγές μας. Μπορούμε να ανέβουν στην πρώτη θέση και τα δύο. Θα βελτιώσουμε τον όγκο των συναλλαγών μας. Έχουμε κοινά projects όχι μόνο στο εμπόριο αλλά και στην αμυντική βιομηχανία, την ενέργεια και τον τουρισμό. Έχουμε ένα μνημόνιο συμφωνίας σχετικά με τη EUROSAM. Θέλουμε να το ενισχύσουμε. Η ισχυρότερη υποστήριξη προς την Τουρκία από την Ε.Ε προέρχεται από την Ιταλία. Ευκαιρίες που σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε και επίσης υπάρχουν ορισμένες προκλήσεις που έχουμε συζητήσει. Μιλήσαμε επίσης για περιφερειακά θέματα. Η Τουρκία είναι στρατηγικός εταίρος».
 
Από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο είπε ότι «είχαμε μία πολύ παραγωγική συζήτηση. Μιλήσαμε για Λιβύη, Ε.Ε, ανατολική Μεσόγειο. Μοιάζουν οι κουλτούρες μας. Είναι απαραίτητο να τελειώσουν οι διαφωνίες. Το ζήτημα της Λιβύης δεν πρέπει πλέον να αποτελεί απειλή για την Ε.Ε και την Ιταλία. Αυτό απαιτεί πολιτική λύση. Υποστηρίζουμε την ειρηνευτική διαδικασία του ΟΗΕ. Είμαστε ικανοποιημένοι με την πρόθεση των κομμάτων στη Λιβύη να καθίσουν στο τραπέζι. Θέλουμε να είναι μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός. Ο ΟΗΕ πρέπει να διορίσει έναν ειδικό εκπρόσωπο εδώ το συντομότερο δυνατό».
 
Συνεχίζοντας ανέφερε πως «θέλουμε σταθερότητα στη Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια μόνιμη ειρήνη και μια γόνιμη πολιτική διαδικασία στη Λιβύη. Στη Λιβύη, η παρουσία μισθοφόρων και η ναρκοθέτηση περιοχών δεν πρέπει να συνεχιστεί.  Δεν έχει σημασία η υποστήριξη παρατάξεων στη Λιβύη, αλλά το τέλος της σύγκρουσης. Εμείς υποστηρίξαμε τον Σαράζ και πάντα υποστηρίζουμε το λαό της Λιβύης. Δεν θέλουμε να υπάρχει τρομοκρατία στην περιοχή, πρέπει να ενθαρρύνουμε την εκεχειρία. Θέλουμε όλος ο κόσμος να συμβάλλει στο να βρεθεί μία λύση, όχι μόνο η Ευρώπη και η Ιταλία. Για την "IRINI", αναμφίβολα προσπαθούμε να τηρούμε ισορροπίες. Ο στόχος μας είναι να ελέγχονται οι θάλασσες και ο εναέριος χώρος. Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες μπήκε σε εφαρμογή.
 
«Αναμφίβολα στη ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να συμβάλλουμε ώστε να υπάρξει μία κοινή λύση. Έχουν πολλές χώρες δικαιώματα. Στόχος είναι οι πηγές ενέργειας να βρεθούν και να χρησιμοποιηθούν από όλους. Η Τουρκία έχει καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για τη μετανάστευση, το εκτιμούμε. Μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου απαιτείται ένας διαρκής εποικοδομητικός διάλογος για την εξασφάλιση της ασφάλειας, της σταθερότητα και της συνεργασίας. Τα κρούσματα κορωνοϊού πλέον σε εμάς είναι ελεγχόμενα. Ως Ιταλία στο θέμα των ταξιδιών, είμαστε δίπλα στην Τουρκία. Είπαμε ότι δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις αλλά υπάρχουν και ανησυχίες» συμπλήρωσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.
 
«Η Ιταλία βλέπει την Τουρκία ως σύμμαχο αναμφισβήτητα. Η απόφασή μας είναι ο διάλογος μας να είναι πάντα εποικοδομητικός. Σκοπεύουμε να πραγματοποιήσουμε μια κοινή συνάντηση οικονομικών και εμπορικών επιτροπών. Πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει τόσο την ιταλική όσο και την τουρκική οικονομία. Ευχαριστούμε τον τουρκικό λαό για την υποστήριξή του στις δύσκολες μέρες της πανδημίας. Η φιλία είναι δεδομένη μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας. Ως Ιταλία, ως μία από τις ιδρυτικές χώρες της Ε.Ε, υποστηρίζουμε κάθε διαδικασία διαλόγου. Αυτό θα εξασφαλίσει σταθερότητα στη Μεσόγειο» κατέληξε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών.
 
Πηγή: Έθνος

Δειτε Επισης

Αραβικές ΜΚΟ στο Ισραήλ διερευνώνται για οικονομικές συναλλαγές με Χαμάς
Συνεδριάζει εκ νέου το Πολεμικό Υπουργικό του Ισραήλ και λαμβάνει αποφάσεις για τα αντίποινα στο Ιράν
Ισραηλινή διπλωματική επίθεση κατά του Ιράν-Κάλεσμα σε 32 χώρες να επιβάλουν κυρώσεις
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Τρομοκρατική ενέργεια η επίθεση σε εκκλησία στο Σίδνεϊ-Δεκαπεντάχρονος ο δράστης
Νετανιάχου: Η ανταπόδοση της επίθεσης του Ιράν πρέπει να είναι έξυπνη, θα προειδοποιήσουμε τις ΗΠΑ
Δεκαπεντάχρονος ο δράστης που επιτέθηκε με μαχαίρι σε ιερέα στο Σίδνεϊ
Νέο βίντεο από τη στιγμή που οι Φρουροί της Επανάστασης εκτοξεύουν drones και πυραύλους