Την επόμενη εβδομάδα ανακοίνωση στρατηγικής για ανάπτυξη και προσβασιμότητα εμβολίου COVΙD -19

Η Κομισιόν θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα μια στρατηγική για την ανάπτυξη, παραγωγή, διάθεση και προσβασιμότητα εμβολίου για τον COVID19, ανακοίνωσε μετά τη βιντεοδιάσκεψη των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου. Η Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο είναι  η μόνη πραγματική στρατηγική εξόδου για τον ιό και απηύθυνε έκκληση για επαγρύπνησή και ετοιμότητα για ανατροπή της χαλάρωσης των μέτρων αν χρειαστεί.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε η Επίτροπος, "ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ συνεχίζει να μειώνεται" και "όπως δείχνει η τελευταία αξιολόγηση κινδύνου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, από τις 9 Ιουνίου, η επίπτωση των 14 ημερών στην ΕΕ έχει μειωθεί κατά 80% από την κορύφωση της 9ης Απριλίου".

"Ωστόσο είναι σαφές ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει" καλώντας σε συνεχή επαγρύπνηση και ζητώντας ετοιμότητα "να ανατρέψουμε τη χαλάρωση των μέτρων εάν χρειαστεί".

"Ένα από τα διδάγματα που έχουμε μάθει, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προτεραιότητα στην υγεία - μεταξύ άλλων μέσω αυξημένων επενδύσεων στην υγειονομική περίθαλψη", δήλωσε η Επίτροπος αναφερόμενη  στο πρόγραμμα EU4Health, το οποίο νωρίτερα συζήτησαν οι Υπουργοί Υγείας και το οποίο προβλέπει γιγάντια αύξηση των σχετικών χρηματοοικονομικών πόρων, για καλύτερη προετοιμασία για αντίδραση σε κρίσεις και προστασία των πολιτών.

Επανέλαβε ότι "για πρώτη φορά, θα δημιουργήσουμε στρατηγικά αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού, φαρμάκων και ιατρικών συσκευών σε περίπτωση κρίσεων, θα έχουμε ένα αποθεματικό του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης - συμπεριλαμβανομένων των ιπτάμενων ιατρών", αφορά επίσης τη διασφάλιση ότι τα φάρμακα και οι ιατρικές συσκευές είναι διαθέσιμες όταν χρειάζεται και ανά πάσα στιγμή και θα συνδράμει στην οικοδόμηση των συστημάτων υγείας και τις  σημαντικές προτεραιότητες της ΕΕ όπως η καταπολέμηση του καρκίνου, η μείωση του αριθμού των ανθεκτικών λοιμώξεων και η βελτίωση του εμβολιασμού.

Επεσήμανε ωστόσο  ότι "η μόνη πραγματική στρατηγική εξόδου από την κρίση" είναι το εμβόλιο, το οποίο θα πρέπει να είναι προσβάσιμο σε όλους και σε όλο τον κόσμο". "Καμία περιοχή του κόσμου δεν είναι ασφαλής έως ότου είμαστε όλοι ασφαλείς", τόνισε. "Και γι `αυτό, την επόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσουμε μια στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια COVID-19. Σε περιόδους όπου ο κόσμος λαμβάνει μέτρα για να αποκτήσει πρόσβαση σε μελλοντικό εμβόλιο, η ΕΕ πρέπει να δείξει ένα ενωμένο μέτωπο σε αυτές τις παγκόσμιες προσπάθειες. Και ο χρόνος είναι ουσιαστικός - βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία", επεσήμανε η Στέλλα Κυριακίδου.
 
Όπως τόνισε "πρέπει να δράσουμε γρήγορα και πρέπει να επενδύσουμε εκ των προτέρων στην ανάπτυξη εμβολίων για να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια παράγονται στην απαιτούμενη κλίμακα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα προτείνουμε μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ για τη διασφάλιση της προμήθειας εμβολίων για τα κράτη μέλη. Αυτό θα αποτρέψει τον ανταγωνισμό μεταξύ μας και θα προσφέρει στους παραγωγούς εμβολίων μια απλοποιημένη διαδικασία διαπραγμάτευσης", εξηγεί η αρμόδια Επίτροπος.

"Συνεργαζόμενοι θα έχουμε το όφελος της κλίμακας, φέρνοντας τη ζήτηση σχεδόν 500 εκατομμυρίων πολιτών και τη μόχλευση του προϋπολογισμού της ΕΕ", εξηγεί και ανακοινώνει ότι "συζητάμε με τους παραγωγούς εμβολίων και τα κράτη μέλη εδώ και μερικές εβδομάδες και σήμερα θέσαμε στο τραπέζι ένα πλαίσιο κοινής δράσης σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να λάβουμε πολιτική εντολή από τους Υπουργούς".

"Μέρος της πρότασής μας είναι να συμφωνήσουμε εκ των προτέρων συμφωνίες αγοράς με τους παραγωγούς εμβολίων, παρέχοντας στα κράτη μέλη το δικαίωμα να αγοράσουν έναν δεδομένο αριθμό δόσεων εμβολίου για μια συγκεκριμένη τιμή, όταν και όταν ένα εμβόλιο είναι διαθέσιμο. Για τη χρηματοδότηση αυτών των συμφωνιών εκ των προτέρων, θα χρησιμοποιήσουμε το Μέσο Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης", ανακοίνωσε η Στέλλα Κυριακίδου. "Σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη μας, και βάσει σαφών κριτηρίων, θα επιλέξουμε με ποιες εταιρείες θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις", δήλωσε σημειώνοντας ότι η Κομισιόν θα απευθύνει  ανοιχτή πρόσκληση στις εταιρείες που έχουν παραγωγική ικανότητα στην Ευρώπη και έχουν συμμετάσχει σε κλινικές δοκιμές φέτος, για να ξεκινήσουν συνομιλίες.

"Θέλουμε παραγωγή στην Ευρώπη, αλλά προς όφελος της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου", επεσήμανε.

"Ήμουν πολύ σαφής στο μήνυμά μου προς τους Υπουργούς σήμερα. Η συνεργασία μαζί θα αυξήσει τις πιθανότητές μας να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο στην κλίμακα που χρειαζόμαστε και το συντομότερο δυνατό", τόνισε η Επίτροπος.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα