Ετοιμάζεται για επανεκκίνηση το Μιλάνο-Η κατάσταση σε χώρες της Ευρώπης

Το Μιλάνο, η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, της ιταλικής περιοχής που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από τον κορωνοϊό, άρχισε να προετοιμάζει το μετρό του ενόψει της σταδιακής άρσης του αυστηρού περιορισμού από τις 4 Μαϊου, σε μια προσπάθεια να επιβάλει τις αποστάσεις ασφαλείας σε αυτό το μέσο μεταφοράς.

Η τήρηση της απόστασης του ενός μέτρου θα είναι μια κρίσιμη πτυχή της φάσης 2. "Το Μιλάνο θέλει να επανεκκινηθεί με την απαιτούμενη προσοχή", δήλωσε χθες ο δήμαρχός του Τζουζέπε Σάλα.

Η πόλη πρέπει "να προσαρμόσει κυρίως τα μέσα μεταφοράς της, που αποτελούν για μένα μεγάλη ανησυχία", εξήγησε. Στα βαγόνια, όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, οι προκαθορισμένες θέσεις επισημαίνονται με κόκκινα αυτοκόλλητα κολλημένα στο πάτωμα όπου είναι σχεδιασμένα με λευκό χρώμα ένα ζευγάρι πατούσες σε αποτύπωμα και συνοδεύεται από τη λεζάντα στα ιταλικά ("Stai qui" ) και στα αγγλικά ("Stand here"): "Στάσου εδώ".

Αρκετά καθίσματα καταργούνται για να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει κατά 50% ή ακόμη και κατά 75% σε ορισμένες περιπτώσεις, τον αριθμό των επιβατών που μετακινούνται σε κάθε βαγόνι.

Η Ένωση στην οποία ανήκουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς της χώρας (Asstra) προειδοποίησε ότι ο περιορισμός του αριθμού των επιβατών δεν θα αρκεί: θα χρειαστεί επίσης να τηρούνται οι αποστάσεις στις αποβάθρες, κυρίως με την εγκατάσταση περιστροφικών πυλών για να περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα.

Άλλη πρόταση της Asstra για να αποφεύγεται η συρροή των επιβατών κατά τις ώρες αιχμής: η ανάπτυξη της τηλεργασίας και το κλιμακωτό ωράριο.

Ισπανία
Η ισπανική κυβέρνηση όρισε σήμερα τον οδικό χάρτη της "σταδιακής" άρσης της καραντίνας στη χώρα, η οποία θα εφαρμοστεί σε τέσσερις "φάσεις", έως τα "τέλη Ιουνίου", όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

"Στην καλύτερη των περιπτώσεων, η φάση της αποκλιμάκωσης προς τη νέα κανονικότητα θα διαρκέσει το λιγότερο έξι εβδομάδες" και "θέλουμε η μέγιστη διάρκεια να είναι οκτώ εβδομάδων για όλη την ισπανική επικράτεια", εξήγησε ο Σάντσεθ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες σχετικά με τα διαφορετικά στάδια, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου Covid-19, ενώ η διάρκεια για κάθε ένα από αυτά υπολογίζεται στις 2 εβδομάδες.

Η διαδικασία άρσης των αυστηρών μέτρων θα ξεκινήσει την 4η Μαϊου και θα διαφέρει από περιοχή σε περιοχή σε συνάρτηση με παράγοντες, όπως τον ρυθμό διασποράς του ιού, τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών στις ΜΕΘ και τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες θα συμμορφώνονται με τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης.

"Αρχίζουμε να βλέπουμε στα πεταχτά ένα αποτέλεσμα που θα είναι επιβράβευση για την τεράστια συλλογική προσπάθεια που κάναμε τις τελευταίες εβδομάδες", σημείωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός, προειδοποιώντας ότι ο "ιός καραδοκεί". "Εναπόκειται στους πολίτες τώρα, ξεκινάμε ένα ταξίδι χωρίς έναν συγκεκριμένο οδικό χάρτη... Αυτά που καταφέραμε είναι τεράστια σε μέγεθος όμως μπορεί να χαθούν όλα, εάν δεν φροντίσει ο ένας τον άλλο", τόνισε.

Ο Σάντσεθ εξήγησε ότι η ισπανική κυβέρνηση επέλεξε να μην ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τη χαλάρωση της καραντίνας, προκειμένου να μην χάσει τις όποιες προθεσμίες λόγω της ρευστής κατάστασης. Η μικρή χαλάρωση της γενικής καραντίνας της χώρας, της αυστηρότερης που εφαρμόστηκε στην Ευρώπη, άρχισε την Κυριακή, καθώς επετράπη στα παιδιά κάτω των 14 ετών να βγαίνουν έξω για βόλτα και θα συνεχιστεί και την επόμενη Κυριακή με τη δυνατότητα για τους πολίτες να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες μόνοι τους ή να κάνουν βόλτα με άλλα μέλη της οικογένειάς τους.

Μόλις η "φάση 0", την οποία διανύει ήδη η Ισπανία, σύμφωνα με τον Ισπανό Πρωθυπουργό, ολοκληρωθεί, τα εμπορικά καταστήματα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι πολιτιστικοί χώροι θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά σταδιακά, τηρώντας τους αυστηρούς περιορισμούς της κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα σχολεία δεν θα ανοίξουν έως τον Σεπτέμβριο με εξαίρεση τα προγράμματα επανεκπαίδευσης ή τις δραστηριότητες για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 ετών, των οποίων και οι δύο γονείς δεν μπορούν να εργαστούν με τηλεργασία, εξήγησε ο Σάντσεθ. Έως το τέλος της όλης διαδικασίας, δεν θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τους Ισπανούς παρά μόνο στην περιφέρειά τους, ενώ η χρήση μάσκας θα "συστήνεται ιδιαίτερα", ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συμπλήρωσε ο Πέδρο Σάντσεθ.

"Μοναδικός στόχος" αυτού του σχεδίου είναι "η επανεκκίνηση της Ισπανίας προστατεύοντας την υγεία και τη ζωή των Ισπανών", υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης. Με 23.882 νεκρούς, η Ισπανία είναι μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στον κόσμο από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, που δείχνει να επιβραδύνεται αφού έφθασε στην κορύφωσή της στις αρχές Απριλίου.

Αυστρία
Το άνοιγμα των εγκαταστάσεων των δημοτικών κολυμβητηρίων και πισινών στην αυστριακή πρωτεύουσα από τις 29 Μαϊου, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, διευκρινίζοντας ότι θα υπάρχει πρόσβαση και σε όλους τους υπάρχοντες αθλητικούς εξοπλισμούς των εγκαταστάσεων, από τα "μίνι γκολφ", μέχρι τα γήπεδα τένις ή καλαθόσφαιρας.

Ορισμένα μέτρα προορίζονται να διασφαλίσουν ότι η απόσταση ασφαλείας μπορεί να διατηρηθεί, κάτι που θα περιορίζει τον αριθμό των επισκεπτών, ενώ θα υπάρχει ανάλογη διαχείριση της κατάστασης για να αποφεύγεται ο συνωστισμός κυρίως στις εισόδους και στα ταμεία.

Σχεδόν ένα τρίτο του πληθυσμού της Βιέννης (1,9 εκατομμύρια κάτοικοι) κάνουν τις θερινές διακοπές τους στην πόλη, φέτος μάλιστα, λόγω κορωνοϊού, θα είναι πολύ περισσότεροι, και ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον δήμαρχο της, είναι ακόμη πιο σημαντικό να υπάρχει πρόσβαση σε όλες τις συνολικά 38 δημοτικές εγκαταστάσεις κολυμβητηρίων και πισινών στην πρωτεύουσα. Η πανδημία καθιστά αναγκαίο να υπάρχουν περιορισμοί στον αριθμό των επισκεπτών που θα εισέρχονται στις εγκαταστάσεις και εκείνων που θα βρίσκονται στις πισίνες, καθώς θα πρέπει να τηρείται η απόσταση ασφαλείας του ενός μέτρου, ενώ, στις παιδικές πισίνες, τα παιδιά κάτω των δέκα ετών θα πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα.

Για μία απρόσκοπτη χρησιμοποίηση των εγκαταστάσεων, εν μέσω κορωνοϊού, ο δήμαρχος Μίχαελ Λούντβιγκ κάνει έκκληση για υπευθυνότητα καθενός των επισκεπτών, καθώς δεν θα είναι εύκολο στους υπάρχοντες διασώστες να έχουν μόνοι τους πλήρη εποπτεία της κατάστασης για παράδειγμα με την τήρηση της απόστασης ασφαλείας.

Ρωσία
Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της σε σχέση με την διάδοση του κορωνοϊού σε τρεις "πυρηνικές πόλεις" της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και μιας στην οποία βρίσκεται ένα άκρως απόρρητο ερευνητικό ινστιτούτο που είχε συμβάλλει στο να αναπτύξει η Σοβιετική Ένωση την ατομική βόμβα, καθώς έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 86 κρούσματα.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Αλεξέι Λιχατσόφ απευθυνόμενος on-line στους εργαζομένους της εταιρείας, είπε ότι "το βράδυ της Δευτέρας είχαν καταγραφεί 86 κρούσματα. Στα νοσοκομεία βρίσκονται 19 άτομα. Και έχω την χαρά να σας ανακοινώσω ότι σε όλους η νόσος εκδηλώνεται με ήπια και μέτρια συμπτώματα, ενώ έχουν αναρρώσει 51 άτομα".

Η Rosatom, δήλωσε ο Αλεξέι Λιχατσόφ, παρακολουθεί την κατάσταση των ατόμων που νόσησαν με κορωνοϊό, όπως και πώς εξελίσσεται η κατάσταση σε πόλεις όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της εταιρείας στις οποίες μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων. "Αυτή η πανδημία απειλεί άμεσα τις πυρηνικές μας πόλεις.

Οι πόλεις Σαρόφ, Ελεκτροστάλ, Ντεσνογκόρσκ βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση συναγερμού" δήλωσε απευθυνόμενος στους εργαζόμενους της πυρηνικής βιομηχανίας και προσέθεσε ότι "η κατάσταση στο Σαρόφ έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της έξαρσης της νόσου που υπάρχει στην μονή στο Ντιβέγεβο που βρίσκεται κοντά στην πόλη" χωρίς να επεκταθεί σε άλλες λεπτομέρειες.

Παράλληλα είπε ότι έχουν σταλεί αναπνευστήρες και μέσα ατομικής προστασίας στην πόλη Σαρόφ που βρίσκεται ανατολικά της Μόσχας και σε άλλες πόλεις όπου υπάρχουν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού τα οποία έχουν καταγραφεί. Οι πόλεις αυτές έχουν σχέση με την βιομηχανία πυρηνικών όπλων της Ρωσίας η οποία βρίσκεται υπό την διοίκηση της Rosatom.

Σε μερικές από αυτές απαγορεύεται η πρόσβαση στους ξένους πολίτες ενώ και οι Ρώσοι πολίτες χρειάζονται ειδική άδεια για την είσοδο τους σ` αυτές καθώς στις εγκαταστάσεις που υπάρχουν εκεί υπάρχουν φυλασσόμενα μυστικά. Η πόλη Σαρόφ, ήταν μια από τις "μυστικές πόλεις" που δεν υπήρχε καν στον χάρτη, αλλά εμφανίσθηκε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής λνωσης το 1991, αλλά παραμένει ένα ενδιαφέρον τμήμα της στρατιωτικής βιομηχανίας πυρηνικών όπλων της Ρωσίας, όπως λέει ένας στρατιωτικός εμπειρογνώμονας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Rosatom είχε ανακοινώσει ότι επτά εργαζόμενοι στο Εθνικό Ερευνητικό Επιστημονικό Ινστιτούτο Πειραματικής Φυσικής που βρίσκεται στην πόλη Σαρόφ (95.000 κάτοικοι) είχαν διαγνωσθεί με κορωνοϊό, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων στην πόλη στα 23. Παράλληλα είχε αναφέρει ότι η έξαρση στο Σαρόφ άρχισε, όταν στην πόλη επέστρεψε από τις διακοπές που είχε κάνει σε ρωσικό θέρετρο ένα ζευγάρι συνταξιούχων το οποίο είχε διαγνωσθεί με κορωνοϊό, με αποτέλεσμα 100 άτομα να τεθούν σε απομόνωση για να μην υπάρξει διασπορά του νέου κορωνοϊού.
 
Πηγή:ΚΥΠΕ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα