Μεγάλη μάχη σε όλο τον κόσμο με τον ιό-Βελτιώνεται η κατάσταση στις ΗΠΑ

Μάχη με τον κορωνοϊό συνεχίζουν να δίνουν όλες οι χώρες ανά το παγκόσμιο, για να εξέλθουν από τη μάχη με τον κορωνοϊό, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
 
Στις ΗΠΑ, οι θάνατοι έφθασαν τους 1.258 μέσα σε 24 ώρες, καταγράφοντας το χαμηλότερο ημερήσιο θυμάτων τις τελευταίες σχεδόν τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ως το βράδυ της Παρασκευής (τοπική ώρα) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
 

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την ασθένεια ανέρχεται πλέον σε 51.017 στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα της πανδημίας, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.
 
Αυτή η πτώση, ωστόσο, δεν υποδηλώνει καμία τάση προς το παρόν, και θα πρέπει να επαναληφθεί τις επόμενες ημέρες για να επιβεβαιώσει μια πραγματική βελτίωση της κατάστασης στη χώρα. Εντούτοις, ο τελευταίος ημερήσιος απολογισμός παραμένει πολύ υψηλότερος από εκείνους που αναφέρουν άλλες χώρες.
 
Ο προηγούμενος χαμηλότερος αριθμός θυμάτων που καταγράφηκαν μέσα σε 24 ώρες ήταν στις 6 Απριλίου, με 1.150 θανάτους.
 
Την Πέμπτη, η χώρα κατέγραψε έναν από τους βαρύτερους απολογισμούς θυμάτων, με περισσότερους από 3.170 νεκρούς σε μια μέρα.
 
Η χώρα έχει επίσης τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων με βάση τα επίσημα στοιχεία, με περισσότερες από 890.000 από την έναρξη της πανδημίας. Περίπου 96.000 άτομα έχουν αναρρώσει.
 
Στην Κίνα, μόλις 12 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού καταγράφηκαν χθες, έναντι 6 την προηγούμενη, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Υγείας.
 
Από αυτά, 11 ήταν εισαγόμενα κρούσματα, περιπτώσεις δηλαδή ταξιδιωτών που έφθασαν στην Κίνα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Χθες ο αριθμός αυτών ήταν δύο.
 
Η Επιτροπή επίσης ανέφερε 29 νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών φορέων του ιού σε μια ελαφρά μείωση από τις 34 που ανακοινώθηκαν την προηγουμένη.
 
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλέον ανέρχεται σε 82.816. Ο απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της ασθένειας Covid-19 παρέμεινε αμετάβλητος στους 4.632.
 
Στην Αϊτή, ο κορωνοϊός εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει περισσότερους από 20.000 θανάτους, όπως ανακοίνωσε η επιστημονική επιτροπή της κυβέρνησης ζητώντας παράλληλα προσοχή όσον αφορά τις προβλέψεις καθώς τα περιοριστικά μέτρα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν για την πλειοψηφία των φτωχών κατοίκων.
 
"Στο καλύτερο δυνατό σενάριο, προβλέπουμε περίπου 2.000 θανάτους, αλλά παρακολουθώντας την εξέλιξη της κατάστασης μπορούμε να πάρουμε αυτές τις προβλέψεις και να τις πολλαπλασιάσουμε επί πέντε, επί δέκα", ανακοίνωσε ο Αϊτινός επιδημιολόγος Πάτρικ Ντέλι. "Και σε ένα καταστροφικό περιβάλλον, μπορεί να ξεπεράσουμε τους 20.000 θανάτους", πρόσθεσε κατά την πρώτη συνέντευξη Τύπου της επιστημονικής επιτροπής που συγκροτήθηκε τον Μάρτιο από την κυβέρνηση της Αϊτής.
 
Με πληθυσμό 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, η Αϊτή είναι μόλις στην αρχή της επιδημίας Covid-19, με συνολικά 72 επίσημα διαγνωσμένα κρούσματα και 5 καταγεγραμμένους θανάτους, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των υγειονομικών αρχών που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη.
 
Πιθανά μέτρα περιορισμού στο σπίτι, όπως αυτά που επιβλήθηκαν στην Ιταλία και τη Γαλλία, θα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν στη χώρα της Καραϊβικής γιατί η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων εξαρτάται καθημερινά από την άτυπη οικονομία για να επιβιώσει.
 
Καθώς το ιατρικό σύστημα της χώρας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τη μαζική συρροή ασθενών, το δίλημμα των αρχών της Αϊτής είναι συνεπώς πώς να μειώσει τους κινδύνους μόλυνσης, επιτρέποντας παράλληλα στους πολίτες να συνεχίσουν να εργάζονται.
 
Η βιομηχανία υπεργολαβίας κλωστοϋφαντουργίας, η οποία απασχολεί περίπου 60.000 ανθρώπους στην Αϊτή, έλαβε άδεια να επαναλάβει μερικώς τις δραστηριότητές της τη Δευτέρα έπειτα από ένα μήνα παύσης εργασιών.
 
Μόνο το ένα τρίτο του προσωπικού επιτρέπεται να βρίσκεται ταυτόχρονα στα εργοστάσια, αλλά παρά τον χαμηλό ημερομίσθιο (500 γκουρντ ή 4,90 δολάρια ΗΠΑ), η επιστροφή στη δουλειά είναι ζωτικής σημασίας για τους εργαζομένους, επειδή δεν υπάρχει καμιά ασφάλιση ανεργίας στην Αϊτή.
 
Ακόμη και πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, ο ΟΗΕ εκτιμούσε ότι περισσότερο από το 40% των Αϊτινών χρήζει επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.
 
Εξάλλου, στον Καναδά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες KN95 που εισήχθησαν από την Κίνα δεν πληρούν τις καναδικές προδιαγραφές και δεν μπορούν να διανεμηθούν σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που έχουν κινητοποιηθεί στην μάχη εναντίον του νέου κορωνοϊού.
 
Η δημόσια υπηρεσία υγείας του Καναδά «εντόπισε περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες KN95 που δεν πληρούν τις προδιαγραφές» της κυβέρνησης, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα.
 
Αυτές οι μάσκες «δεν διανεμήθηκαν στις επαρχίες και στις περιοχές» που εμπλέκονται στην μάχη κατά του νέου κορωνοϊού, ανέφερε.
 
«Θα αξιολογηθούν για να προσδιοριστεί η πιθανή χρήση τους σε άλλους τομείς» εκτός από εκείνον της υγείας, πρόσθεσε.
 
Οι μάσκες NK95 είναι κινεζικά μοντέλα παρόμοια με τα N95, που είναι ίδια αναφορικά με την προστασία με τα FFP2 που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη.
 
«Ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εφοδιασμού» προέρχεται από «την Κίνα και η μεταφορά υλικών από αυτήν τη χώρα είναι πολύ περίπλοκη», δήλωσε η Ανίτα Αναντ, υπουργός δημοσίων υπηρεσιών και προμηθειών.
 
Οι σχέσεις Καναδά - Κίνας βιώνουν μια πρωτόγνωρη κρίση μετά τη σύλληψη τον Δεκέμβριο του 2018 στο Βανκούβερ της οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei, της Μενγκ Ούανγκζου, κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Εκατομμύρια αναπνευστήρες και χειρουργικές μάσκες N95 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καναδική δημόσια υπηρεσία υγείας προς εξέταση.
 
Επιπροσθέτως, η εγχώρια παραγωγή «αυξάνεται»: «Αυτή την εβδομάδα, υπογράψαμε συμβόλαια με τρεις άλλες καναδικές εταιρείες», πρόσθεσε η υπουργός.
 
Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors (GM), στην οποία έχει δοθεί προεδρική εντολή να κατασκευάζει τεχνητούς αναπνευστήρες στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε από την πλευρά της μια μερική μετατροπή του εργοστασίου της στην Οσάβα (Οντάριο) για την παραγωγή μασκών.
 
Σκοπεύει να κατασκευάζει «περίπου ένα εκατομμύριο μάσκες το μήνα» για να «βοηθήσει τον Καναδά να ανταποκριθεί στην επείγουσα ανάγκη για μάσκες για επαγγελματίες υγείας και άλλους Καναδούς», ανέφερε η GM.
 
Στις αρχές Απριλίου, ο Καναδάς έλαβε περισσότερες από 10 εκατομμύρια μάσκες και ανακοίνωσε παραγγελία για περισσότερες από 60 εκατομμύρια μάσκες N95.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Δειτε Επισης

Δεκαεννιάχρονος έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο (pics)
Ποιος είναι ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την επίθεση Ιράν σε Ισραήλ-Βετεράνος πολέμου
Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ-Ήταν συνωμοσιολόγος
Άλλη ανάλυση για το πλήγμα Ισραήλ στο Ιράν-«Game changer, ίσως οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»
Πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων στο Αζερμπαϊτζάν που ερευνούν τη διαφθορά σε πολιτικές ελίτ
Σοκ στο Τέξας-Δεκάχρονος ομολόγησε ότι σκότωσε άνδρα την ώρα που κοιμόταν
Πάνω από 270 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια έφτασαν στη Λωρίδα της Γάζας
Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018-«Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν»
Ξάφριζε δωμάτια του ξενοδοχείου που εργαζόταν-Χειροπέδες σε 30χρονο, επιτέθηκε σε αστυνομικούς
Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα