Οι γυναίκες που κερδίζουν τον κορωνοϊό-Παραδείγματα ηγεσίας προς μίμηση

Τι κοινό έχουν η Ισλανδία, η Ταϊβάν, η Γερμανία και η Νέα Ζηλανδία; Σύμφωνα με το Forbes, δεν έχουν ένα αλλά δύο κοινά στοιχεία: Είναι χώρες που αποτελούν παραδείγματα ηγεσίας σε ό,τι αφορά στην διαχείριση του κορωνοϊού και είναι χώρες των οποίων ηγούνται γυναίκες.
 
«Κάποιοι ίσως να υποστηρίξουν ότι αυτές είναι μικρές χώρες ή νησιά ή αποτελούν κάποιου άλλου είδους εξαίρεση. Όμως η Γερμανία είναι μεγάλη και πρωταγωνίστρια και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι νησί και τα αποτελέσματά τους είναι εντελώς διαφορετικά», γράφει η Avivah Wittenberg-Cox. Όπως σχολιάζει, μπορούμε να αντλήσουμε διδάγματα από αυτές τις ηγέτιδες κρατών.
 
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ήρεμα και πολύ νωρίς εξήγησε στους συμπατριώτες της ότι αυτός ήταν ένας σοβαρός ιός, που θα μπορούσε να μολύνει το 70% του πληθυσμού. «Είναι σοβαρός, πάρτε τον στα σοβαρά», είπε και την άκουσαν, αναφέρει το περιοδικό. Ταυτόχρονα, από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησε τις εξετάσεις κορωνοϊού. «Η Γερμανία προσπέρασε τα στάδια της άρνησης, του θυμού και της ανειλικρίνειας που είδαμε αλλού και οι αριθμοί της είναι πολύ χαμηλότεροι από ό,τι των Ευρωπαίων γειτόνων της, ενώ υπάρχουν σημάδια ότι μπορεί να ξεκινήσει σύντομα να χαλαρώνει τα μέτρα», σχολιάζει.
 
Από τους πρώτες και τους πλέον αποφασιστικές αντιδράσεις ήταν αυτές της Tsai Ing-Wen στην Ταϊβάν, συνεχίζει η ανάλυση. Με τα πρώτα δείγματα της ασθένειας τον Ιανουάριο, εισήγαγε 124 μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση, για να μην χρειαστεί να πάει σε lockdown. Πλέον τροφοδοτεί με μάσκες την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Με μία από τις καλύτερες αντιδράσεις στον κόσμο, η χώρα πέτυχε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία και μέχρι σήμερα κατέγραψε μόλις έξι θανάτους.
 
Η Jacinda Ardern στη Νέα Ζηλανδία ήταν ξεκάθαρη για τα μέτρα που έλαβε και για τους λόγους που έλαβε τις εν λόγω αποφάσεις, που περιλάμβαναν lockdown πολύ νωρίς. Επέβαλε την αυτοαπομόνωση σε οποιονδήποτε ερχόταν στη χώρα, όταν ακόμη υπήρχαν μόλις έξι περιστατικά και λίγο αργότερα απαγόρευσε εντελώς την είσοδο ξένων. Αυτή η ξεκάθαρη και αποφασιστική προσέγγιση έχει απτά αποτελέσματα, σύμφωνα με την αρθρογράφο, καθώς, μέχρι σήμερα, η Νέα Ζηλανδία κατέγραψε ελάχιστους θανάτους.
 
Η Ισλανδία, υπό την ηγεσία της Katrin Jakobsdottir, προσφέρει δωρεάν εξετάσεις σε όλους τους πολίτες. «Οι περισσότερες χώρες περιορίζουν τα τεστ σε αυτούς που παρουσιάζουν συμπτώματα. Η Ισλανδία, σε αναλογία πληθυσμού, έχει ήδη ελέγξει πέντε φορές περισσότερους από τη Νότιο Κορέα και ανέπτυξε μία προσεκτική ιχνηλάτηση, που σημαίνει ότι όχι απλώς δεν είχαν πλήρες lockdown αλλά δεν έκλεισαν καν τα σχολεία», γράφει το Forbes.
 
Και υπάρχουν και τα σκανδιναβικά παραδείγματα των εναλλακτικών γυναικείων προσεγγίσεων στην πανδημία. Η Sanna Marin της Φινλανδίας, μία από τις νεαρότερες ηγέτιδες στον πλανήτη, χρησιμοποίησε προσέγγιση millennial, αξιοποιώντας ακόμη και τους influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη μάχη κατά του κορωνοϊού, γράφει η Cox. Αντιλαμβανόμενη ότι δεν παρακολουθούν όλοι τα ΜΜΕ, κάλεσε αυτούς τους influencers να διαδώσουν ορθή πληροφόρηση για τη διαχείριση της πανδημίας.
 
Λίγο πιο πέρα, στην Νορβηγία, η Erna Solberg είχε την ιδέα να χρησιμοποιήσει την τηλεόραση για να απευθυνθεί απευθείας στα παιδιά, εμπνεόμενη από την τρίλεπτη διάσκεψη της Δανής Πρωθυπουργού Mette Frederiksen. Έκανε ειδική διάσκεψη Τύπου, στην οποία απαγορεύονταν οι ενήλικες και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών για τον κορωνοϊό, ενώ τους εξήγησε ότι δεν είναι κακό να φοβούνται. «Το πόσο πρωτότυπο αλλά και προφανές ήταν όλο αυτό, κόβει την ανάσα. Άραγε πόσες άλλες τόσο απλές και ανθρώπινες προσεγγίσεις θα είχαμε, αν είχαμε κι άλλες γυναίκες στο πηδάλιο;», διερωτάται η αρθρογράφος.
 
Η ενσυναίσθηση και η φροντίδα που επέδειξαν όλες αυτές οι γυναίκες ηγέτιδες φαίνεται πως ήρθε από κάποιον άλλο κόσμο από αυτόν που συνηθίσαμε, υποδεικνύει το Forbes. «Ποιος το γνώριζε πως οι ηγέτες μπορεί να ακούγονταν έτσι; Τώρα το ξέρουμε», προσθέτει.
 
Συγκρίνετε αυτές τις ηγέτιδες με «δυνατούς άνδρες» συναδέλφους τους, που χρησιμοποίησαν αυτή την κρίση για να ενισχύσουν τον αυταρχισμό τους. Έριξαν το φταίξιμο στους άλλους, δαιμονοποίησαν τους δημοσιογράφους, φυλάκισαν τους δικαστές, αναφέρει το περιοδικό.
 
«Για χρόνια υπήρχαν έρευνες που έδειχναν πως ο τρόπος ηγεσίας των γυναικών μπορεί να είναι εναλλακτικός και ευεργετικός. Αλλά πολλές πολιτικές οργανώσεις και εταιρείες συνεχίζουν να προσπαθούν να πείσουν τις γυναίκες να συμπεριφέρονται περισσότερο ως άντρες, εάν θέλουν να είναι ηγέτιδες», καταλήγει η ανάλυση. Αυτές οι ηγέτιδες είναι απόδειξη πως οι άντρες ηγέτες έχουν πολλά να μάθουν από τις γυναίκες. Είναι καιρός να το αναγνωρίσουμε και να το ψηφίσουμε.  

Δειτε Επισης

Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Αισιοδοξία Κουμή για αντίστοιχες επιδόσεις στις τουριστικές αφίξεις με το 2023 παρά τις προκλήσεις
Τουρίστες βγήκαν για περίπατο και βρήκαν σε σακούλα εκατοντάδες κροτίδες
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία