Δευτέρα 25 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ακάρ: Νωρίς για να πει κανείς ότι κατέρρευσε η εκεχειρία στη Λιβύη

  15/01/2020 13:50
Ακάρ: Νωρίς για να πει κανείς ότι κατέρρευσε η εκεχειρία στη Λιβύη

Ακάρ: Νωρίς για να πει κανείς ότι κατέρρευσε η εκεχειρία στη Λιβύη

  15/01/2020 13:50
Είναι νωρίς για να πει κανείς ότι κατέρρευσε η εκεχειρία στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ, σημειώνοντας ότι υπάρχει ένας μηχανισμός και αναμένουν να φέρουν αποτέλεσμα οι προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν και της ομάδας του. Ο κ.Ακάρ υποστήριξε πως σε κάποιους δεν άρεσε που επί του θέματος κυριάρχησαν Ρωσία και Τουρκία και ψιθύρισαν στον στρατάρχη Χαφτάρ να περιμένει μέχρι τη Σύνοδο του Βερολίνου. Στη Σύνοδο Βερολίνου, δήλωσε, μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.
 
Σε δηλώσεις τους στους Τούρκους δημοσιογράφους στη Άγκυρα, ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι η Λιβύη είχε χρησιμοποιηθεί για χρόνια ως ‘πάτρια εδάφη’ και έχει πληθυσμό με τουρκική καταγωγή. “Η Α, Β και Γ χώρα θέλει να πάει εκεί από χιλιόμετρα μακριά, εμάς είναι μπροστά στη μύτη μας, έχουμε θαλάσσια σύνορα, δεν είναι δυνατόν να μείνουμε αδιάφοροι”, είπε. Αναφερόμενος στην κυβέρνηση Σαράτς, ο Τούρκος Υπουργός είπε πως η Τουρκία είναι δίπλα σε μια αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνησης και στο πλαίσιο στρατιωτικού μνημονίου κατά διαστήματα υπάρχει εκεί στρατιωτικό προσωπικό από την Τουρκία για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
 
Για τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα και τις ειδήσεις ότι ‘τερματίστηκε η εκεχειρία’, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι “δεν ανταποκρίνεται στο πεδίο της μάχης”, προσθέτοντας ότι πριν από 15-20 μέρες, ίσως και ένα μήνα, ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαράτς είχε δηλώσει πως εγκατέλειψαν αυτή την υπόθεση. “Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Δεν πρέπει κανείς να πιστεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”, δήλωσε, προσθέτοντας πως υπάρχει ένας μηχανισμός και αναμένουν να φέρουν αποτέλεσμα οι εργασίες του Ρώσου Προέδρου και της ομάδας του. “Συνομιλητές είναι οι Ρώσοι”, ανέφερε. Σε ερώτηση εάν κατέρρευσε η εκεχειρία, ο κ.Ακάρ είπε πως “είναι νωρίς να πει κανείς κάτι τέτοιο”.
 
Ερωτηθείς τι θα γίνει με τον στρατάρχη Χαφτάρ, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε πως στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του Βερολίνου όπου θα είναι εκεί όλοι οι ηγέτες πλην του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Εκεί θα βρίσκονται και Χαφτάρ με Σαράτς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “εκεί μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα”. “Σε κάποιους δεν άρεσε πολύ που η Τουρκία με τη Ρωσία κυριάρχησαν επί του θέματος. Κάποιοι μάλλον ψιθύρισαν στον Χαφτάρ να περιμένει, δεν έκοψαν τον σχοινί όμως. Μάλλον θα συναντηθούν στο Βερολίνο. Εμείς είμαστε υπέρ της εκεχειρίας, της ειρήνης”, ανέφερε.
 
Σε ερώτηση ποια είναι η τελευταία κατάσταση με τους S400, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε “είχαμε πει πως θα τους πάρουμε, η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται, οι εργασίες εγκατάστασης συνεχίζονται”, προσθέτοντας ότι η πλήρης εγκατάστασή τους θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο με Μάιο. “Είναι θέμα αρχής πραγματικά. Ό,τι είπαμε, ό,τι ανακοίνωσε ο Πρόεδρός μας συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Θα συνεχιστεί και από δω και πέρα”, ανέφερε.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας