Σάββατο 16 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

«Όχι» από τον Τζόνσον για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας

  14/01/2020 17:47
«Όχι» από τον Τζόνσον για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας

«Όχι» από τον Τζόνσον για νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας

  14/01/2020 17:47
Αντίθετος με τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας δήλωσε και επισήμως για ακόμα μία φορά ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Πρωθυπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον.
 
«Εσείς και ο προκάτοχός σας είχατε δώσει μία προσωπική υπόσχεση ότι το Δημοψήφισμα Ανεξαρτησίας του 2014 ήταν ψηφοφορία ‘που γίνεται μία φορά κάθε γενιά’. Ο λαός της Σκωτίας ψήφισε αποφασιστικά στη βάση αυτής της υπόσχεσης να διατηρήσει ενιαίο το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα αποτέλεσμα το οποίο τόσο η η σκωτσέζικη όσο και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεσμεύθηκαν να σεβαστούν με τη Συμφωνία του Εδιμβούργου», γράφει ο κ. Τζόνσον σε επιστολή-απάντηση προς την κα Στέρτζιον, η οποία είχε επαναφέρει επισήμως το αίτημα για δημοψήφισμα μετά από τις πρόσφατες εκλογές.
 
«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα συνεχίσει να στηρίζει τη δημοκρατική απόφαση του σκωτσέζικο λαού και την υπόσχεση που του δώσατε. Για το λόγο αυτό, δεν μπορώ να συμφωνήσω σε κανένα αίτημα για μεταβίβαση εξουσίας που θα οδηγούσε σε νέα δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας», συμπληρώνει ο Μπόρις Τζόνσον.
 
Η Σκωτία ψήφισε με ποσοστό 55% έναντι 45% υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σεπτέμβριο του 2014.
 
Αλλά το αίτημα για νέο δημοψήφισμα έχει ενταθεί μετά από την ψήφο υπέρ του Brexit, καθώς οι Σκωτσέζοι το απέρριψαν σε ποσοστό 62%.
 
Η Νίκολα Στέρτζιον υπέβαλε επισήμως το αίτημα προς το Λονδίνο λέγοντας ότι το γεγονός πως το κόμμα της SNP κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις πρόσφατες εκλογές συνιστά απόδειξη πως οι Σκωτσέζοι θέλουν την ανεξαρτητοποίηση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Πρόωρες εκλογές στην Ιρλανδία
Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ιρλανδία στις 8 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ.
 
«Πάντοτε έλεγα ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν την καλύτερη στιγμή για τη χώρα. Τώρα είναι αυτή η ώρα», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
 
Εξήγησε ότι με τη «συντεταγμένη» έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στο τέλος του μήνα και με την επίτευξη συμφωνίας για την αποκατάσταση της τοπικής διακυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία, υπάρχει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για διεξαγωγή εκλογών με σκοπό μία ανανεωμένη εντολή προς μία κυβέρνηση που θα επικεντρωθεί στις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών, η οποία θα επηρεάζει τα μέγιστα την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Ως προς το εσωτερικό μέτωπο, ο κ. Βαράντκαρ είπε ότι «η οικονομία δεν έχει υπάρξει πιο δυνατή» και ότι οι Ιρλανδοί έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν για το μέλλον σε μία εκσυγχρονισμένη κοινωνία.
 
Κατά την προεκλογική περίοδο τα δύο θέματα που αναμένεται να κυριαρχήσουν είναι τα κενά στη δημόσια υγεία και η στεγαστική κρίση.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας