Το καταρριφθέν αεροσκάφος δεν έλαβε προειδοποίηση για απειλή

Η αεροπορική εταιρεία Ukraine International Airlines ανακοίνωσε σήμερα ότι το αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη στο Ιράν δεν είχε λάβει καμία προειδοποίηση για πιθανή απειλή από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης προτού απογειωθεί.
 
Σε ενημέρωση του Τύπου από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της, η εταιρεία διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το επιβατικό αεροσκάφος είχε αλλάξει πορεία λέγοντας ότι οι ιρανικές αρχές θα έπρεπε να έχουν κλείσει το αεροδρόμιο. Οι ανώτεροι αξιωματούχοι της εταιρείας εξάλλου κάλεσαν το Ιράν να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την συντριβή του αεροσκάφους.
 
Αξιωματούχοι της εταιρείας οργίστηκαν από αυτό που χαρακτήρισαν υπαινιγμούς του Ιράν πως το πλήρωμα του αεροσκάφους δεν ενήργησε σωστά. «Αν νομίζεις ότι κάνεις πόλεμο, νόμιζέ το όσο θέλεις, αλλά υπάρχουν γύρω σου κανονικοί άνθρωποι τους οποίους οφείλεις να προστατεύσεις. Αν χτύπαγαν από κάπου προς κάπου αλλού, ήταν υποχρεωμένοι να κλείσουν το αεροδρόμιο. Υποχρεωμένοι. Και μετά χτύπα όσο θέλεις», είπε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ιχόρ Σοσνόφσκι.
 
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, το αεροσκάφος είχε πραγματοποιήσει στροφή 15 μοιρών προς τα δεξιά αφού είχε φτάσει στα 6.000 πόδια ύψος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας.
 
Έντεκα Ουκρανοί, ανάμεσά τους εννεαμελές πλήρωμα, σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, σύμφωνα με στοιχεία της ουκρανικής κυβέρνησης.


Ο Γιεβγιένι Ντίκχνε, ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας, ξεκίνησε την ενημέρωση των δημοσιογράφων λέγοντας ότι η αεροπορική εταιρεία δεν έκανε τίποτα εσφαλμένο ως προς την τήρηση της διαδικασίας ασφαλείας. «Κατά την ώρα της αναχώρησης από το αεροδρόμιο του Κιέβου Μπορισπίλ, η αεροπορική εταιρεία δεν διέθετε πληροφορίες για πιθανές απειλές. Τη στιγμή της αναχώρησης από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, ήταν ακριβώς το ίδιο», είπε.
 
Σύμφωνα με την αεροπορική εταιρεία, το αεροδρόμιο της Τεχεράνης λειτουργούσε φυσιολογικά την ώρα που απογειώθηκε το αεροπλάνο. Ερωτηθείς γιατί υπήρξε καθυστέρηση στην απογείωση ο Ντίκχνε απάντησε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε αποφασίσει να ξεφορτώσει κάποιες αποσκευές γιατί το αεροπλάνο ήταν υπερφορτωμένο.

Εξετάζουν ανθρωποκτονία από πρόθεση
Το γραφείο του Ουκρανού γενικού εισαγγελέα ανακοίνωσε, στο μεταξύ, ότι εξετάζει την πιθανότητα να συμπεριληφθούν οι κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της καταστροφής αεροσκάφους στην έρευνα για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους από το Ιράν.
 
Απόφαση δέκα δευτερολέπτων
Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν ανέλαβαν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους, μέσω ανώτερου διοικητή τους, σε βίντεο που αναρτήθηκε διαδικτυακά από την κρατική τηλεόραση.
 
"Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου δυστυχήματος", δήλωσε ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας των Φρουρών της Επανάστασης Αμιραλί Χατζιζαντέχ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Περάσαμε το αεροπλάνο για πύραυλο»-Ομολογία του Ιρανού στρατηγού
 
Περιγράφοντας τις συνθήκες υπό τις οποίες προκλήθηκε αυτή η τραγωδία, ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ δήλωσε ότι η μοιραία απόφαση για την κατάρριψη του Boeing ελήφθη μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. «Ο χειριστής της αεράμυνας έστειλε μήνυμα στους διοικητές του. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση έπειτα από 10 δευτερόλεπτα, αποφάσισε να το καταρρίψει», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου.
 
«Εκείνη τη στιγμή ήμασταν έτοιμοι για πόλεμο με τις ΗΠΑ. Είχαμε αναφορές ότι πύραυλοι Κρουζ χτύπησαν το Ιράν. Ήταν το λάθος ενός ατόμου, που προκάλεσε μια τραγωδία», συνέχισε ο Χατζιζαντέχ, περιγράφοντας το πώς καταρρίφθηκε το ουκρανικό αεροσκάφος στο Ιράν.
 
Πάντως, ανέφερε ότι είχε ζητηθεί να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, εξαιτίας της πολεμικής κατάστασης, κάτι που όμως δεν εγκρίθηκε. Επίσης αποκάλυψε πως είχε ενημερώσει από το πρωί της Τετάρτης Ιρανούς αξιωματούχους για τις εκτιμήσεις ότι καταρρίφθηκε επιβατικό αεροσκάφος. Παρόλα αυτά, μόλις σήμερα το Ιράν παραδέχθηκε ότι η αεροπορική τραγωδία προκλήθηκε εξαιτίας πυραύλου.

 
Πιάνουν δουλειά οι Γάλλοι
Στο μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν σήμερα ότι Γάλλοι εμπειρογνώμονες θα βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του ουκρανικού αεροσκάφους που συνετρίβη στο Ιράν, ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.
 
Ο Μακρόν είπε στον Ζελένσκι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι η Γαλλία ξεκίνησε επίσημη διαδικασία για την έναρξη μιας διεθνούς έρευνας για τα αίτια του δυστυχήματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του ουκρανού προέδρου, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν συμφώνησε να επισκεφθεί το Κίεβο.

Αναμένει πλήρη συνεργασία η Ε.Ε.
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τις δηλώσεις των ιρανικών αρχών που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη συντριβή της ουκρανικής αεροπορικής πτήσης αεροσκάφους PS 752 στις 8 Ιανουαρίου", ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής δράσης Πήτερ Στάνο.
 
Στη δήλωσή του ο Εκπρόσωπος αναφέρει: "Λυπούμαστε για την τραγωδία αυτή που προκάλεσε τον θάνατο τόσων ανθρώπων από διάφορες χώρες και επαναλαμβάνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους".
 
"Λαμβάνοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο Πρόεδρος Rouhani, η ΕΕ αναμένει ότι το Ιράν θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως και να διεξάγει μια διεξοδική και διαφανή έρευνα, η οποία θα πρέπει να τηρεί τα διεθνή πρότυπα, για τον τρόπο με τον οποίο συνέβη η τραγωδία αυτή", αναφέρει σημειώνοντας ότι  "πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψη αυτού του φρικτού ατυχήματος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οργισμένοι οι Ιρανοί επειδή οι αρχές συγκάλυπταν επί ημέρες την αλήθεια για το Boeing 

Αποκλιμάκωση ζητά ο Τζόνσον
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κατάρριψη "από λάθος" του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους από το Ιράν ενισχύει την αναγκαιότητα για αποκλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή. "Η παραδοχή από το Ιράν ότι η πτήση 752 της Ukraine International Airlines καταρρίφθηκε από λάθος από τις ίδιες τις ένοπλες δυνάμεις του είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα", ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.
 
Ανάμεσα στα 176 θύματα, τέσσερις επιβάτες ήταν Βρετανοί υπήκοοι. "Χρειαζόμαστε τώρα μια συλλογική, αμερόληπτη και ανεξάρτητη διεθνή έρευνα και τον επαναπατρισμό των σορών των θυμάτων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί στενά με τον Καναδά, την Ουκρανία και τους άλλους διεθνείς εταίρους μας που επηρεάστηκαν από αυτό το δυστύχημα ώστε να διασφαλίσουμε πως αυτό θα συμβεί", είπε ο Τζόνσον.
 
"Μπορούμε όλοι να δούμε πολύ ξεκάθαρα ότι η περαιτέρω σύγκρουση θα οδηγήσει απλώς σε περισσότερες απώλειες και τραγωδίες. Είναι κρίσιμο όλοι οι ηγέτες να επιδιώξουν μια διπλωματική λύση".
 
Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Αναθεώρηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής της ΕΕ ενέκρινε το ΕΚ
Ο Μπάιντεν επικύρωσε νόμους για Ουκρανία-Ισραήλ και την απαγόρευση του TikTok
Επιχείρηση Ισραήλ στον νότιο Λίβανο, προχωράει η επίθεση στη Ράφα
Συμμαχία ΕΕ για πρόληψη ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα ανακοίνωσε η Κυριακίδου
Οι ΗΠΑ διαστρεβλώνουν τα «γεγονότα του 1915», υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Νομοθεσία για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο
Επίσημη υποδοχή Στάινμαϊερ από Ερντογάν
Τις πανευρωπαϊκές κάρτες αναπηρίας και στάθμευσης ενέκρινε το ΕΚ
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Υπερψηφίστηκε από το ΕΚ η Οδηγία για καταπολέμηση βίας κατά γυναικών