Η μεγάλη νίκη, η μικρή ήττα και το… σκωτσέζικο ντους του Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον κέρδισε τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και τις κέρδισε θριαμβευτικά, εξασφαλίζοντας 39 έδρες περισσότερες από όσες χρειαζόταν για να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Όμως ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν ήταν ο μοναδικός νικητής σε αυτές τις εκλογές.
 
Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP), ο βασικότερος εκφραστής της ιδέας για ανεξαρτησία της Σκωτίας, εξασφάλισε τις 48 από τις 59 βουλευτικές έδρες που αναλογούν στη Σκωτία. Πρόκειται για αύξηση 13 εδρών. H νύχτα της Πέμπτης ήταν μια καλή νύχτα όχι μόνο για τον Μπόρις Τζόνσον αλλά και γι’ αυτούς που δεν οραματίζονται το Ηνωμένο Βασίλειο ως… ηνωμένο για πολύ καιρό.
 
Η Νίκολα Στέρτζιον, η ηγέτιδα του SNP, δεν έχασε χρόνο σε ό,τι αφορά στην ερμηνεία της εκλογικής της επιτυχίας. «Το μέλλον που επιθυμεί η πλειοψηφία στη Σκωτία είναι διαφορετικό από εκείνο που διάλεξε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε. Πρόσθεσε ότι ο Μπόρις Τζόνσον «δεν έχει οποιαδήποτε εντολή για να βγάλει την Σκωτία εκτός Ε.Ε.».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέο δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Σκωτίας διεκδικεί η Στέρτζιον
 
Υπενθυμίζεται ότι η Σκωτία είχε ψηφίσει υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., ενώ η θέση του SNP είναι πως θα πρέπει η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος-μέλος του μπλοκ. «Ο λαός της Σκωτίας μίλησε, τώρα είναι ώρα να αποφασίσουμε το δικό μας μέλλον», τόνισε η Στέρτζιον, προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, την πρόθεση του κόμματός της να διεκδικήσει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Όπως είπε, θα πιάσει δουλειά από την ερχόμενη εβδομάδα, για να επιχειρήσει να επιτραπεί στην τοπική Κυβέρνηση να διοργανώσει δημοψήφισμα.
 
«Είναι δικαίωμα του λαού της Σκωτίας και εσείς, ως ηγέτης ενός ηττημένου κόμματος στη Σκωτία, δεν έχετε δικαίωμα να σταθείτε εμπόδιο», πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.
 
Όπως εξηγεί η Σάρα Σμιθ του BBC, το εκλογικό αποτέλεσμα στην Σκωτία δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως μία ξεκάθαρη απαίτηση για ανεξαρτησία αλλά το SNP θα επιμείνει πως σημαίνει πως η Σκωτία δικαιούται την ευκαιρία να επιλέξει το μέλλον της, εντός ή εκτός του Η.Β. «Η Νίκολα Στέρτζιον λέει ότι δεν θα συμπεριφερθεί λες και ο τελευταίος ψηφοφόρος του SNP υποστηρίζει απαραιτήτως την ανεξαρτησία. Θα επιμείνει, όμως, πως το αποτέλεσμα αποτελεί μία ξεκάθαρη υποστήριξη του αιτήματός της για δεύτερο δημοψήφισμα».
 
Η Στέρτζιον θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα επίσημο αίτημα και ο Μπόρις Τζόνσον θα το αρνηθεί. Και, σύμφωνα με την Σμιθ, αυτό θα σημάνει την έναρξη μιας τεράστιας συζήτησης, στο επίκεντρο της οποίας θα βρίσκεται ο σεβασμός στις δημοκρατικές επιλογές των ψηφοφόρων από την Σκωτία. «Κι είναι μια συζήτηση που θα κλιμακωθεί όταν θα φύγουμε από την Ε.Ε., μία συζήτηση που ενδεχομένως να τροφοδοτήσει την υποστήριξη στην ιδέα της ανεξαρτησίας», πρόσθεσε η δημοσιογράφος του BBC.
 
Σύμφωνα με την Guardian, οι δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές έδειχναν πως η υποστήριξη στην ανεξαρτησία βρισκόταν στο 44%, δηλαδή μία μονάδα λιγότερη από το συνολικό ποσοστό που εξασφάλισε το SNP στις εκλογές. Έδειχναν, επίσης, πως αν ο Τζόνσον κερδίσει τις εκλογές και προχωρήσει με την υλοποίηση του Brexit, η υποστήριξη στην ανεξαρτησία θα εκτοξευθεί πάνω από 50%.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τροχιά Brexit μπαίνει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη μεγάλη νίκη Τζόνσον
 
Αυτά τα στατιστικά τα γνωρίζει πολύ καλά το SNP. Ξέρει πως τώρα είναι η ώρα να κεφαλαιοποιήσει τα νέα του ποσοστά. Η Νίκολα Στέρτζιον θα τονίσει τις βαθιές πολιτικές διαφορές μεταξύ της Σκωτίας και της Αγγλίας και θα επιχειρηματολογήσει ότι οποιεσδήποτε κινήσεις για επιβολή του Brexit σε όλο το Η.Β. εμπεριέχουν σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα, που μπορεί να διορθωθεί μόνο με ανεξαρτησία, αναφέρει η εφημερίδα.
 
Η εκλογική δύναμη των Συντηρητικών στη Σκωτία μειώθηκε. Με επτά έδρες λιγότερες, έχουν χάσει σε αυτή την περιοχή της χώρας περισσότερες έδρες από ό,τι οι Εργατικοί που καταποντίστηκαν σ’ αυτές τις εκλογές. Είναι ξεκάθαρο πως αν υπάρχει ένα κομμάτι στο Ηνωμένο Βασίλειο στο οποίο ο Μπόρις Τζόνσον έχασε, αυτή είναι η Σκωτία.
 
Και το ερώτημα που τίθεται είναι ποια στρατηγική θα ακολουθήσει, δεδομένου ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας σε καμία περίπτωση δεν βρίσκεται στις προτεραιότητές του. Μπορεί να επιλέξει τη σύγκρουση ή μπορεί να προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κέρδισε αυτές τις εκλογές υποσχόμενος ένα κι όχι δύο διαζύγια…  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σχηματίζει Κυβέρνηση αυτοδυναμίας ο Μπόρις Τζόνσον

Δειτε Επισης

Αξιωματούχος τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας: Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στις 9 Μαϊου
Καταγγελία για κακοποίηση ηλικιωμένου από τη σύζυγό του-Ενήμερες και οι ΥΚΕ
Παρουσίασε το σχέδιο με τις 50 δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών ο ΥΠΕΣ
Ομόφωνα ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας-Της επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη
Πρόστιμα 80,000 ευρώ σε παροχείς για καταχρήσεις στο ΓεΣΥ-Πέραν των 350 διερευνήσεων
Ένοχος ο Ηλίας Μίχος για το βιασμό της 12χρονης-Αθώα η μητέρα
ΒΙΝΤΕΟ: Επεισόδια κατά τη μεταγωγή του Μίχου και των άλλων κατηγορουμένων στην υπόθεση Κολώνου
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Τραγικό το τέλος της 85χρονης στην Καρδίτσα-Την κατασπάραξε ζώο
Σοκ στην Καρδίτσα-Εντοπίστηκε ακέφαλο πτώμα 85χρονης σε οικία