Τρομάζουν οι αριθμοί-Μία στις πέντε γυναίκες θύμα σωματικής και σεξουαλικής βίας

Η ενδοοικογενειακή βία εξακολουθεί να αποτελεί εκτεταμένο πρόβλημα στην Ευρώπη. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους έχουν έναν φίλο ή συγγενή που έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, και ένας στους πέντε γνωρίζει έναν δράστη.
 
Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, μία στις πέντε γυναίκες που έχει συνάψει σχέση έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από σύντροφο ή πρώην σύντροφό της, ενώ τα στοιχεία σχετικά με τις ανθρωποκτονίες δείχνουν ότι, σε πολλές χώρες, περισσότερες από τις μισές δολοφονίες γυναικών έχουν διαπραχθεί από σύντροφο ή συγγενή των θυμάτων. Πολλοί δεν νιώθουν ικανοί να καταγγείλουν πράξεις κακοποίησης.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Πάνω από 2500 τα τηλεφωνήματα από θύματα βίας στον ΣΠΑΒΟ το 2018

Η ΕΕ έχει αναλάβει δράση για να εξασφαλίσει ότι τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας σε ολόκληρη την ΕΕ έχουν τη στήριξη που χρειάζονται για να ζητήσουν βοήθεια και να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους. Από το 2015, η νομοθεσία για τα δικαιώματα των θυμάτων υποχρεώνει όλες τις χώρες της ΕΕ να παρέχουν πρόσβαση σε κέντρα υποδοχής, πληροφόρηση, ατομική αξιολόγηση και ειδική προστασία κατά τη διάρκεια κάθε ποινικής διαδικασίας. Σύμφωνα με τη νομοθεσία για την εντολή προστασίας, οι εντολές που εκδίδονται σε μία χώρα της ΕΕ αναγνωρίζονται γρήγορα σε όλα τα άλλα κράτη μέλη.
 
Το 2017, η ΕΕ ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την αναζήτηση βοήθειας και τη χρηματοδότηση σχεδίων βάσης όπως αυτά που υλοποιούνται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, για την ευαισθητοποίηση των αστυνομικών.
 
Η ΕΕ ενθαρρύνει επίσης τις κυβερνήσεις να κυρώσουν τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας.
 
Για να συμμορφωθούν, οι χώρες οφείλουν να αναγνωρίσουν ως ποινικό αδίκημα κάθε μορφή ενδοοικογενειακής βίας (και παρενοχλητικής παρακολούθησης), και να παρέχουν άμεση προστασία στα άτομα που κινδυνεύουν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.
 
Οφείλουν επίσης να διώκουν τους δράστες και να καταρτίσουν προγράμματα για την αλλαγή της καταχρηστικής συμπεριφοράς τους. Οι χώρες μπορούν να επιλέξουν να εφαρμόσουν τη Σύμβαση και για τα δύο φύλα.

Δειτε Επισης

Σε ρόλο μεσολαβητή για να αποφευχθεί η κλιμάκωση ανάμεσα σε Ιράν και Ισραήλ η Μόσχα
ΒΙΝΤΕΟ: Ακτιβιστές έβαψαν ξανά τα νερά του Μεγάλου Καναλιού της Βενετίας πράσινα και κόκκινα
Νέα ανάλυση για την επίθεση του Ισραήλ-«Διεθνείς πιέσεις για ψυχραιμία, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια»
Υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν το Ιράν-Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ
ΒΙΝΤΕΟ: Πέντε εκρήξεις σε στρατιωτική βάση στη Βαγδάτη-Τρεις τραυματίες
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία