Ο άλλος πόλεμος του Ερντογάν ενάντια στους Κούρδους

Εισέβαλαν στη γη τους. Τους βομβάρδισαν. Έστειλαν τους μισθοφόρους τους να εκτελέσουν τους αμάχους. Τώρα τους διώχνουν από τα σπίτια τους. Η Τουρκία βρίσκεται σε μία διαρκή επίθεση κατά των Κούρδων.
 
Αν και τα βλέμματα είναι στραμμένα στους Κούρδους της βορειανατολικής Συρίας, η επίθεση είναι πολυμέτωπη και στο τουρκικό έδαφος. Οι Κούρδοι εκλαμβάνονται ως υπαρξιακός κίνδυνος τόσο από τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν όσο και από ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού πολιτικού οικοδομήματος και κατ’ επέκταση της τουρκικής κοινωνίας. Και προσπαθούν να τους σιγάσουν με κάθε τρόπο που μπορεί να σκεφτούν.
 
Το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), η βασικότερη φιλοκουρδική δύναμη στην Τουρκία, βρίσκεται υπό συνεχή διωγμό και το γεγονός ότι καταφέρνει να εκλέγεται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο στους αντι-κουρδικούς κύκλους της Άγκυρας. Πολλά από τα στελέχη του βρίσκονται στη φυλακή, ενώ ο εκ των ηγετών του, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, έκανε ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών εκλογών από το κελί του. Και μόνο αυτόν τον μήνα συνελήφθησαν τέσσερις δήμαρχοι κουρδικών πόλεων, για συμμετοχή ή σχέση με το ΡΚΚ...
 
Η Τουρκία, ωστόσο, δεν στοχοποιεί τους Κούρδους της χώρας μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Τους στοχοποιεί προσωπικά και αδιακρίτως, σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Όπως προειδοποιεί η DW σε δημοσίευμά της, οι ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων βλέπουν την κατάσταση να χειροτερεύει, λόγω της τουρκικής επίθεσης στη Συρία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πίσω από τη βιτρίνα της συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν
 
Η επίθεση στον Εκρέμ Γιασλί
Το δημοσίευμα αναφέρεται στον Εκρέμ Γιασλί, έναν 74χρονο άνδρα, που βρισκόταν το νοσοκομείο με τη σύζυγό του, όταν ένας άλλος άνδρας του επιτέθηκε, επειδή μιλούσε Κουρδικά. «Αυτή είναι η Τουρκική Δημοκρατία», είπε στο ζευγάρι των Κούρδων, προτού φύγει από την αίθουσα και να επιστρέψει με ένα γυάλινο μπουκάλι, με το οποίο χτύπησε το κεφάλι του ηλικιωμένου.
 
Σύμφωνα με την DW, ο άντρας που επιτέθηκε στο ζεύγος των Κούρδων κατηγορήθηκε αλλά ακολούθως αθωώθηκε, καθώς, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, «δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία παρά μόνο ένας αόριστος ισχυρισμός» εναντίον του. Σε δηλώσεις της η δικηγόρος του Γιασλί, Necibe Inci Incesagir, ανέφερε πως το γεγονός πως η Αστυνομία δεν δημοσιοποίησε την έκθεσή της, της στέρησε κάθε πιθανότητα να εξετάσει πώς έγινε η διερεύνηση της υπόθεσης. Το μόνο που μπορούσε να πει είναι πως ο πελάτης της φέρει σοβαρό τραύμα στο κεφάλι ως αποτέλεσμα.
 
Η δικηγόρος ανέφερε, επίσης, ότι ο τοπικός διοικητής διαφώνησε με την κατηγορία για ρατσισμό, λέγοντας ότι «αυτός ο άντρας είναι ψυχολογικά ασταθής και δεν σχετίζεται με ρατσισμό», κάτι που είχε αναφέρει και ο ηλικιωμένος άντρας.  
 
Τα αντι-κουρδικά συναισθήματα βρίσκονται σε άνοδο, δήλωσε η δικηγόρος, κυρίως λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία. «Ο αριθμός των επιθέσεων πάντοτε αυξάνεται όποτε αυξάνεται η πόλωση, όποτε συλλαμβάνονται Κούρδοι πολιτικοί και όποτε η ποινικοποίηση των Κούρδων γίνεται πιο έντονη», πρόσθεσε.
 
Ο γιος του ζεύγους δήλωσε ότι η μητέρα του δεν μιλά Τουρκικά και αυτό οδήγησε τον εν λόγω άντρα να χτυπήσει τον πατέρα του. «Αυτό δεν είναι πατριωτισμός, είναι καθαρός ρατσισμός», είπε ο Μεχμέτ Γεσλί στην DW.
 
Οι δολοφονίες στη Sakarya
Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, η πρόσφατη ρατσιστική επίθεση θυμίζει την επίθεση που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2018 στην περιοχή της Sakarya. Ένας 43χρονος Κούρδος, ο Καντίρ Σακσί, δολοφονήθηκε και ο 16χρονος γιος του τραυματίστηκε σοβαρά, σε επίθεση που δέχθηκαν ενώ μιλούσαν Κουρδικά.
 
Ο ύποπτος τους ρώτησε αν ήταν Κούρδοι ή Σύροι και όταν απάντησαν Κούρδοι άνοιξε πυρ εναντίον τους. Και σε εκείνη την περίπτωση οι τοπικές Αρχές απέκλεισαν τον ρατσισμό, λέγοντας πως το έγκλημα δεν είχε «εθνικά κίνητρα».
 
«Φαίνεται πως ο εισαγγελέας προσπάθησε να χειριστεί το περιστατικό όπως έναν κανονικό φόνο», δήλωσε στη DW ο Veysi Eski, δικηγόρος στο Turkish Human Rights Association. «Φαίνεται πως δεν έλαβε υπόψη του το γεγονός πως ο ύποπτος πρώτα ρώτησε τα θύματα για το κουρδικό υπόβαθρό τους. Συνεχίζουμε να περιμένουμε την απόφαση του Δικαστηρίου», πρόσθεσε. «Αυτοί οι φόνοι παραμένουν κρυμμένοι. Είναι ντροπή για το σύστημα δικαιοσύνης μας», ανέφερε περαιτέρω.
 
Στην περιοχή Sakarya συνέβη άλλο ένα περιστατικό φέτος. Στις 13 Οκτωβρίου o Sirin Tosun υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Είχε τραυματιστεί τον Αύγουστο, ενώ πήγαινε να μαζέψει φουντούκια με την οικογένειά του, όταν του επιτέθηκαν έξι άτομα, επειδή μιλούσε Κουρδικά.
 
«Η ρητορική μίσους και ο ρατσισμός στην τουρκική κοινωνία δημιουργούν έδαφος για αυτές τις βίαιες επιθέσεις», δήλωσε η Eren Keskin της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιθέσεις αυξάνονται, επειδή το κράτος δεν διώκει συστηματικά τους δράστες της βίας, είπε, προσθέτοντας ότι η κοινωνική καταπίεση υπό τη διακυβέρνηση του ΑΚΡ του Ερντογάν και η άνοδος στη ρητορική μίσους και τις βίαιες επιθέσεις, δεν μπορούν να διαχωριστούν.
 
«Οι δράστες ξέρουν ότι το κράτος βρίσκεται πίσω τους. Αισθάνονται ασφαλείς, ξέρουν ότι τίποτα δεν θα τους συμβεί», ανέφερε η ειδικός ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην DW. Επεσήμανε, ωστόσο, το αυτή η αντι-κουρδική δράση δεν είναι καινούρια, καθώς στη δεκαετία του 1990 το κράτος έκανε χρήση βίας εναντίον των Κούρδων.

Δειτε Επισης

«Είσαι γιος μου»-Ο ιερέας που μαχαιρώθηκε στο Σίδνεϊ συγχώρησε το δράστη
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία-Στους οκτώ οι τραυματίες
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Τραγωδία στο Μπανγκαλντές-Οδηγός φορτηγού παρέσυρε τρία τρίκυκλα και όχημα, έντεκα νεκροί
Δραματική έκκληση Ζελένσκι προς ΕΕ για βοήθεια-Αιχμές για τη στάση απέναντι στο Ισραήλ
Ήταν έτοιμο να απαντήσει στην Τεχεράνη το Ισραήλ-Ο ρόλος Μπάιντεν που άλλαξε την εικόνα
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν