Πίσω από τη βιτρίνα της συμφωνίας Πούτιν-Ερντογάν

Εξελίξεις σε τρία επίπεδα αναμένεται να φέρει η χθεσινή συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας, που επικυρώθηκε στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι, οι οποίοι ουσιαστικά μοιράστηκαν τα… λάφυρα, τον έλεγχο και την εξουσία στη Βόρεια Συρία.
 
Η Άγκυρα κάνει λόγο για μια ιστορική συμφωνία, ενώ η Μόσχα από την άλλη εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη από το μνημόνιο συνεργασίας που υιοθετήθηκε, το οποίο ωστόσο έχει γκρίζα σημεία που όσο περνούν οι ώρες αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν.
 
Ένα εξ αυτών των ζητημάτων είναι και ποια περιοχή αφορά η συμφωνία. Αρχικά οι δύο ηγέτες στις δηλώσεις τους αναφέρθηκαν σε μια λωρίδα γης μεταξύ της Τελ Αμπιάντ και της Ρας αλ-Αϊν, περιοχές δηλαδή που ήδη ελέγχουν τα τουρκικά στρατεύματα, ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η υπό αναφορά συμφωνία, περιλαμβάνει ολόκληρη την ζώνη ασφαλείας, όπως την σχεδίασε εξ αρχής ο Ερντογάν.
 
Αμφότερες κερδισμένες
Μια ανασκόπηση των όσων έγιναν τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά στους κερδισμένους και στους χαμένους. Αναντίρρητα στους κερδισμένους συγκαταλέγονται, τόσο η Τουρκία, όσο και η Ρωσία.
 
Η μεν πρώτη πετυχαίνει όσα δεν πέτυχε με την δύναμη των όπλων, η μεν δεύτερη εδραιώνει την παρουσία της στην περιοχή, ειδικά εν τη απουσία των Αμερικανών.

Στους χαμένους οι Αμερικάνοι, που προκάλεσαν με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς του Ντόναλτ Τραμπ την ανισορροπία στην περιοχή, καθώς και οι Κούρδοι οι οποίοι βλέπουν το όνειρο του αυτόνομου κουρδικού κράτους να απομακρύνεται.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστρέφει στην Κύπρο για συζητήσεις ενόψει τριμερούς η Λουτ

Με βάση το μνημόνιο συνεργασίας θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ώρες:
α) την αποχώρηση και του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη από την ζώνη ασφαλείας, που εκτείνεται από το Μανμπίτζ, μέχρι το Καμισλί.
β) την αποχώρηση όλων των Κούρδων μαχητών από τις περιοχές που εντάσσονται στη ζώνη ασφαλείας, που παρουσίασε ο Ερντογάν εξ αρχής.
γ) την παρουσία ρωσικών περιπόλων, που μαζί με Τούρκους στρατιώτες θα ελέγξουν ολόκληρη την περιοχή σε βάθος 10 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.
 
Με απλά λόγια, η Τουρκία θα παρατείνει την κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία για 150 ώρες, κάτι παραπάνω δηλαδή από έξι ημέρες. Την ίδια ώρα Μόσχα και η Άγκυρα συμφώνησαν οι δυνάμεις της συροκουρδικής πολιτοφυλακής (Μονάδες Προστασίας του Λαού YPG) να αποσυρθούν σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα κάνουν κοινές περιπολίες στη ζώνη ασφαλείας κοντά στα σύνορα, ενώ όλες οι κουρδικές δυνάμεις θα αποχωρήσουν από τις πόλεις Μανμπίζ και Ταλ Ριφάτ, παραδίδοντας επίσης τον οπλισμό τους. Από σήμερα το μεσημέρι η ρωσική στρατονομία και οι Σύροι συνοριοφύλακες θα αναπτυχθούν στη συριακή πλευρά των συνόρων.
 
Ο Άσαντ και οι Κούρδοι
Τα πιο πάνω αποτελούν σημεία της συμφωνίας, που έχουν να κάνουν με το στρατιωτικό σκέλος των επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως, οι αναφορές για το πολιτικό σκέλος και τη λύση που θα δοθεί και θα μπορεί να πείσει τους Κούρδους να συγκατανέψουν στη συμφωνία αναμένεται να δοθεί σε πολιτικό επίπεδο.
 
Και σε αυτό το κομμάτι, οι Τούρκοι δεν θα έχουν καμία εμπλοκή, αφού το όλο εγχείρημα θα αναλάβουν να συμφωνήσουν, οι ίδιοι οι Κούρδοι μαζί με την κυβέρνηση της Συρίας και τον Μπασάρ αλ-Άσσαντ, ο οποίος είναι ο έτερος κερδισμένος του πόκερ που παίζεται στην περιοχή.
 
Ο Άσσαντ, που είδε τα σύνορα της χώρας του να συρρικνώνονται στο μισό κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου, σήμερα εξασφαλίζει την παρουσία τους στις περιοχές που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ήταν αυτόνομες περιοχές και ελέγχονταν από τους Κούρδους.
 
Τα συριακά στρατεύματα δεν θα έχουν κανένα ρόλο (σ.σ. θα έχουν μόνο οι συνοριοφύλακες) να διαδραματίσουν στην επιτήρηση των βόρειων συνόρων της χώρας, αφού θα είναι ευθύνη των Ρώσων και των Τούρκων, ωστόσο καλείται να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τις κουρδικές δυνάμεις με τις οποίες θα διαπραγματευτεί ένα νέο Σύνταγμα που θα εξασφαλίζει την ημιαυτονομία τους στις περιοχές που συνεχίζουν να ελέγχουν.
 
Τις συνταγματικές αλλαγές θα εξετάσει η αρμόδια επιτροπή, η οποία αναμένεται να αρχίσει να συνεδριάζει στις 29 Οκτωβρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένα βήμα μπροστά κι ένα βήμα πίσω για το Brexit
 
Πίσω από τη βιτρίνα της συμφωνίας
Πέραν από τις όποιες πρόσκαιρες συμμαχίες, συνεργασίες και συμφωνίες των τελευταίων ημερών για τη Βόρεια Συρία και όσο αυτές περνάνε γίνεται πιο ξεκάθαρο το σκηνικό ως προς την ουσία του ζητήματος που πολλές φορές παραβλέπεται.
 
Ο Ερντογάν όπου σταθεί και όπου βρεθεί τις τελευταίες ημέρες τονίζει πως η εισβολή του στη Συρία την οποία ονόμασε Πηγή Ειρήνης γίνεται για να μεταφερθούν στη Βόρεια Συρία ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, σε πρώτη φάση, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται εντός της Τουρκίας.
 
Από αυτούς όμως μόνο ένα πολύ μικρό, ίσως και μηδαμινό ποσοστό κατοικούσε πριν τον πόλεμο στην συγκεκριμένη περιοχή. Το πρόβλημα λοιπόν εστιάζεται στο εξής. Οι πρόσφυγες που θα μεταφερθούν από τον Ερντογάν στη Βόρεια Συρία θα μπουν σε σπίτια Κούρδων που ζούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή για αιώνες και μάλιστα τα υπερασπίστηκαν με τεράστιες ανθρώπινες απώλειες τα τελευταία χρόνια για να μην πέσουν στα χέρια των τζιχαντιστών.
 
Οι Κούρδοι αυτοί αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους πολύ πιθανόν συνεχίζοντας να είναι κατατρεγμένοι από Τούρκους και αυτό συνιστά δημογραφική αλλοίωση, η οποία προϋποθέτει την προσφυγοποιήση των Κούρδων.

Δειτε Επισης

Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα