Τετάρτη 27 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

LIVE: Εκεχειρία στα χαρτιά... Άμαχοι νεκροί μετά από νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

  18/10/2019 09:05
LIVE: Εκεχειρία στα χαρτιά... Άμαχοι νεκροί μετά από νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

LIVE: Εκεχειρία στα χαρτιά... Άμαχοι νεκροί μετά από νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς

  18/10/2019 09:05

Μετά από εννιά μέρες σφυροκοπήματος της βορειοανατολικής Συρίας από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις και αφού μεσολάβησε διπλωματικός πόλεμος, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε μετά από συνομιλίες με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, για ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Με τη συμφωνία, η Τουρκία δεσμεύεται να αναστείλει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία και να την τερματίσει οριστικά, εφόσον οι κουρδικές δυνάμεις αποσυρθούν από την περιοχή εντός πέντε ημερών και σε βάθος 32 χιλιομέτρων. Η περιοχή από την οποία θα αποχωρήσουν αναμένεται τελικά να γίνει «ζώνη ασφαλείας», για την οποία η Τουρκία αγωνίζεται εδώ και μήνες.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής το SDF σε ανακοίνωση του γνωστοποίησε ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία τέθηκε σε εφαρμογή στη βορειοανατολική Συρία. Η εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ στις 22:00 [τοπική ώρα και ώρα Κύπρου], ενημέρωσε η κουρδοαραβική συμμαχία, κύρια συνιστώσα της οποίας είναι η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

Τα μέλη του SDF, δεσμεύθηκαν να τηρήσουν την κατάπαυση του πυρός και εξέφρασαν την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα πράξει το ίδιο με ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες καλωσόρισε «κάθε προσπάθεια» για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στη βόρεια Συρία και για την προστασία άμαχου πληθυσμού, ανέφερε με ανακοίνωσή του εκπρόσωπος του ΟΗΕ, καθώς η Τουρκία συμφώνησε να αναστείλει την στρατιωτική της επέμβαση.

«Ο Γενικός Γραμματέας αναγνωρίζει ότι χρειάζονται να γίνουν ακόμα πολλά για μια αποτελεσματική λύση στην κρίση στη Συρία», σημείωσε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, Φαρχάν Χαγκ.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στον REPORTER:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας