Οι βασιλιάδες και τα πιόνια στη σκακιέρα της Συρίας

Μπορεί ο πόλεμος στη Βόρεια Συρία να βρίσκεται στην κορύφωση του, μπορεί οι εμπλεκόμενες πλευρές να ετοιμάζουν τα επόμενα τους βήματα, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο, ωστόσο κάποια πρώτα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν, τουλάχιστον όσον αφορά τους νικητές και τους χαμένους στην πολιτική σκακιέρα πάνω από την πολύπαθη γη της Βόρειας Συρίας.
 
Όπως όλα δείχνουν, στο μέτωπο του πολέμου, όλα θα παιχτούν σε δύο πόλεις που αποτελούν πυρήνα των Κούρδων της περιοχής, τη Μανμπίτζ και το Κομπανί. Όσο αφορά την πρώτη ήδη άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από αυτήν ισχυρές δυνάμεις από όλες τις πλευρές ενώ υπάρχουν αναφορές για τις πρώτες μάχες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΕΔΩ

Τα μέτωπα του πολέμου
Συγκεκριμένα εντός της πόλης βρίσκονται οι μαχητές των Κούρδων του YPG, στα νότια συγκεντρώθηκαν οι δυνάμεις του συριακού στρατού του Άσσαντ ενώ πάντα σύμφωνα με τις αναφορές των τουρκικών μέσων, ισχυρές δυνάμεις των Σύρων ανταρτών, συμμάχων των Τούρκων, βρίσκονται στα βόρεια της επαρχίας.

Μια απλή ματιά στον χάρτη της περιοχής αποδεικνύει τη σημασία της συγκεκριμένης πόλης. Όπως θα δείτε και στον χάρτη πιο κάτω στα σύνορα της Τουρκίας με την Συρία προωθήθηκαν ήδη δυνάμεις του Άσσαντ για να ανακόψουν την πορεία των Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών του Ερντογάν.
 
Ήδη οι δυνάμεις του Άσσαντ, χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν στηρίζονται από τους Ρώσους συμμάχους τους αναπτύχθηκαν κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία. Αυτό περιπλέκει πολύ περισσότερο την κατάσταση και μένει να διαφανεί αν οι Τούρκοι και οι αντικαθεστωτικοί σύμμαχοι τους θα εμπλακούν σε ένα πόλεμο με τις δυνάμεις του Άσσαντ.
 
Ένα άλλο ξεκάθαρο συμπέρασμα που μπορεί να εξαχθεί, είναι πως η Τουρκία αποφεύγει μέχρι στιγμής να εισέλθει στα εδάφη που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Αν και χθες έγινε γνωστό πως ισχυρές δυνάμεις ετοιμάζονται για να εισέλθουν στις πόλεις που ελέγχουν οι σύμμαχοι τους, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν ανακοινώθηκε.

Γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, διότι αναμφισβήτητα οι αντικαθεστωτικοί δεν έχουν ούτε τις δυνάμεις, ούτε τα μέσα να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις των Κούρδων ανταρτών που ξεκίνησαν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν τα εδάφη που έλεγχαν στις πόλης Ρας αλ-Αϊν , Τελ Αμπιάντ καθώς και στις δύο άλλες ανατολικότερες περιοχές που ελέγχουν.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Φόβοι για αυξημένες ροές μεταναστών και άφιξη τζιχαντιστών στην Κύπρο
 
Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι
 
Οι Αμερικάνοι
Κακά τα ψέματα αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε εξ αιτίας τους. Η αλλοπρόσαλλη στάση του Ντόναλτ Τραμπ άλλαξε τις ισορροπίες στην περιοχή. Οι Κούρδοι έμειναν ακάλυπτοι στον ουρανό και αυτό άνοιξε την κερκόπροτα στους Τούρκους για να εισέλθουν στη Βόρεια Συρία. Αυτή η απόφαση του Τραμπ, όσο κι αν ο ίδιος προσπαθεί να την δικαιολογήσει, είναι εντελώς λανθασμένη και θα βγάλει τις ΗΠΑ χαμένες από αυτόν τον πόλεμο.
 
Κι αυτό διότι όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις παραμένουν να έχουν λόγο στην περιοχή σε αντίθεση με τον Τραμπ που αποποιήθηκε τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή και πλέον η μόνη του έγνοια είναι πως θα μετακινήσει τις αμερικανικές βάσεις από τη Βόρεια Συρία προς το Ιράκ.
 
Την ίδια ώρα ο Τραμπ ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και στο εσωτερικό των ΗΠΑ με τους γερουσιαστές τόσο των δημοκρατικών όσο και των ρεμπουμπλικάνων να αντιδρούν. Οι διακομματικές αντιδράσεις ωστόσο δεν ήταν αρκετές για τον Τραμπ να μεταπειστεί. Το μόνο που πέτυχαν ήταν να τον οδηγήσουν σε δηλώσεις πως ο Ερντογάν δεν πρέπει να ξεπεράσει τα όρια. Ποια είναι τα όρια του Τραμπ ωστόσο μόνο ο ίδιος γνωρίζει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο συν… ένα δεδομένα της ζωής-Θάνατος, φόροι και αμερικανική προδοσία

Οι Ρώσοι
Οι Ρώσοι δεν χρειάστηκε να κουνήσουν το δακτυλάκι τους στην περιοχή, ωστόσο όπως δείχνουν όλα θα είναι ανάμεσα στους κερδισμένους. Και αυτό διότι παγιώνουν την ισχυρή παρουσία τους στην περιοχή, τόσο με αεροπορικές, όσο και με ναυτικές δυνάμεις στη Λατάκια.
 
Στη Μόσχα δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν το ενδεχόμενο να εμπλακούν στα πεδία των μαχών δίπλα από Σύρους και Κούρδους και απέναντι από τους Τούρκους.
 
Αυτό άλλωστε δήλωσε χθες και ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο ερώτημα αν υπάρχει το ενδεχόμενο η Ρωσία να εμπλακεί στρατιωτικά με την Τουρκία στη Συρία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι «δεν θα θέλαμε καν να σκεφτούμε μια τέτοια εκδοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η στάση των Ρώσων απέναντι στους Τούρκους μετά τη συμφωνία Κούρδων-Άσσαντ

Οι Ευρωπαίοι
Απλοί θεατές του θεάτρου του παραλόγου παραμένουν οι Ευρωπαίοι. Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση που έδωσε χθες η ύπατη εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι.
 
Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. παρευρέθηκαν δύο Κούρδοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι απηυθύναν ερωτήσεις στην κ. Μογκερίνι. Στον μεν πρώτο η κ. Μογκερίνι απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας της τοποθέτησης του, ενώ στην δεύτερη Κούρδισσα δημοσιογράφο έδωσε μια απάντηση που καταδεικνύει τη δυσκολία των Ευρωπαίων να λάβουν απτά μέτρα κατά της Τουρκίας.
 
Η δημοσιογράφος τοποθετήθηκε επισημαίνοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες δεν πρόκειται να επηρεάσουν ούτε κατ΄ ελάχιστο την Άγκυρα. Ζήτησε λοιπόν από την Φεντερίκα Μογκερίνι να πει ποιο θα ήταν εκείνο το δραστικό μέτρο που θα έθετε άμεσα τέλος στον παραλογισμό του πολέμου. Η κ. Μογκερίνι το σκέφτηκε και απάντησε στην Κούρδισσα δημοσιογράφο πως η απάντηση σε αυτή την ερώτηση, «είναι απάντηση του ενός εκατομμυρίου». Μια απάντηση δηλαδή που σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να δοθεί.
 
Και δεν μπορεί να δοθεί διότι η Τουρκία κρατά όμηρο μια ολόκληρη ήπειρο με το μεταναστευτικό. Με αυτά και με εκείνα λοιπόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου στους χαμένους της τουρκικής εισβολής, αφού σε περίπτωση που αυτή επιτύχει εκατοντάδες χιλιάδες Σύροι, ίσως και εκατομμύρια, θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν προς τη Γηραιά Ήπειρο, ενώ αν αποτύχει ο Ερντογάν ως αντίποινα ενδεχομένως να ανοίξει την κάνουλα στέλνοντας τα εκατομμύρια μετανάστες που σήμερα συγκρατεί στην Τουρκία, προς την Ευρώπη.
 
Μια άλλη διάσταση που ενδεχομένως να προκύψει για την Ευρώπη, είναι αυτή των τζιχαντιστών που αν ευσταθούν όσα οι Κούρδοι μεταδίδουν για την απόδραση εκατοντάδων μελών του ISIS ίσως αυτοί να εμφανιστούν τους επόμενους μήνες εντός των ευρωπαϊκών πόλεων, διψασμένοι για εκδίκηση.

 
Οι Σύριοι
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το βράδυ της Παρασκευής μεταξύ της κυβέρνησης του Άσσαντ και του SDF των Κούρδων προβλέπει ως αντάλλαγμα για την στρατιωτική παρουσία των Σύρων στα βόρεια σύνορα των περιοχών που ελέγχουν οι Κούρδοι, την διάλυση του SDF και την προσχώρηση όλων των περιοχών στο συριακό κράτος.
 
Με βάση τα όσα αποκαλύφθηκαν χθες το απόγευμα, όσο αφορά τη συμφωνία, η Συρία πετυχαίνει μια τεράστια νίκη, αφού θα έχει στον έλεγχο της σχεδόν όλες της περιοχές που είχε και πριν την έναρξη του πολέμου. Μάλιστα στη συμφωνία προβλέπεται πως Κούρδοι και Σύροι θα πολεμήσουν μαζί για να ανακαταλάβουν το Αφρίν από την Τουρκία καθώς και το Ιντλίπ από τις εναπομείνασες δυνάμεις των τζιχαντιστών.
 
Εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προνοεί η συμφωνία που υπογράφηκε με τους Κούρδους, τότε θα μιλάμε για μια μεγάλη νίκη του Άσσαντ.
 
Οι Κούρδοι
Η στάση των ΗΠΑ, ομολογουμένως ήταν μια πισώπλατη μαχαιριά στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας. Οι Κούρδοι ήταν από την πρώτη στιγμή οι χαμένοι. Και οι ίδιοι ξέρουν (σ.σ. και ομολογούν) πως ότι και να κάνουν η Τουρκία υπερισχύει λόγω των αεροπορικών επιδρομών.
 
Οι Κούρδοι είχαν την επιλογή να παραδώσουν αμαχητί τις περιοχές που διατήρησαν με πολλή κόπο και αίμα κατά τη διάρκεια του πολέμου, ή να δώσουν τη μάχη με τον κίνδυνο του αφανισμού τους από την τουρκική αεροπορία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι Κούρδοι δεν έχουν φίλους, αλλά έχουν τα βουνά τους
 
Πήραν την απόφαση πως μπροστά στον κίνδυνο να μην επιβιώσουν αυτού του πολέμου, η συμμαχία με το καθεστώς του Άσσαντ αποτελεί την μοναδική εναλλακτική επιλογή. Για αυτό το λόγο προχώρησαν στην υπογραφή της συμφωνίας που προβλέπει μεταξύ άλλων:
 
Α) κατάργηση του SDF και όλων των κουρδικών ένοπλων δυνάμεων οι οποίες θα ενταχθούν στο 5ο Σώμα Στρατού υπό ρωσικές διαταγές
Β) Διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στο νέο συριακό Σύνταγμα, το οποίο θα προβλέπει την αυτονομία τους.
Γ) Συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις για την απελευθέρωση του Αφρίν.
Δ) Συμμετοχή στις επιχειρήσεις για να διατηρηθούν στα εδάφη της Συρίας το Μανμπίτζ, το Κομπανί το Καμισλί καθώς και οι υπόλοιπες περιοχές που επιβουλεύεται ο Ερντογάν.
Ε) Ανάληψη επισήμων ρόλων στη συριακή κυβέρνηση από Κούρδους.
 
Το μη χείρον βέλτιστο λέει ο λαός και οι Κούρδοι σε αυτήν την περίπτωση το υιοθέτησαν πλήρως, διασφαλίζοντας την επιβίωση τους και εξασφαλίζοντας λόγο και ρόλο, όχι σε αυτόνομη περιοχή, όπως επιθυμούσαν για δεκαετίες, αλλά σε ημιαυτόνομη, όπως ήταν άλλωστε και το καθεστώς τους πριν τον πόλεμο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι προβλέπει η συμφωνία Κούρδων-Δαμασκού στη Συρία
 
Οι Τούρκοι
Μόνο το αποτέλεσμα αυτού του πολέμου θα μπορέσει να κρίνει αν οι Τούρκοι είναι ανάμεσα στους κερδισμένους ή τους χαμένους αυτού του πολέμου. Κι αυτό διότι ο Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε τον πήχη πολύ ψηλά και μέχρι στιγμής φαίνεται να μην τον περνά αφού πέραν από κάποιες σποραδικές μάχες που πέτυχαν οι σύμμαχοί του, οι Σύροι αντικαθεστωτικοί, δεν πετυχαίνουν τους στόχους του.
 
Πάντως με μια πιο λεπτομερή ματιά στα όσα συμβαίνουν στα μέτωπα των μαχών, γίνεται αμέσως κατανοητό πως το τουρκικό πεζικό και γενικά τα επίγεια μέσα που διαθέτει η Τουρκία, δεν ενεπλάκησαν ακόμα στον πόλεμο.
 
Αποτελεί μεγάλο ερωτηματικό τι θα συμβεί όταν οι επίσημες στρατιωτικές δυνάμεις βρεθούν απέναντι από τους Κούρδους και τους Σύρους στρατιώτες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο φόβος έφερε κόλαση για τον Ερντογάν-Η αχώνευτη ήττα που όπλισε το χέρι του
 
Οι Σύροι αντικαθεστωτικοί
Κι αυτών η τύχη θα κριθεί μετά το τέλος του πολέμου. Ήδη μετρούν μεγάλες απώλειες αφού είναι αυτοί που ανοίγουν τον δρόμο στον στρατό του Ερντογάν.
 
Αν οι Τούρκοι είναι ανάμεσα στους κερδισμένους θα είναι και οι Σύροι αντικαθεστωτικοί, αν όχι οι Σύροι αντικαθεστωτικοί θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, αφού η πιθανή αποτυχία στους στόχους του Ερντογάν θα σημάνει και το οριστικό τέλος των Σύρων αντικαθεστωτικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τσερκέζ Κορκμάζ: Ο Ερντογάν είναι ένας άγριος φασίστας
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη