Δευτέρα 25 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. ευρώ στη Μοζαμβίκη ανακοίνωσε ο Στυλιανίδης

  10/10/2019 13:52
Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. ευρώ στη Μοζαμβίκη ανακοίνωσε ο Στυλιανίδης

Ανθρωπιστική βοήθεια 10 εκατ. ευρώ στη Μοζαμβίκη ανακοίνωσε ο Στυλιανίδης

  10/10/2019 13:52
Επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 10 εκατ. ευρώ για τις συνέπειες των  τροπικών κυκλώνων που έπληξαν τη Μοζαμβίκη το 2019, ανακοίνωσε σήμερα ο Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης.
 
Η νέα δέσμη ανθρωπιστικής βοήθειας που ανακοινώθηκε θα αυξήσει τη χρηματοδότηση για επείγουσα επισιτιστική βοήθεια και διατροφική υποστήριξη, την υγειονομική περίθαλψη (τα κονδύλια της ΕΕ θα βοηθήσουν στη λειτουργία υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε κέντρα υγείας που εξυπηρετούν περιοχές που πλήττονται από κυκλώνα) και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστροφών (με αποθήκευση υλικού έκτακτης ανάγκης σε στρατηγικές τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμες εάν σημειωθεί άλλη φυσική καταστροφή).
 
Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι είχε ήδη διαθέσει 11 εκατομμύρια ευρώ το 2019 σε προηγούμενα πακέτα βοήθειας για την ανακούφιση από καταστροφές αμέσως μετά τους τροπικούς κυκλώνες καθώς και για μέτρα ετοιμότητας. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποστέλλουν είδη, ομάδες έρευνας και διάσωσης, υποστήριξη επικοινωνιών, ιατρικές υπηρεσίες και μονάδες επεξεργασία νερού, καθώς και μια ομάδα συντονιστικής υποστήριξης εμπειρογνωμόνων της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το 75% του κόστους μεταφοράς των εν λόγω ομάδων και εξοπλισμού, ύψους άνω των 4 εκατ. Ευρώ.
 
"Οι τροπικοί κυκλώνες Idai και Kenneth άφησαν ένα ίχνος καταστροφής που εξακολουθεί να γίνεται αισθητό από τους πιο ευάλωτους στη Μοζαμβίκη", δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης, Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.
 
"Η ΕΕ ενισχύει την ανθρωπιστική στήριξη για την παροχή επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας και υγειονομικής περίθαλψης. Θα ενισχύσουμε επίσης την υποστήριξη των κοινοτήτων ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένες για μελλοντικές φυσικές καταστροφές. Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη Μοζαμβίκη", σημείωσε ο Επίτροπος.
 
Ο Επίτροπος ταξιδεύει σήμερα στη Βόννη της Γερμανίας για τα 50 χρόνια της Συμφωνίας της Βόννης μεταξύ των κρατών της Βόρειας Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεργάζονται μεταξύ τους για την καταπολέμηση της ρύπανσης στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.
 
Ο Επίτροπος θα συμμετάσχει αύριο στην υπουργική σύνοδο όπου οι συμμετέχοντες σκοπεύουν να εγκρίνουν την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας της Βόννης στη συνεργασία για την επιτήρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πλοία και να καλέσουν την Ισπανία να προσχωρήσει στη συμφωνία.
 
Οι Υπουργοί θα κληθούν επίσης να εγκρίνουν μια υπουργική δήλωση και το στρατηγικό σχέδιο δράσης για την ενδυνάμωση της περιφερειακής συνεργασίας με στόχο να εξασφαλιστεί ότι όχι μόνο κάθε πετρελαιοκηλίδα αλλά και η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις θαλάσσιες μεταφορές θα μειωθεί σημαντικά.
 
Το απόγευμα ο Επίτροπος θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του ΟΗΕ στη Βόννη το 2019 μαζί με τον πρώην Υφυπουργό του ΟΗΕ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών για θέματα αφοπλισμού, Angela Kane, την πρώην Γερμανίδα πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, τον Γερμανό Ομοσπονδιακό Υπουργό Εξωτερικών, ο Gunter Pleuger, τον Γενικό Γραμματέα και τον Εκτελεστικό Γραμματέα της UNCCD, τον Ibrahim Thiaw και τον Αντιπρόσωπος της Νεολαίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών 2017/2018, Anaick Geißel, για να αναζητήσουν τρόπους για την προώθηση της ανάπτυξης και της ειρήνης και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην εθνική ασφάλεια.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας