Τέσσερα ερωτήματα για την σημερινή ομιλία του Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Η πρώτη ομιλία του προέδρου Τραμπ στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε προκαλέσει ανησυχία, καθώς ο ίδιος είχε απειλήσει το Ιράν και την Βενεζουέλα, ενώ χαρακτήρισε “Πυραυλάνθρωπο” τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Η δεύτερη ομιλία του προκάλεσε γέλιο, αφού αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του, μέσα σε μία διετία, υποστηρίζοντας ότι πέτυχε περισσότερα “από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση,” σχολιάζει το POLITICO.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί για τρίτη φορά στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δίνοντας έμφαση στο οικείο πλέον μήνυμα “Πρώτα η Αμερική” το οποίο παλαιότερα είχε σοκάρει το ακροατήριο του στον ΟΗΕ.

Σήμερα, ο πρόεδρος Τραμπ εγκαταλείπει τους άλλους ξένους ηγέτες που καλούνται να βρουν λύσεις χωρίς τις ΗΠΑ.

“Συνεχίζουν αντιμετωπίζοντας τα δικά τους προβλήματα, με τον δικό τους τρόπο,” δήλωσε ο Ίβο Ντάλντερ πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ μέχρι το 2013, που σήμερα είναι πρόεδρος στην δεξαμενή σκέψης (Chicago Council on Global Affairs).

“Οι ΗΠΑ δεν ηγούνται. Δεν προσπαθούν να φέρουν τους άλλους σε κάποιον δρόμο. Αυτό γίνεται,” παρατήρησε ο ίδιος.

Οι αναλυτές διατυπώνουν τέσσερα ερωτήματα σχετικά με την σημερινή ομιλία του προέδρου Τραμπ στον ΟΗΕ:

Ο κόσμος έχει ακούσει πολλά από τον Τραμπ. Η ομιλία του έχει κάποια αξία;

Έχει κάποια αξία για μερικούς ανθρώπους. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να “παίζει μόνος του” κι αυτό είναι αντίθετο με την βασική πρόβλεψη ίδρυσης του ΟΗΕ.

Μερικές από τις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου είναι ενδεχόμενο να βλάψουν τα συμφέροντα άλλων χωρών.

Ο ίδιος απείλησε με την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων κατά του Ιράν, αφού καταλόγισε στην Τεχεράνη την επίθεση κατά πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Σαουδικής Αραβίας.

Ο πρόεδρος Τραμπ προκάλεσε οικονομική αστάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο, από την έναρξη του εμπορικού πολέμου κατά της Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαφώνησε επίσης, σχεδόν με όλους, όταν υποστήριξε πως η Βόρεια Κορέα δεν παραβίασε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν επανέλαβε τις δοκιμές όπλων που αναπτύσσει.

Οι ξένοι ηγέτες θα παρακολουθούν στενά, και προφανώς με κάποια νευρικότητα, ακούγοντας αυτά που έχει να πει ο πρόεδρος Τραμπ για τα παραπάνω ζητήματα, για την κρίση στην Βενεζουέλα, αλλά και για την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Σε ποιες χώρες θα επικεντρώσει την προσοχή του ο Αμερικανός πρόεδρος;

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται ότι θα κάνει αναφορά σε αρκετές χώρες στην ομιλία του.

Ωστόσο, αυτή έχει γραφτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλει ένα μήνυμα ειδικότερα σε δύο χώρες: το Ιράν και την Κίνα.

Πρώτον, το Ιράν. Ο ίδιος έχει ήδη ενισχύσει το πακέτο των κυρώσεων που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης, ενώ επιπλέον αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, μετά τις επιθέσεις στην Σαουδική Αραβία, που προκάλεσαν σημαντική αύξηση στις τιμές του πετρελαίου και την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο πετρελαϊκών τιμών που έχει καταγραφεί, από το ξέσπασμα του Πρώτου Πολέμου στον Κόλπο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αποκαλύψει ποια θα είναι η επόμενη κίνησή του, αφήνοντας μερικούς να ανησυχούν ότι ίσως εξετάσει ένα πολεμικό πλήγμα.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί ότι το Ιράν, είναι ίσως για τον πρόεδρο Τραμπ, η αφορμή συγκρότησης μιας συμμαχίας από αυτές που γενικά δεν τον ενδιαφέρουν.

“Καλωσορίζουμε την ευκαιρία που θα έχουμε για να διαβουλευτούμε με ένα ευρύ φάσμα συνεργατών και συμμάχων για μία συλλογική αντίδραση,” είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

“Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επίθεση στις υποδομές της Σαουδικής Αραβίας, είναι μία επίθεση κατά όποιου καταναλώνει αυτή την ενέργεια,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Δεύτερον, η Κίνα. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να επανακινήσει τις συνομιλίες με το Πεκίνο μετά από έναν παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο. Η επιβολή δασμών σε αμερικανικά και κινεζικά προϊόντα αρχίζει να προκαλεί προβλήματα στην αμερικανική οικονομία, καθώς ο ίδιος επιδιώκει την επανεκλογή του.

Τι θα ήθελαν να ακούσουν οι δημοκρατικές χώρες, αφήνοντας στην άκρη τα αυταρχικά καθεστώτα;

Οι ηγέτες χωρών, όπως, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, αλλά κι άλλοι που αντιπροσωπεύουν τους σταθερούς συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη, πιέζουν τον πρόεδρο Τραμπ για να συνεργαστεί μαζί τους σε ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Οι ίδιοι θα αναζητήσουν ενδείξεις ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει λάβει το μήνυμά τους.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος Τραμπ φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα με αυταρχικούς ηγέτες, παρά με τους ηγέτες δημοκρατικών χωρών, από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν, μέχρι τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ ο ίδιος έχει αποχωρήσει από μία σειρά διεθνών συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPOA).

Πρόσφατα, Αμερικανοί διπλωμάτες που ανήκουν και στα δύο κόμματα δήλωσαν ότι η επιρροή που ασκούν οι ΗΠΑ έχει μειωθεί στην διάρκεια της προεδρίας Τραμπ (Global Situation Room survey).

Όλοι μιλούν για την Ουκρανία,. Ο πρόεδρος Τραμπ θα μιλήσει;

Η Ουκρανία δεν θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της ομιλίας του Αμερικανού προέδρου, αλλά θα είναι στο μυαλό του, όπως και στο μυαλό αρκετών άλλων.

Ο ίδιος προγραμματίζει ακόμη να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρά τον σάλο που έχει ξεσπάσει στην Ουάσινγκτον γύρω από τους ισχυρισμούς ότι ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον Ζελένσκι να διεξαγάγει έρευνα σχετικά με τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που προηγείται στην κούρσα διεκδικητών του προεδρικού χρίσματος των Δημοκρατικών.

Μερικοί μάλιστα εκτιμούν ότι η συνάντηση αυτή θα είναι από τις συναντήσεις με το μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον στην φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Πηγή: POLITICO

Δειτε Επισης

«Είσαι γιος μου»-Ο ιερέας που μαχαιρώθηκε στο Σίδνεϊ συγχώρησε το δράστη
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή του ισχυρού σεισμού 6,3 ρίχτερ στην Ιαπωνία-Στους οκτώ οι τραυματίες
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Τραγωδία στο Μπανγκαλντές-Οδηγός φορτηγού παρέσυρε τρία τρίκυκλα και όχημα, έντεκα νεκροί
Δραματική έκκληση Ζελένσκι προς ΕΕ για βοήθεια-Αιχμές για τη στάση απέναντι στο Ισραήλ
Ήταν έτοιμο να απαντήσει στην Τεχεράνη το Ισραήλ-Ο ρόλος Μπάιντεν που άλλαξε την εικόνα
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία