Πρόλαβαν στο παρά πέντε μέλος της Χεζμπολάχ που ετοίμαζε τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ

Νέα δεδομένα στον τομέα της διεθνούς τρομοκρατίας θέτει η σύλληψη μέλους της Χεζμπολάχ στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών.
 
Όπως ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές, το μέλος της Χεζμπολάχ (την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση»), είχε ξεκινήσει την κατασκευή βόμβας (εκρηκτικού μηχανισμού υψηλής ισχύος), την οποία σκόπευε να χρησιμοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο «να προκαλέσει πολλούς θανάτους Αμερικανών».
 
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία του συλληφθέντα, τον οποίο αναφέρει ως «μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ». Πρόκειται για τον 42χρονο Alexei Saab, κάτοικο του Morristown στο Νιου Τζέρσεϊ. Το όνομα που χρησιμοποιούσε επισήμως αποτελούσε προκάλυψη, καθώς ο ύποπτος τρομοκράτης ήταν γνωστός στο περιβάλλον και στις συναναστροφές του ως Ali Hassan Saab, Alex Saab, ή σκέτο Rachid.
 
Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Ali Hassan Saab είχε πάρει την εντολή από τη Χεζμπολάχ να οργανώσει και να υλοποιήσει βομβιστική επίθεση εντός αμερικανικού εδάφους. Με δεδομένη την αντιμετώπιση του 99% της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους και τα τελευταία γεγονότα τόσο στον Περσικό Κόλπο και την Αραβική Χερσόνησο, όσο και στην Παλαιστίνη, αλλά τη νέα ένταση μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης, οι αμερικανικές αρχές έχουν στρέψει τα ραντάρ τους προς άλλες κατευθύνσεις, καθώς περιμένουν κινήσεις που σχετίζονται με τις οργανώσεις του Ιράν, της Παλαιστίνης και της Λιβύης.
 
Ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, John C. Demers, στις δηλώσεις του αναφέρθηκε τόσο στην επιχείρηση της σύλληψης του Ali Hassan Saab, τόνισε δε, ότι η Χεζμπολάχ ετοιμάζει «τρομοκρατικές ενέργειες» στο έδαφος των ΗΠΑ, θέτοντας το θέμα της διεθνούς τρομοκρατίας σε άλλο επίπεδο.
 
Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο Ali Hassan Saab είχε εκπαιδευτεί από τη Χεζμπολάχ προκειμένου να παρακολουθεί υποψήφιους στόχους στις ΗΠΑ. Ο Saab μάλιστα, είχε πάρει αμερικανική υπηκοότητα, ωστόσο «ανήκε στην οργάνωση της Χεζμπολάχ και για λογαριασμό της ενεργούσε». Ο βοηθός του γενικού εισαγγελέα αναφέρθηκε σε «πολλούς στόχους σε μεγάλες πόλεις», τους οποίους είχε βάλει στο στόχαστρο της ανάλυσής του ο ύποπτος τρομοκράτης.
 
Στην αναφορά τους, οι Αμερικανοί συνδέσουν τη Χεζμπολάχ με το Ιράν και το Ισλαμικό Κράτος, έχουντας ως έδρα το Λίβανο. Αναφέρονται επίσης σε δεκάδες τρομοκρατικές ενέργειες που έχει πραγματοποιήσει εναντίον του Ισραήλ, αλλά και αμερικανικών στόχων, με εκατοντάδες νεκρούς.
 
Ο Saab, πάντα σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, εντάχθηκε στη Χεζμπολάχ το 1996 και πρώτη του αποστολή ήταν να μεταβεί στο Ισραήλ, προκειμένου να συμμετάσχει στις ομάδες κρούσης. Το 199 ολοκλήρωσε το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης στη Χεζμπολάχ. Το 2000 συμμετείχε σε πλήθος τρομοκρατικών ενεργειών, καθώς και στην κατασκευή βομβών. Το 2004 και το 2005, ο Saab πέρασε επιτυχώς την εκπαίδευση για την κατασκευή και τοποθέτηση βομβών σε ειδική μονάδα της Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Από το 2000 είχε μπει στις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας λιβανέζικο διαβατήριο και το 2005 έκανε αίτηση για αμερικάνικη υπηκοότητα, ενώ ορκίστηκε ότι δεν είναι μέλος καμιάς τρομοκρατικής οργάνωσης. Το 2008, πήρε την αμερικανική υπηκοότητα.
 
Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τις αμερικανικές αρχές, ο Saab είχε κάνει αναλύσεις και είχε γράψει εκθέσεις και εισηγήσεις για δεκάδες στόχους, κυρίως στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα στους οποίους ήταν το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών, το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Κέντρο Ροκφέλερ, η Times Square, το Empire State Building, καθώς και αεροδρόμια, τούνελ και γέφυρες.
 
Όπως αναφέρει η έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Saab σχετίζεται με τη δολοφονία ενός Ισραηλινού, ο οποίος για τη Χεζμπολάχ ήταν κατάσκοπος, ενώ είχε μεταβεί και στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, ως κατάσκοπος της Χεζμπολάχ. Μάλιστα, το 2012 παντρεύτηκε Αμερικανίδα σύζυγο, με συνέπεια να αποκτήσει το δικαίωμα αναβάθμισης της υπηκοότητάς του, κάτι που αιτήθηκε τον Μάρτιο του 2015.
 
Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Αεροπλάνο της British Airways από Αθήνα για Λονδίνο με 180 επιβάτες πέρασε ξυστά από drone
ΒΙΝΤΕΟ: Κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα στη φυλακή στον Ισημερινό-Ένας νεκρός
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα