Πέμπτη 28 Ιαν, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Αδειάζει η κλεψύδρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

  23/08/2019 11:34
Αδειάζει η κλεψύδρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

Αδειάζει η κλεψύδρα για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία

  23/08/2019 11:34

Περιθώριο λίγων ημερών, έως την Τρίτη, έδωσε ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα στα πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας, ικανής να κυβερνήσει τη χώρα, προκειμένου να μπει τέλος στην πολιτική κρίση που ταλανίζει την Ιταλία.

«Την Τρίτη, θα έχω νέες διαβουλεύσεις για να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις» δήλωσε ο Ματαρέλα, που επισήμανε ότι η μόνη πιθανότητα είναι «μια κυβέρνηση που θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης (του κοινοβουλίου) στη βάση ενός προγράμματος».

Ο Ιταλός πρόεδρος υπογράμμισε ότι θέλει γρήγορες αποφάσεις.
 
«Η κρίση πρέπει να επιλυθεί με σαφείς αποφάσεις και σε σύντομο χρονικό διάστημα» είπε ο Ματαρέλα, έπειτα από δύο ημέρες διαβουλεύσεων με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.
 
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος συνατήθηκε με τον Ματαρέλα, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τη συγκρότηση μιας "ισχυρής πλειοψηφίας" στο κοινοβούλιο της Ιταλίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει με ποια κόμματα σκοπεύει να συνεργαστεί το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S).
 
"Τις τελευταίες ώρες, ξεκινήσαμε όλες τις απαραίτητες συνομιλίες για να εξασφαλίσουμε μια ισχυρή πλειοψηφία στην υπηρεσία των πολιτών" είπε ο Ντι Μάιο, εξηγώντας ότι το M5S δεν επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών επειδή "έχουμε ακόμη πολλά πράγματα να υλοποιήσουμε". Πρόσθεσε όμως ότι "δεν τον φοβίζει" η άμεση προσφυγή στις κάλπες.
 
"Δεν θα αφήσουμε το καράβι να βυθιστεί", τόνισε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το αντισυστημικό M5S είναι το πρώτο κόμμα στο κοινοβούλιο και διαθέτει σχετική πλειοψηφία, γύρω από την οποία θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένας νέος κυβερνητικός συνασπισμός.

Τι συνεπάγεται η παραίτηση Κόντε
"Οι πολίτες μας ζήτησαν τον Μάρτιο του 2018 να αλλάξουμε αυτή τη χώρα σε βάθος", είπε, στρεφόμενος εναντίον του ηγέτη της ακροδεξιάς Λέγκας και πρώην εταίρου του στην κυβέρνηση, Ματέο Σαλβίνι, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει. Το M5S δεν μπορεί να συμμορφωθεί με "τα καλοκαιρινά καπρίτσια", είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις δηλώσεις που έκανε στις 8 Αυγούστου ο Σαλβίνι, όταν ανακοίνωσε το τέλος της συμμαχίας που είχαν συνάψει τα δύο κόμματα πριν από 14 μήνες.
 
Ο Ντι Μάιο παραδέχτηκε ότι το Κίνημά του έκανε λάθη κατά τη διακυβέρνησή της χώρας, όμως υπογράμμισε ότι ο συνασπισμός αυτός γεννήθηκε "από ένα συμβόλαιο βασισμένο στην εμπιστοσύνη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, η οποία υπονομεύτηκε από μια μονομερή ρήξη" εκ μέρους του Σαλβίνι.

Ο ηγέτης του M5S απαρίθμησε δέκα προγραμματικά σημεία που είναι απαραίτητο να τηρηθούν από μια νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Ένα μέρος αυτού του προγράμματος συμπίπτει με εκείνο που έχει προτείνει τις τελευταίες ημέρες το Δημοκρατικό Κόμμα (PD). Ανέφερε ως βασική προτεραιότητα τη μείωση του αριθμού των βουλευτών και γερουσιαστών, την ψήφιση ενός ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, με τη νομοθέτηση κατώτατου μισθού, παροχής βοήθειας στις οικογένειες, μείωση των φόρων για τις επιχειρήσεις και ένα σχέδιο επενδύσεων για τον νότο. Ο Ντι Μάιο δεν έκανε καμία αναφορά στην Ευρώπη, αν και το PD του έχει ζητήσει να επιβεβαιώσει την πίστη του στην ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας.

Πηγή: CNN Greece
 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας