Γερμανοί οικονομολόγοι προειδοποιούν τον Τζόνσον για τον κίνδυνο άτακτου Brexit

Το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε τηλεγράφημα του αναφέρει ότι παράγοντες της γερμανικής οικονομίας απευθύνουν προειδοποιήσεις προς τον νέο Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί μία άτακτη έξοδος της Μεγάλης  Βρετανίας από την ΕΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Γερμανών Βιομηχάνων (BDI), Γιοακίμ Λάνγκ, δήλωσε ότι «Οι απειλές από το Λονδίνο περί μίας άτακτης αποχώρησης από την ΕΕ είναι επιβλαβείς και επιστρέφουν σαν ένα μπούμερανγκ. Επιτείνουν τις ζημιές που έχουν ήδη σημειωθεί στην οικονομία».

Πρόσθεσε πως η οικονομία έχει πλέον επείγουσα ανάγκη από μια κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου που να λαμβάνει αποφάσεις που να μπορεί να επιβάλει, ενώ τόνισε ότι ο Τζόνσον πρέπει να δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση μίας συγκροτημένης μετάβασης της χώρας του εκτός ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Χόλγκαρ Μπίγκμαν, Πρόεδρος του γερμανικού Συνδέσμου Εξωτερικού Εμπορίου (BGA), δήλωσε ότι με την εκλογή του «υπέρμαχου της σκληρής γραμμής και του Brexit», Mπόρις Τζόνσον, αυξάνεται ο κίνδυνος ενός άτακτου Brexit.

Τόνισε όμως ότι η ΕΕ θα πρέπει να εμμείνει στις αποφάσεις της, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξιοπιστία της.

Σύμφωνα με τον Μπίγκμαν «πρέπει ωστόσο να υπάρξει συνεννόηση στις Βρυξέλλες σχετικά με το ότι μία χρονική μετάθεση της προθεσμίας  παραμένει εφικτή υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, στο μέτρο και το βαθμό που με αυτήν την προσέγγιση θα αποφευχθεί μια άτακτη έξοδος».

Όπως επισημαίνεται, ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να επαναδιαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες τη συμφωνία σχετικά με την έξοδο της χώρας του από την ΕΕ, ενώ η προκάτοχός του, Tερέζα Μέι, είχε αποτύχει τρεις φορές στην προσπάθειά της να πετύχει συμφωνία στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Η ΕΕ, ωστόσο, απορρίπτει κάθε τροποποίηση της συμφωνίας και για αυτό, και εφόσον χρειαστεί, ο Τζόνσον σχεδιάζει αποχώρηση της χώρας του στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς να προηγηθεί συμφωνία εξόδου.

Επιπλέον,σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Επιμελητηρίων Βιομηχανίας και Εμπορίου (DIHK), Έρικ Σβάιτσερ, δήλωσε ότι το Brexit αποτελεί ήδη μεγάλη επιβάρυνση για τη γερμανική οικονομία.

Για τον Σβάιτσερ «Η νέα βρετανική κυβέρνηση έχει ακόμα την ευκαιρία να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις του Brexit για την οικονομία, εκατέρωθεν της Μάγχης. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται επιτέλους έναν σαφή οδικό χάρτη».
 

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση
Υποψήφια στις ευρωεκλογές η Ιταλίδα ακτιβίστρια που κρατείται στην Ουγγαρία
Γιατί το Ιράν δεν έχει κανένα συμφέρον να διαρκέσει η κρίση με το Ισραήλ-Αναλυτές εξηγούν
Ο Μισέλ απάντησε στον Τραμπ για την στήριξη στην Ουκρανία-«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους»
Εντοπίστηκε γρίπη των πτηνών στο αγελαδινό γάλα, προειδοποιεί ο ΠΟΥ-Σε πολύ υψηλές ποσότητες ο ιός
Ένα βήμα πριν την ήττα η Ουκρανία-Η δυσοίωνη πρόβλεψη και το κρίσιμο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ
BINTEO: Συνελήφθη ο άντρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι