Στα υπόστεγα στη βάση Άγκυρας μεταφέρονται οι S400

Σε υπόστεγα μεταφέρονται τα τμήματα των S400 οι οποίοι ξεκίνησαν να ξεφορτώνονται από τα τρία ρωσικά αεροσκάφη που τους μετέφεραν στην βάση Μέρτεντ της Άγκυρας, πρώην βάση Ακιντζί, όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Τουρκικά κανάλια μεταδίδουν ζωντανά εικόνες από τη μεταφορά των τμημάτων του πυραυλικού συστήματος στα υπόστεγα, αναφέροντας ότι αναμένονται και άλλα αεροσκάφη από τη Ρωσία τις επόμενες μέρες ενώ ένα τμήμα τους θα μεταφερθεί δια θαλάσσης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συνέχεια θα γίνουν και υποδομές στα σημεία στα οποία θα εγκατασταθούν.
 
Στο μεταξύ, το ΝΑΤΟ εξέφρασε ανησυχία για την απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, λίγο αφότου ξεκίνησε η παράδοση της πρώτης παρτίδας στην Άγκυρα.
 
Η συμμαχία προειδοποίησε επανειλημμένα την Τουρκία ότι το ρωσικό σύστημα είναι ασύμβατο με άλλα ολικά συστήματα του ΝΑΤΟ, αλλά και με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.
 
«Ανησυχούμε για τις πιθανές συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να αποκτήσει το σύστημα S-400» δήλωσε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
 
«Η διαλειτουργικότητα των ενόπλων δυνάμεών μας είναι θεμελιώδης για το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων και των αποστολών μας» πρόσθεσε.
 
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τον κίνδυνο να διαρρεύσουν ευαίσθητα δεδομένα για τα F-35 στους Ρώσους, αν η Τουρκία - μέλος του ΝΑΤΟ - ενσωματώσει τους S-400 στην άμυνά της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Η άφιξη του αεροπλάνου που μεταφέρει τμήμα των S-400 στην Άγκυρα
 
Ο Μάρκ Έσπερ, η επιλογή του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για να ηγηθεί του Πενταγώνου, έθεσε το ζήτημα της συμφωνίας στον Τούρκο Υπουργό Άμυνας, στο περιθώριο μιας συνάντησης του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα.
 
Η Ουάσινγκτον απείλησε την Τουρκία με αποπομπή από το πρόγραμμα για την ανάπτυξη των F-35, δίνοντας περιθώριο στην Άγκυρα μέχρι την 31η Ιουλίου ώστε να ακυρώσει την αγορά των S-400, σε διαφορετική περίπτωση ανέφερε ότι οι πιλότοι της θα εκδιωχθούν από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα απελαθούν από τις ΗΠΑ.
 
Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να υπαναχωρήσει και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις των ΗΠΑ.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πληρώνει τελικά επιπλέον τόκους €4.220.000 με απόφαση Δικαστηρίου η ΚΔ για ακίνητο στη Λάρνακα
ΠΙΝΑΚΕΣ: Πόσες ενστάσεις εγκρίθηκαν στις περιοχές που έβαλε στο μικροσκόπιό του το ΥΠΕΣ
Ενδείξεις πως κόμματα και υποψήφιοι βρίσκονται πίσω από τις ψευδείς εγγραφές στους καταλόγους
Ισραήλ στο Ιράν: Επιλέξαμε να μη χτυπήσουμε πυρηνικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσε να είναι χειρότερα
Νέα διαδικασία στο Δικαστήριο για την υπόθεση της Ευδοκίας Λοΐζου-Δεν καταβάλλει τις αποζημιώσεις το ΡΙΚ
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Το βέτο ΗΠΑ έγειρε την πλάστιγγα κατά ψηφίσματος για ένταξη Παλαιστίνης στον ΟΗΕ
Οκτώ νεκροί από ρωσικά πλήγματα στη νότια Ουκρανία
Η θέση ΥΠΑΝ για τις καταγγελίες για σχολεία-«Μεμονωμένα περιστατικά, κοινωνικό φαινόμενο η βία»
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου