Η Κύπρος στα “Panama Papers” του μαύρου χρήματος

Και η Κύπρος στον κατάλογο που αποτελεί την μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων όλων των εποχών στην οποία προχώρησε η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, μετά από τη 12μηνη έρευνα 400 δημοσιογράφων από 80 συνολικά χώρες.

Τα 11,5 συνολικά εκατομμύρια έγγραφα γνωστά και ως «Panama Papers» στα οποία περιλαμβάνονται ονόματα εκατοντάδων ανθρώπων, με καταθέσεις σε υπεράκτιες εταιρείες (off-shore) σ’ όλο τον κόσμο, έχουν φέρει σεισμό σε όλο τον πλανήτη, μιας και σε αυτά φιγουράρουν 140 πολιτικοί από 50 χώρες, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με offshore εταιρίες που εδρεύουν σε 21 φορολογικούς παράδεισους, ανάμεσα στους οποίους και η χώρα μας.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, μια δικηγορική εταιρία με την ονομασία Mossack Fonseca, και έδρα τον Παναμά, είχε δημιουργήσει ένα περίπλοκο σύστημα, με το οποίο βοηθούσε πελάτες της να φοροδιαφύγουν και να νομιμοποιήσουν τα έσοδά τους, από παράνομες δραστηριότητες.

Τα δεδομένα αφορούν μια περίοδο που εκτείνεται από το 1970 μέχρι την άνοιξη του 2016 και αφορούν 214.000 επιχειρήσεις ανά το παγκόσμιο.

Πώς έγινε η αρχή

Πριν από ένα χρόνο, μια ανώνυμη πηγή ήρθε σε επαφή με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung (SZ) και υπέβαλε κρυπτογραφημένα εσωτερικά έγγραφα της Mossack Fonseca.

Στους μήνες που ακολούθησαν, ο αριθμός των εγγράφων που συνέχισε να αυξάνεται πολύ πέρα από την αρχική διαρροή, έφτασε τελικά τον όγκο των 2,6 terabytes, καθιστώντας τη διαρροή την μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. Η πηγή ξεκαθάρισε εξάλλου, πως δεν ήθελε ούτε οικονομική αποζημίωση για την αποκάλυψη, ούτε οτιδήποτε άλλο, εκτός από μερικά μέτρα ασφαλείας.
 
Η Κύπρος στο διάδρομο του μαυρου χρήματος

Στα γενικότερα στοιχεία της έρευνας η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες – φορολογικοί παράδεισοι, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από το γραφείο Mossack Fonseca. Εκτός από την Κύπρο, στη λίστα περιλαμβάνονται: οι Μπαχάμες, οι Σευχέλες, το Χονγκ Κονγκ, η Κόστα Ρίκα, η Ουρουγουάη, η Σιγκαπούρη οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι, τα νησία Σαμόα κ.α.
 


Εάλλου η Κύπρος πρωταγωνιστεί στην κατηγορία των χωρών αυτών κατλαμβάνοντας την 6η θέση στα κράτη με τους «πιο ενεργούς διαμεσολαβητές».

 

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ICIJ, αναφορά στο όνομα της Κύπρου γίνεται μεταξύ άλλων στην περίπτωση των αδελφών Ρότενμπεργκ.

Οι δισεκατομμυριούχοι παιδικοί φίλου του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Αρκάντι και Μπόρις Ρότενμπεργκ, αν και στο παρελθόν είχαν υποστηρίξει πως ουδέποτε είχαν προνομοιακή μεταχείριση από τον φίλο τους Πούτιν, σύμφωνα με την ICIJ κατά τη διάρκεια της θητείας του Ρώσου Προέδρου οι αδελφοί έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια τεράστια περιουσία δισεκατομμυρίων δολαρίων, εν μέρει μέσω προσοδοφόρων συμβάσεων με το κράτος και τις κρατικές εταιρείες.
 

Τα αδέρφια είναι ιδιοκτήτες τουλάχιστον επτά εταιρείων οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, και οι οποίες φέρεται να ενεγράφησαν με την βοήθεια της εταιρίας Markom Management, που συνδέεται με το γραφείο-κλειδί Mossack Fonseca.

Οι εταιρείες συχνά ενεργούσαν ως σύμπραξη μετόχων με την Markom, η οποία παλαιότερα ονομαζόταν SP Management.

Οι επιχειρήσεις συμμετείχαν σε πλήθος επενδύσεων όπως η κατασκευή ενός αγωγού, αλλά και η αγορά εξοπλισμού για την κατασκευή βίλας στην Τοσκάνη για το γιο του Αρκαντί.
 

Ο Αρκαντί Ρότενμπεργκ ήταν επίσης ιδιοκτήτης της Honeycomb Holdings Ltd., σύμφωνα με την οικονομική βάση δεδομένων Orbis.

Μέχρι το καλοκαίρι του 2015, η Markom άρχισε να εγγράφει τις περισσότερες από τις εταιρείες των Ρόζενμπεργκ με έδρα την Κύπρο.
 
Ανασφάλιστα δάνεια ύψους 1 δις
 

Στη δεύτερη περίπτωση που αφορά τον Πρόεδρο Πούτιν, η  ρωσική τράπεζα Bank Rossiya, όπως δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία θεωρείται στενά συνδεδεμένη με τον Ρώσο Πρόεδρο, μετέφερε συνολικά τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην offshore εταιρεία Sandalwood Continental, η οποία συστήθηκε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους από τη Mossack Fonseca κατόπιν διαμεσολάβησης Ελβετών δικηγόρων. Πρόκειται για εταιρεία με την οποία συνδέεται στενός φίλος του Ρώσου προέδρου, ο τσελίστας Σεργκέι Ρολντούγκιν, ο οποίος φέρεται αναμεμιγμένος σε μια σειρά υπόπτων εταιρειών και δοσοληψιών.


Τα χρήματα αυτά, σημειώνει ο Guardian, δόθηκαν στην εταιρεία μέσω «τεράστιων ανασφάλιστων δανείων» από τη Russian Commercial Bank (RCB) που βρίσκεται στην Κύπρο και είναι θυγατρική της ρωσικής κρατικής τράπεζας VTB, καθώς και από άλλες κρατικές τράπεζες. «Δεν υπάρχει εξήγηση στους φακέλους για τους λόγους που οι τράπεζες συμφώνησαν να χορηγήσουν τέτοιες ανορθόδοξες πιστωτικές γραμμές», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.
 
Το 2010 και το 2011 η Sandalwood χορήγησε τρία δάνεια συνολικού ύψους 11,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε άλλη εξωχώρια εταιρεία με το όνομα Ozon, η οποία έχει υπό την ιδιοκτησία της το πολυτελές θέρετρο σκι Igora στην επαρχία Λένινγκραντ. Η Ozon φέρεται να ανήκει στον επικεφαλής της Bank Rossiya Γιούρι Κοβάλτσιουκ και μια εταιρεία καταχωρημένη στην Κύπρο, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν θεωρείται θαμώνας του θέρετρου Igora, όπου μάλιστα πάντρεψε την κόρη του Κατερίνα 18 μήνες μετά τα δάνεια.
 
Πηγή: ICIJ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών