Νέα ισραηλινή επιδρομή στη Συρία-Έπληξαν αεροπορική βάση της Χεζμπολάχ στη Χομς

Για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου 24 ώρες, το Ισραήλ έπληξε την αεροπορική βάση T-4 στη συριακή επαρχία Χομς (δυτικά) το βράδυ της Κυριακής, μετέδωσε το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Ένας στρατιωτικός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε αυτή την επιδρομή, η οποία προκάλεσε ζημιές σε μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών, σύμφωνα με το SANA.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας Σύρος στρατιωτικός, σκοτώθηκαν στην επιδρομή. Η ΜΚΟ αυτή ανέφερε ότι στη βάση σταθμεύουν Ιρανοί μαχητές και μέλη της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
 
Το πλήγμα καταγράφηκε μερικές ώρες μετά τις ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, αλλά και στην επαρχία Κουνέιτρα (νότια), που συμπεριλαμβάνει το υψίπεδο του Γκολάν, μεγάλο μέρος του οποίου έχει καταληφθεί και προσαρτηθεί από το Ισραήλ, σύμφωνα με τη συριακή κυβέρνηση.
 
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι προηγούμενες επιδρομές στοίχισαν τη ζωή σε δέκα μαχητές δυνάμεων πιστών στο καθεστώς της Δαμασκού. Το Ισραήλ ανέφερε ότι επρόκειτο για πλήγματα που έγιναν σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών.
 
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγη όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες χθες Κυριακή στην Αζαζ, κοινότητα στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, σύμφωνα με μια ΜΚΟ.
 
Η έκρηξη τραυμάτισε άλλους 20 και πλέον ανθρώπους, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οργάνωσης που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.
 
Τέσσερα παιδιά συγκαταλέγονται στους νεκρούς της έκρηξης σε αυτή την πόλη, που βρίσκεται στην καρδιά μιας περιοχής στην τουρκική σφαίρα επιρροής στην επαρχία Χαλέπι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
 
"Η έκρηξη έγινε καθώς πολλοί άνθρωποι έφευγαν μετά τις νυχτερινές προσευχές", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντελ Ραχμάν.
 
Τον απολογισμό των νεκρών επιβεβαίωσε τοπική πηγή μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik. Έκανε λόγο για 28 τραυματίες.
 
Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση, που έγινε την επομένη παρόμοιας ενέργειας στη Ράκα - επίσης στη βορειοδυτική Συρία - η οποία στοίχισε τη ζωή σε 10 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 20.
 
Η Τουρκία εξαπέλυσε μια επιχείρηση που βάπτισε Ασπίδα του Ευφράτη το 2016, με την οποία κατέλαβε τον έλεγχο μιας περιοχής 2.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πλέον στη βόρεια Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Αζαζ. Εξεδίωξε από την περιοχή αυτή μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και εμπόδισε την προέλαση των κουρδικών δυνάμεων.
 
Η Άγκυρα διατηρεί έκτοτε στην περιοχή αυτή μεγάλη στρατιωτική δύναμη και στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών και υποστηρίζει τις δυνάμεις των ανταρτών που αστυνομεύουν την περιοχή.
 
Εξάλλου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, απαίτησε χθες Κυριακή οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και της Ρωσίας, του ισχυρότερου συμμάχου της Δαμασκού, να πάψουν να "μετατρέπουν σε κόλαση με τους βομβαρδισμούς" τους τη συριακή επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά), ύστατο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών στην εμπόλεμη χώρα.
 
"Ακούω ότι η Ρωσία, η Συρία και σε μικρότερο βαθμό το Ιράν έχουν κάνει κόλαση με τους βομβαρδισμούς τους την επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και σκοτώνουν αδιακρίτως πολλούς αθώους άμαχους. Ο κόσμος βλέπει αυτή την ανθρωποσφαγή. Ποιος είναι ο σκοπός, τι θα κερδίσετε; ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ!", αξίωσε ο Τραμπ μέσω Twitter, λίγο πριν από την αναχώρησή του για την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία.
 
Το σχόλιο του Προέδρου των ΗΠΑ καταγράφηκε μετά την καταγγελία συριακών ΜΚΟ την Παρασκευή της απραξίας της διεθνούς κοινότητας μπροστά στην κλιμάκωση των επιθέσεων του συριακού καθεστώτος και της Ρωσίας στην Ιντλίμπ, που έχει προκαλέσει, κατ` αυτές, το "μεγαλύτερο" κύμα εκτοπισμένων από το ξέσπασμα του πολέμου.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Δειτε Επισης

Φιντάν: Ο Νετανιάχου θέλει να σύρει σε πόλεμο τη Μέση Ανατολή για να παραμείνει ο ίδιος στην εξουσία
Ιωάννου: Είμαστε αρωγοί πρωτοβουλιών αναβάθμισης κοινωνικού κράτους
ΒΙΝΤΕΟ: Ηφαίστειο εξερράγη στη βορειοανατολική Κελέβη-Εκκενώθηκαν δύο χωριά
Το Ισραήλ «ζυγίζει» τις επιλογές του για την απάντηση στο Ιράν
Φωλιές ανθρωποπουλιών για καταπολέμηση τρωκτικών δίνει το Υπ. Γεωργίας
Κλείδωσαν τα επόμενα ραντεβού του Προέδρου με Ολγκίν-Στις 2 Μαίου μεταβαίνει στον Λίβανο με την Ούρσουλα
Αναχώρησαν προς το άγνωστο οι πέντε βάρκες που ανακόπηκαν από τις κυπριακές Αρχές στα σύνορα του Λιβάνου
Την ανάγκη ηλεκτρικών διασυνδέσεων τόνισε ο ΓΔ του Υπ. Ενέργειας σε επίπεδο ΕΕ
Microsoft: Ρωσικές διαδικτυακές εκστρατείες έχουν στόχο να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών
Πολύ διαδεδομένη η διαφθορά στα κατεχόμενα, σύμφωνα με ερωτηθέντες σε έρευνα